0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiOsupljive fotografije ogromnega ledenega kraterja na Marsu

Osupljive fotografije ogromnega ledenega kraterja na Marsu

MORDA VAS ZANIMA

Sonda Evropske vesoljske agencije, Mars Express, je posnela osupljive fotografije ogromnega ledenega kraterja na Marsu. Slike razkrivajo krater Korolev, ki se nahaja v severni nižini Marsa in je širok približno 80 kilometrov.

- Oglas -

Krater Korolev je še posebej zanimiv, ker vsebuje ogromen nanos vodnega ledu, ki naj bi bil na najgloblji točki debel več kot 1,8 kilometra. Led naj bi se kopičil več milijonov let, ko je vodna para v atmosferi zamrznila in padala na površje planeta.

Slike, ki jih je posnela sonda Mars Express, razkrivajo podrobno strukturo kraterja Korolev in okoliškega terena. Fotografije prikazujejo osrednjo jamo sredi kraterja, ki je obdana z obročem ledenega materiala, širokim nekaj kilometrov. Ledeni material je sestavljen iz več plasti, za katere znanstveniki verjamejo, da so posledica kopičenja ledu skozi čas.

Krater Korolev je poimenovan po Sergeju Korolevu, pionirju ruskega raketnega znanstvenika, ki ga pogosto imenujejo oče sovjetskega vesoljskega programa. Korolev je bil ključnega pomena pri razvoju prvih sovjetskih satelitov, vključno s Sputnikom 1, ki je bil prvi umetni satelit na svetu.

- Oglas -

Odkritje vodnega ledu na Marsu je pomembna ugotovitev, saj bi lahko to bil ključni vir za prihodnje človeške misije na planet. Voda je bistvenega pomena za življenje, kot ga poznamo in dostop do vode na Marsu bi lahko omogočil vzpostavitev stalne človeške prisotnosti na planetu.

.

NAJNOVEJŠE