RubrikeZanimivostiRazbijamo mite o jajcih

Razbijamo mite o jajcih

MORDA VAS ZANIMA

Bela ali rjava? Organska, ali navadna? Katera so bolj zdrava?

 1. Vse kokoši nesejo enaka jajca: Teoretično ni prehranske razlike med svetlejšimi in temnejšimi jajci. Razlika je le v perju kokoši – bele kokoši nesejo bela jajca, rjave kokoši pa rjava. Obstajajo pa tudi bolj eksotične vrste kokoši, ki pa zopet nesejo jajca drugačnih barv.
 2. Vsa jajca so enaka – obstaja prepričanje, da so bela jajca bolj zdrava, vendar pa barva lupine ne pomeni, da je belo jajce bolj zdravo. Razlika pa obstaja v barvi rumenjaka. Več vitamina A, katerega zaužije kokoš, pomeni bolj rumen rumenjak. Znano pa je tudi, da so bolj “bledi“ rumenjaki ravno toliko zdravi, kot tisti bolj temni.
 3. Eno na dan – Jajca so na slabem glasu zaradi holesterola, vendar glede na raziskave, eno jajce na dan še ne dvigne ravni holesterola ali tveganja kapi.
 4. (Ne)svoboda – Ko slišimo besedo prosta reja, si verjetno predstavljamo vesele piščance, pod svobodnim soncem na farmi. Dejansko pa prosta reja ne pomeni nič bistvenega, kar se tiče kvalitete jajc. Prosta reja pomeni le to, da te piščance vzrejajo v skednju z sončno svetlobo.
 5. Organska so boljša – Organska jajca pridejo od kokoši, ki niso vzrejene s pomočjo hormonov ali antibiotikov, zato so res bolj zdrava. Da pa lahko jajca dobijo takšno oznako, pa morjao imeti kokoši toliko svobode, da se lahko prosto gibajo in imajo prost izhod ven. Vseeno pa je skrivnost dobrih organskih jajc v tem, da le-ta pridejo z manjše farme, kjer imajo manj kokoši in več prostora, kjer se lahko gibljejo.
- Oglas -

Nekaj dejstev o jajcih in kokoših:

 • danes obstaja več kot 200 vrst kokoši
 • povprečna kokoš znese od 300 – 325 jajc na leto
 • kokoš zančne nesti jajca pri 19 tednih starosti
 • kokoš mora za 12 jajc pojesti okoli 1,8kg krme
 • občasno lahko kokoš znese tudi jajce z dvema rumenjakoma
 • ko kokoš odraste znese večja jajca
 • kokoš približno 50-krat na dan obrne svoja jajca, da se ne bi rumenjak prijel na steno lupinice

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×