DomovAstroPrehrana po astroloških znamenjih: Kako uravnotežiti elemente v telesu v vročem juniju?

Prehrana po astroloških znamenjih: Kako uravnotežiti elemente v telesu v vročem juniju?

V vročih poletnih mesecih, kot je junij, je za zdravje in počutje še posebej pomembno, da ohranimo ravnovesje – ne le v vsakodnevnem urniku, temveč tudi v telesu. V mnogih kulturah in svetu naravnega zdravilstva so prepričani, da lahko prava prehrana, ki temelji na astroloških značilnostih posameznika, pomembno pripomore k notranji harmoniji.

Astrološka karta posameznika namreč ne razkriva zgolj značajskih lastnosti, temveč tudi energijsko sestavo telesa – torej, kolikšen delež ognja, zemlje, zraka in vode nosimo v sebi. Ta razmerja močno vplivajo na to, kako posameznik predeluje hrano, kaj ga ohlaja ali greje, kdaj mu vlaga koristi in kdaj škoduje.

Elementi v telesu in njihova vloga

  • Ogenj – predstavlja življenjsko energijo, toploto, voljo, aktivnost
  • Voda – je nosilka čustev, intuicije, vlage in podzavesti
  • Zemlja – prinaša stabilnost, fizično moč, strukturo
  • Zrak – je povezan z razumom, lahkotnostjo, dihanjem, mentalno agilnostjo

Kadar se kateri koli od teh elementov poruši, se to pokaže tudi v počutju – na primer z dehidracijo, utrujenostjo, napihnjenostjo, nespečnostjo ali celo vnetji. Prehrana pa je orodje, s katerim lahko vsak dan znova vzpostavljamo ravnovesje.

Kako astrološko znamenje vpliva na telesne potrebe?

Astrološka znamenja razdelimo po polariteti:

  • Pozitivna (aktivna, suha, vroča): oven, lev, strelec, dvojčka, tehtnica, vodnar
  • Negativna (pasivna, vlažna, hladna): rak, škorpijon, ribi, bik, devica, kozorog

Vendar opozarjajo, da ni vedno tako preprosto – osebna astrološka karta pokaže natančno, kateremu elementu ste najbolj naklonjeni ali katerega vam primanjkuje. Tako lahko tudi rak z izrazito ognjeno karto potrebuje več ohlajevalne prehrane, kot bi pričakovali.

Lubenica za ognjena znamenja

Ognjena znamenja: Oven, Lev, Strelec

Težava: Presežek toplote, potenje, razdražljivost, vnetja
Potrebna prehrana: Hrana, ki hladi in vlaži

Priporočila:

  • Zelenjava: Kumare, bučke, špinača, solata, zelena
  • Sadje: Lubenica, dinja, hruške, borovnice
  • Žita: Ješprenj, nepoliran riž, proso
  • Pijače: Zeliščni čaji iz melise, črne mete in sladkega korena
  • Izogibajte se: Kavi, alkoholu, rdečemu mesu, kislemu sadju in močno začinjeni hrani

Vodna znamenja: Rak, Škorpijon, Ribi

Težava: Preveč vlage, zadrževanje vode, počasna presnova
Potrebna prehrana: Hrana, ki suši in greje

Priporočila:

  • Zelenjava: Repa, zelje, čebula, česen
  • Sadje: Suhe marelice, fige (namočene), granatno jabolko
  • Žita: Ajda, oves, pira
  • Pijače: Ingverjev čaj, čaj iz grškega sena
  • Izogibajte se: Mlečnim izdelkom, surovi hrani, sladkorju, hladni vodi

Zračna znamenja: Dvojčka, Tehtnica, Vodnar

Težava: Nemir, raztresenost, slab spanec
Potrebna prehrana: Hrana, ki prizemljuje in pomirja

Priporočila:

  • Zelenjava: Sladki krompir, pastinak, rdeča pesa
  • Sadje: Češnje, borovnice, marelice
  • Žita: Koruza, polenta, kvinoja
  • Pijače: Zeliščni čaji iz melise, sivke in hmelja
  • Izogibajte se: Preskakovanju obrokov, gaziranim pijačam, suhi hrani brez vlaknin
Ingverjev čaj za zemeljska znamenja

Zemeljska znamenja: Bik, Devica, Kozorog

Težava: Težkost, počasna prebava, lenost
Potrebna prehrana: Hrana, ki spodbuja gibanje in ogenj

Priporočila:

  • Zelenjava: Artičoke, rdeča paprika, por
  • Sadje: Citrusi (v manjših količinah), jagode, robide
  • Žita: Ovseni kosmiči, ajda
  • Pijače: Čaj iz ingverja ali kopriv
  • Izogibajte se: Mastni hrani, prekomerni količini kruha in sladkarij

Junij je čas prehoda –> vlaga, toplota in gibanje

Junij nas s toploto in več svetlobe vabi k aktivnostim, potenju in preživljanju časa na prostem. A prav zaradi povečanega gibanja in vročine telo izgublja vlago – kar je lahko še posebej obremenjujoče za ljudi z ognjeno in zračno konstitucijo.

Pri športno aktivnih ljudeh velja biti pozoren, saj lahko kombinacija fizičnega napora, visoke temperature in nepravilne prehrane vodi v dehidracijo, krče ali padec imunskega sistema. Marija Novak iz društva Svetlin poudarja, da v teh primerih priporočajo živila, ki v telesu zadržujejo vlago – najbolj učinkovita med njimi je zelena, ki vsebuje naravni natrij. Lahko jo uživamo surovo, v solatah ali kot sok.

Hrana, ki vlaži in hladi

Posebej v poletnem času je priporočljivo uživati hrano, ki telo hladi in vlaži:

  • Zelenjava: Zelena, kumare, bučke, nadzemna koleraba, špinača
  • Sadje: Lubenica, dinja, slive, hruške, borovnice
  • Žita: Ješprenj, proso, riž
  • Ribe in morski sadeži: Edina beljakovinska hrana z vlažilnim učinkom
  • Zeliščni čaji: Melisa, meta, grško seno, sivka

Sadje kot sta lubenica in dinja naj se uživa posamično, brez kombiniranja z drugo hrano. Suho sadje vedno predhodno namočite čez noč in ga zaužijte skupaj z vodo, v kateri se je namakalo.

Hrana, ki greje in suši

Za tiste z viškom vode in hladnim energetskim telesom priporočamo živila, ki delujejo segrevalno:

  • Zelenjava: Por, čebula, česen, paprika
  • Žita: Ajda, oves, polenta
  • Pijače: Ingverjev čaj, začimbni napitki
  • Začimbe: Kurkuma, cimet, kajenski poper

Pomembno pa je, da ta hrana ne povzroča vnetij – zato izberite kakovostne sestavine in jih pripravite zmerno.

Celostni pristop

Kot poudarja Marija Novak, je prehrana le en del celotnega sistema ravnovesja. Ključno je tudi gibanje, počitek, stik z naravo in skrb za lastna čustva. Prekomerna telesna aktivnost brez ustreznega prehranskega zaledja lahko povzroči fizični zlom – kar pogosto vidimo pri ljudeh, ki kljub “zdravemu življenjskemu slogu” doživijo izgorelost, kap ali infarkt.

»Ni pomembno, da jemo kot nekdo, ki mu je dieta pomagala – ampak da jemo v skladu s tem, kar naše telo potrebuje. To pa lahko odkrijemo le, če se res dobro poznamo,« še zaključi sogovornica.

Spoznajte svojo notranjo sestavo in jejte po svoji meri

V času, ko je na voljo tisoč nasvetov o tem, kaj je zdravo in kaj ne, je dobro vedeti, da ni univerzalnega recepta za vse. Ključ do dobrega počutja je v prepoznavanju svojih notranjih elementov in njihovem uravnoteženju.

Zato si ta junij privoščite nekaj več introspekcije: vprašajte se, kaj vam manjka – toplote, vlage, gibanja, stabilnosti – in nato hrano izberite kot podporo sebi. Tako ne boste zgolj sledili astrološkim priporočilom, temveč jih boste živeli v skladu s svojim telesom in naravo.

Preberite še:

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE