Povečana količina plinov v prebavilih povzroča spahovanje, občutek napihnjenosti in napenjanja. Občutek napihnjenosti pomeni, da nas boli v želodcu in imamo težave pri odvajanju plinov. Nič kaj prijetno, vendar pa si lahko tudi pri tovrstnih tegobah pomagamo z rastlinami.
Do vetrov in napihnjenosti pride, če prehitro jemo in požiramo zrak ali pa med jedjo pijemo pijače z mehurčki. Lahko je tudi posledica tega, da hrane ne prežvečimo dobro. Živila, kot so česen, stročnice, zelje, sladkarije, velike količine presne zelenjave in sadja, povzročajo več plinov kot nekatera druga. Napenjanje je posledica aktivnega delovanja črevesnih bakterij in krčev gladkih mišic prebavil. Podobno velja tudi pri otroških trebušnih krčih ali kolikah. Pri dojenčkih strokovnjaki priporočajo pitje čajev, ki delujejo na prebavo in povečajo prekrvitev sluznice, s tem pa olajšajo odvajanje plinov in sproščajo gladke mišice. Napenjanju največkrat sledi zaprtje. Težave z napihnjenostjo pogosto pestijo ljudi, ki se vsak dan soočajo z veliko stresa in imajo občutek tesnobe.
Kako si pomagati pri napihnjenosti in vetrovih?
Pomoč lahko vedno najdemo v rastlinah, ki delujejo kot antispazmolitiki, spodbujajo peristaltiko, prebavo, pomirjajo želodec in olajšajo odvajanje plinov. To so na primer janež, navadni komarček, kumina, tavžentroža, koriander, citronka, poprova meta, laški kumin, rožmarin, majaron, lovor … Velja tudi pravilo, da naenkrat uživamo majhne količine hrane, jemo počasi in vsak grižljaj dobro prežvečimo. Izogibamo se uživanju sladkih in škrobnih živil, ne posegamo po gaziranih pijačah ter poskrbimo za redno telesno aktivnost.
Pomoč iz narave
Janež in komarček sta priljubljeni rastlini za odpravljanje težav z napenjanjem v trebuhu, zato sta, tako pri otrocih kot pri odraslih, varna izbira za pripravo in pitje čaja.
Kumina ni poznana le kot rastlina proti napenjanju, ampak jo večkrat uporabimo kot začimbo, dodajamo pa jo predvsem jedem, ki napenjajo (npr. zelju). Eterično olje kumine deluje spazmolitično in blago protimikrobno. Njegove učinkovine povzročijo vzdraženost želodčne sluznice, kar vpliva na živčni splet, povzroči krčenje in s tem iztis zraka iz želodca.
Kolmež deluje prav tako spazmolitično, učinkuje na gladke mišice, zavre pa tudi želodčno razjedo in uniči nekoristne bakterije v želodcu. Zaradi blagodejnega delovanja na prebavila se priporoča tudi ljudem, ki imajo prebavne težave zaradi stresa in nasploh motenj živčnega izvora. Zaradi azarona ga uporabljamo v priporočenih odmerkih, v obliki kure, nato pa jemanje za nekaj časa prekinemo. Če ga uporabljamo zunanje, odpravlja uši in odganja majhne žuželke.
Izvlečki iz listov poprove mete delujejo spazmolitično (blažijo krče gladkih mišic v prebavilih, žolčniku), predvsem na gladko mišičje prebavnega trakta, pospešujejo izločanje žolča in preganjajo vetrove. Poprova meta se uporablja pri jetrnih in žolčnih obolenjih, povezanih s kolikami. Pri želodčnih težavah, zlasti pri povečani želodčni kislini ter pri krčevitih bolečinah želodca in črevesja, učinkovito blaži krče. Uspešno pomaga tudi pri nervozi, v stresnih obdobjih našega življenja, slabem spancu, glavobolu in celo migreni.
Recepti proti napihnjenosti in napenjanju
Čaj iz poprove mete
2–3 čajne žličke svežih listov ali suhe rastline prelijemo s 300 ml vrele vode in pokrito pustimo stati 5–10 minut. Proti napenjanju, leni prebavi, kolcanju, vetrovom in nezadostnemu izločanju žolča po jedi popijemo eno skodelico čaja. Za okrepitev in poživitev pa dve skodelici. Za pomiritev popijemo eno skodelico – prav tako po jedi. Čaj uporabljamo tudi za inhalacijo pri prehladnih obolenjih. Lahko mu dodamo kapljico eteričnega olja poprove mete.
Čajna mešanica 1:
Namenjena je predvsem tistim, ki slabo prenašajo določeno hrano, imajo občutek napetosti v trebuhu, jih pogosto mučijo močni vetrovi ali zaprtje.
Sestavine:
- 20 g zeli tavžentrože
- 20 g listov mrzličnika
- 20 g korenike kolmeža
Priprava in uporaba: Pripravimo zavretek z 250 ml vode in eno čajno žličko mešanice. Pol ure pred vsakim obedom spijemo nekaj požirkov mlačnega čaja.
Čajna mešanica 2:
Tudi ta blaži težave z neprijetnim napenjanjem v trebuhu.
Sestavine:
- 20 g plodov komarčka
- 20 g listov poprove mete
- 20 g listov melise
- 20 g korenike kolmeža
Priprava in uporaba: Iz ene čajne žličke zeliščne mešanice pripravimo poparek in ga pijemo od 2- do 3-krat na dan po požirkih.
Janeževo mleko za otroke
Pomirja občutljiv otroški želodec. Uporabimo ga, kadar otroci tožijo o bolečinah v trebuhu.
Sestavine:
- ½ žličke janeža
- ½ žličke kumine
- ¼ litra mleka
Priprava in uporaba: Zelišča stresemo v mleko in na zmernem ognju kuhamo 5 minut. Precedimo in pijemo po požirkih.
Kuminovo žganje
Pomaga pri napenjanju in občutku polnega želodca.
50 g strtih semen kumine prelijemo s ¾ litra žganja, zapremo in pustimo stati 10 dni, nato precedimo. Po potrebi spijemo žlico žganja.