0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeSkrivnosti alg

Skrivnosti alg

MORDA VAS ZANIMA

Ena izmed mnogih dobrih lastnosti alg je ta, da jih lahko uporabimo kot biogorivo. Tako počasi alge postajajo najbolj sprejemljiva alternativa za biogorivo.

- Oglas -

Verjetno je najbolj znano biogorivo iz koruze, in bi pričakovali, da je takšno gorivo po vsej verjetnosti super ideja. Vendar to ne drži. Koruza je znana po tem, da prispeva večji delež k toplogrednim plinom med vsemi pridelki, ki jih gojimo za biogoriva. Poleg tega pa pridelovanje koruze zajame ogromne površine, saj koruzo v prvi vrsti gojimo za vsakodnevne potrebe po hrani, vedno več pa jo gojimo tudi za biogoriva.

Alge pa lahko gojimo kjerkoli prav tako pa proizvedejo več olja na hektar, kot pa vsa žita skupaj. Prav tako alge zmanjšujejo vrednost ogljikovega dioksida v ozračju, saj ga pretvarjajo v kisik. Zraven tega pa farme z algami navadno postavijo v bližino elektrarn in na ta način zmanjšajo ali ponekod celo izničijo vrednost ogljikovega dioksida, ki ga v ozračje izpuščajo elektrarne. Stranski produkti alg, pa so prav tako uporabni v kozmetiki, za prehranska dopolnila, …

Kako pa vse to deluje? Alge so derivat žvepla in reagirajo tako, da proizvedejo vodik namesto kisika (kot se to po navadi dogaja pri fotosintezi). Ta fenomen je odkril Anastasios Melis, ki pravi, da je takšen proces zelo lahek, zato ga lahko izvedete tudi doma.

NAJNOVEJŠE