[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNapetost v čeljusti – bolečine v drugih delih telesa

Napetost v čeljusti – bolečine v drugih delih telesa

MORDA VAS ZANIMA

Običajno se niti ne zavedamo, kako napeto je večino časa naše telo. Vsakodnevni stres je kriv za zakrčenost, ki je pogosto še posebej izrazita v določenih delih telesa – to pa nato vpliva tudi na druge dele, kar lahko postopoma privede do kroničnih bolečin. Usmerite pozornost k svoji čeljusti. Obstaja precejšnja verjetnost, da boste ugotovili, da je močno zakrčena. Počasi razmaknite zobe in nežno sprostite svojo čeljust. Najverjetneje se počutite precej bolje. Ni se namreč sprostila samo vaša čeljust, ampak je ta preprosta metoda poskrbela tudi za razbremenitev vratu in ramen. Sproščanje čeljusti ima lahko izjemno pozitiven vpliv na vaše zdravje in počutje, zato je vsekakor smiselno, da ga izvajate čim pogosteje – še posebej če se spopadate s ponavljajočimi se bolečinami v okoliških predelih …

- Oglas -

Zakrčena čeljust lahko med drugim prispeva celo k pogostejšim glavobolom

Napetost v čeljusti, ki jo lahko včasih spremlja tudi nezavedno škripanje z zobmi, je pogost simptom čezmernega stresa. Postopoma se lahko pojavijo tudi bolečine v čeljusti. Čeprav je najpogostejši vzrok zanje prav stres, ne smete biti prehitri pri samodiagnosticiranju. Tovrstne bolečine so lahko namreč povezane tudi z drugimi vzroki. Včasih je lahko vzrok za bolečine v čeljusti t. i. bruksizem. Gre za škrtanje z zobmi, ki je značilno predvsem za nočni čas. Poleg bolečin v čeljusti je seveda velika težava pri bruksizmu tudi obraba zob.

Kot omenjeno, je napetost v čeljusti pogosto povezana z bolečinami v drugih delih telesa, pri čemer gre za dvosmerno vplivanje. Zakrčena čeljust prispeva h kroničnim bolečinam v vratu in v ramenih, h glavobolom itn., bolečine v drugih delih telesa pa nato povzročijo, da je čeljust še bolj zakrčena. Gre torej za nekakšen začaran krog, ki ga je zelo težko presekati.

Bolečine se lahko postopoma razširijo tudi v bolj oddaljene dele telesa

Preden simptome pripišete stresu, je torej smiselno raziskati, ali so morda za zakrčenost čeljusti oziroma za bolečine v tem predelu krive resnejše, na primer nevrološke težave. Če ugotovite, da je najverjetnejši razlog prav stres, pa je seveda smiselno, da čim prej ukrepate. Ne le da lahko stalno zakrčena čeljust vpliva na bolečine v predelih v neposredni okolici, predvsem v ramenih in v vratu, ampak se lahko bolečine postopoma razširijo navzdol po telesu, na primer v spodnji del hrbta.

Vsi deli našega kostno-mišičnega sistema so namreč povezani: težave na enem koncu lahko tako postopoma privedejo tudi do težav v navidezno nepovezanem predelu. Upoštevati morate tudi, da lahko pretirana napetost določenega območja, na primer čeljusti oziroma temporomandibularnega sklepa, privede do oslabitve drugih delov, posledično pa do večje nevarnosti za poškodbe.

- Oglas -

Dolgoročni ukrepi in vaja, ki poskrbi za hitro razbremenitev čeljusti

Dolgoročno je vsekakor smiseln karseda dodelan načrt za zajezitev stresa. Razmislite, katere so tiste obveznosti, ki so resnično nujne oziroma neizogibne, ter katere dejavnosti bi lahko črtali s svojega urnika in tako sprostili nekaj več časa zase. Obenem poskušajte poiskati aktivnosti, ki imajo še posebej pomirjajoč vpliv na vas – po možnosti takšne, ki ne zahtevajo veliko časa. Oba aspekta bosta zagotovo pripomogla k razbremenitvi vaše čeljusti in k ublažitvi morebitnih bolečin v različnih delih telesa.

Za hitro sprostitev čeljusti pa je lahko zelo koristna tudi naslednja vaja: konico jezika prislonite ob nebo, nato pa začnite zelo počasi odpirati in zapirati usta. Vajo izvajajte nekaj minut, najbolje večkrat dnevno. Najverjetneje boste že po nekaj dneh opazili, da ste bistveno bolj sproščeni in da se počutite precej bolje kot običajno. Vsekakor torej ne gre podcenjevati negativnega vpliva, ki ga ima lahko na naše zdravje in počutje zakrčena čeljust.

Preberite tudi: Popoln vodnik za razstrupljanje + TEST: Kako toksični ste?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×