0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNapitek z momordiko: naravna pomoč za diabetike

Napitek z momordiko: naravna pomoč za diabetike

MORDA VAS ZANIMA

Momordika je rastlina z zelenimi, podolgovatimi in nagrbančenimi plodovi, ki na prvi pogled nekoliko spominjajo na kumarice. V naših krajih sicer ni pretirano pogosta, saj gre v osnovi za tropsko rastlino, vendar jo nekateri ljudje kljub temu uspešno gojijo tudi pri nas. Plodovi momordike skrivajo ogromno dragocenih snovi. Če lahko dostopate do njih, je vsekakor vredno, da izkoristite njihove pozitivne učinke – na primer tako, da si iz njih pripravite napitek, ki je lahko še posebej koristen za osebe s sladkorno boleznijo

- Oglas -

Momordika – dragocena zaveznica pri uravnavanju krvnega sladkorja

Med številnimi pozitivnimi vplivi na zdravje, s katerimi se lahko pohvali momordika, izstopa pozitiven vpliv na krvni sladkor. Plodovi te rastline so znani po svojem antidiabetičnem delovanju. Pripravki iz momordike so zelo koristni za uravnavanje krvnega sladkorja, za kar so zaslužne predvsem tri snovi, ki jih skrivajo plodovi, in sicer: polipeptid-p, vicin in čarantin. Te snovi lahko spodbudijo izločanje inzulina in sintezo glikogena v jetrih. Tovrstne koristi momordike so bile potrjene tudi z znanstvenimi študijami.

Momordika je lahko koristna tako za osebe, pri katerih je bila že diagnosticirana sladkorna bolezen, kot za tiste z diagnosticiranim prediabetesom. Seveda pa jo lahko uporabljate tudi preventivno. Pomembna prednost momordike je, da skorajda ni nevarnosti za nezaželene stranske učinke. Okus momordike je precej grenek, zato večini ljudi ni pretirano všeč. Tako se priporoča mešanje z drugimi sestavinami, ki lahko prekrijejo okus, obenem pa okrepijo pozitivne učinke napitka.

Sestavine in navodila za pripravo napitka

Potrebujete 2 večji momordiki, 1 srednje veliko kumaro, ½ limone, 1 zeleno jabolko, ščepec soli in ½ žličke kurkume v prahu.

- Oglas -

Momordiko najprej dobro operite in jo olupite. Uporabite lahko tudi neolupljeno momordiko, vendar morate biti v tem primeru pri pranju  posebno temeljiti, da odstranite morebitne ostanke pesticidov. Momordiko prerežite vertikalno in s pomočjo žlice odstranite semena. Nato jo narežite na majhne koščke, ki jih za približno 10 minut potopite v vodo, ki ji lahko pred tem dodate malce soli. Kumaro olupite in jo prav tako narežite na majhne koščke, nato pa na koščke narežite še zeleno jabolko.

S pomočjo sokovnika iztisnite sok iz vseh treh sestavin. Če nimate posebnega sokovnika, lahko uporabite tudi klasični kuhinjski ali palični mešalnik. Sestavine najprej zmešajte, nato pa mešanico precedite skozi čist kos tankega blaga z drobnimi luknjicami (uporabite lahko na primer vrečko za pranje občutljivega perila ali posebno vrečko za pripravo rastlinskega mleka). Pulpo dobro ožemite, da iztisnete čim več tekočine. Soku nato dodajte sok polovice limone in kurkumo. Dobro premešajte in popijte. Za uravnavanje krvnega sladkorja se priporoča redno, vsakodnevno pitje soka, najbolje na tešče.

Sinergističen učinek sestavin

Kumare imajo zelo nizek glikemični indeks. Strogo gledano gre sicer za sadje, vendar lahko tudi diabetiki kumare uživajo praktično brez omejitev, saj ni nevarnosti za negativen vpliv na krvni sladkor. Nasprotno: kumare so lahko celo koristne, saj vsebujejo snovi, ki so lahko zelo dragocene pri sintezi inzulina. Uživanje kumar lahko tako zmanjša tveganje za zaplete, ki so tipični pri sladkorni bolezni, zato gre za odličen dodatek »antidiabetičnemu napitku« iz momordike.

Pri jabolkih morajo biti diabetiki seveda precej bolj previdni kot pri kumarah, vendar so zelena jabolka praviloma precej varna izbira, saj običajno vsebujejo relativno malo sladkorja. Poleg tega pa gre za odličen vir vlaknin, ki so zelo pomembne za preprečevanje izrazitega nihanja količine sladkorja v krvi.

- Oglas -

Za diabetike je lahko zelo koristen tudi limonin sok. Za to sta med drugim zaslužna naringin in naringenin – dva pomembna flavonoida, ki ju lahko najdemo v citrusih. Omenjena flavonoida lahko denimo prispevata k večji občutljivosti celic na inzulin.

Za piko na i pa poskrbi kurkuma, ki je znana po izjemnih protivnetnih učinkih, saj vsebuje kurkumin – eno najmočnejših naravnih protivnetnih snovi na svetu. Protivnetne sestavine so med drugim zelo koristne tudi za osebe s sladkorno boleznijo, saj lahko zmanjšajo tveganje za resnejše zaplete.

NAJNOVEJŠE