0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAli vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

MORDA VAS ZANIMA

Intenzivnost menstruacije se lahko precej spreminja. Tako so lahko vaše menstruacije večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili in zlahka obvladljivi, toda občasno vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija, ki jo spremljajo izrazita nihanja razpoloženja, boleči krči, migrenski napadi, utrujenost, napihnjenost, neobvladljiva želja po sladkarijah oziroma po nezdravi hrani, brezvoljnost in sorodne težave. Ali so tovrstni meseci, ki odstopajo od siceršnjega standarda, razlog za skrb?

- Oglas -

V ozadju najverjetneje kombinacija hormonskih sprememb in vaših navad

Razlogi za to, da vas občasno preseneti zelo močna menstruacija, so najverjetneje povezani tako s hormonskimi spremembami v telesu kot z vašimi navadami. Hormonske spremembe v tednu pred menstruacijo, predvsem spremembe ravni estrogena in progesterona, prispevajo k tipičnim simptomom, značilnim za t. i. predmenstrualni sindrom oziroma PMS. Za obdobje pred menstruacijo so tako značilne težave z napihnjenostjo, spanjem, glavoboli, razpoloženjem, neobvladljivimi napadi lakote, razdražljivostjo in nadpovprečno občutljivimi prsmi. Včasih se lahko v prsih razvijejo celo ciste.

Razlog za zelo izrazite simptome PMS-a in nadpovprečno močno menstruacijo, čeprav običajno nimate tovrstnih težav, bi lahko tako pripisali temu, da so vaši hormoni malce »podivjali«. Toda stvari običajno niso tako preproste. Hormonske spremembe se ne dogajajo v vakuumu, ampak v odvisnosti od drugih dejavnikov. Na nekatere od teh dejavnikov sicer ne morete vplivati neposredno, spet drugi pa so močno odvisni od vaših navad oziroma od življenjskega sloga. Ena od posledic burnega meseca, ki je za vami, je lahko tako tudi nenavadna menstruacija …

Intenzivnost menstruacije in simptomov PMS-a odvisna od kakovosti spanja

Pomanjkanje (kakovostnega) spanca lahko med drugim vpliva tudi na PMS in menstruacijo. Če je za vami mesec, ko ste spali zelo malo, nadpovprečno močna menstruacija ni posebej presenetljiva. Podobno pa velja za zelo intenzivne simptome PMS-a. Pomanjkanje spanja namreč vpliva na hormonske spremembe v telesu. Možna posledica teh vplivov so sicer lahko tudi neredne menstruacije.

- Oglas -

Procesirana hrana in povečanje nevarnosti za vnetja

V obdobju tik pred menstruacijo se je običajno težje upreti procesirani hrani, polni enostavnih ogljikovih hidratov in nezdravih maščob. Tovrstna živila sicer ugajajo vašim brbončicam, vendar lahko v telesu povzročijo ogromno škode. Ena od posledic uživanja večjih količin procesirane hrane so vnetja v telesu, ki lahko vplivajo tako na simptome PMS-a kot na samo menstruacijo oziroma na njeno intenzivnost. Občasni »prekrški« sicer niso prevelika težava, toda pomembno je, da obenem pojeste tudi dovolj sadja, zelenjave, stročnic in drugih živil s protivnetnimi učinki. Koristne so lahko tudi nekatere začimbe, na primer kurkuma, ki vsebuje kurkumin, ki je znan kot ena najmočnejših naravnih protivnetnih snovi.

Zelo neugoden vpliv ima lahko tudi stres

Izogibanje stresu je med drugim zelo pomembno zaradi preprečevanja nihanj, povezanih z menstruacijo. Bolj ko boste umirjeni, večja je verjetnost za to, da bodo vaše menstruacije redne oziroma predvidljive in da krvavitev ne bo premočna. Umirjeno življenje pa obenem zmanjša nevarnost za intenzivne simptome PMS-a.

Kriva je lahko tudi menjava kontracepcije

Ali ste pred nedavnim opustili kontracepcijo? Ste morda zamenjali vrsto kontracepcije? Tudi tovrstne spremembe lahko privedejo do odstopanj, povezanih z menstruacijo in PMS-om. Ginekologi običajno svetujejo, da počakamo vsaj približno tri mesece. Po preteku tega obdobja bi se morali menstrualni cikli normalizirati. Če se to ne zgodi, pa je smiselno preučiti alternativne možnosti.

Kdaj je smiselno poiskati zdravniško pomoč?

Ena nekoliko močnejša menstrualna krvavitev v kombinaciji z intenzivnejšim PMS-om praviloma ni posebej problematična. Toda če so vaše menstruacije nenadoma postale precej močnejše, kot so bile običajno, pri čemer to opažate že nekaj mesecev, je vsekakor smiseln posvet z ginekologom, ki bo lahko raziskal možne vzroke za dogajanje. Posledica zelo močnih krvavitev je pogosto anemičnost, zato je obenem smiselno, da povečate vnos železa. Obisk ginekologa pa se priporoča tudi pri krvavitvah, ki se ne ustavijo niti po približno mesecu dni, čeprav gre morda za zelo rahlo krvavitev.

.

NAJNOVEJŠE