Ekologija & okoljeNapolnite avto z bio-oljem

Napolnite avto z bio-oljem

MORDA VAS ZANIMA

- Oglas -

Težko je biti okolju prijazen, ko govorimo o avtomobilskih tekočinah – olja so eden izmed teh problemov.

Znanstveniki poskušajo najti nove alternative temu problemu. Odkrili so olja, ki ne temeljijo na kemikalijah in strupih, temveč rastlinah. Olje repice se že dolgo uporablja v industrijske namene in je znano po tem, da vzdrži razne pritiske.

Med drugo svetovno vojno, so to olje uporabljali kot mazilo za ladje in tanke, z leti pa je popularnost tega industrijskega olja rasla. Vendar pa je repičino olje drago, zato že razmišljajo o uporabi olja žafranike, sončnice ter soje, kot alternative repičinemu olju.

- Oglas -

Olja, ki temeljijo na biološki podlagi so znana po tem, da ne izpuščajo strupenih kemikalij, so biološko razgradljiva in imajo zelo visoko vrelišče, kar pomeni, da vzdržijo vroče avtomobilske motorje (bio-olje vzdrži temperature do 260°C, medtem ko olja iz nafte vzdržijo maksimalno temperaturo 93°C). Takšna lastnost pa je dobra zato, ker se v motorju nabira manj prahu, zato tudi motor bolje dela.

Seveda pa bio-olja izpuščajo v ozračje tudi manj emisij – 48% manj ogljikovega monoksida, 80% manj dušikovega oksida, 1% manj ogljikovega dioksida, ter nič hitro hlapljivih spojin.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×