Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Ekologija & okoljeNadcikliranje oziroma večvrednostno recikliranje – najbolj trajnostna možnost

Nadcikliranje oziroma večvrednostno recikliranje – najbolj trajnostna možnost

MORDA VAS ZANIMA

Recikliranje je postopek, ki ga lahko razdelimo v več podskupin. Postopek včasih privede do izdelkov, ki so manj kakovostni od tistih, s katerimi smo »začeli«. V tem primeru govorimo o t. i. manjvrednostnem recikliranju. Po drugi strani pa poznamo tudi večvrednostno recikliranje, ki je znano tudi kot nadcikliranje …

Nadcikliranje poveča vrednost osnovnega materiala

- Oglas -

Uporaba izraza »recikliranje« za vse različice naj bi bila pretirano poenostavljajoča. Ko slišimo ta izraz, pogosto pomislimo na nekakšen krožni sistem, ki omogoča praktično neomejeno predelavo. Vendar pa so materiali, pri katerih je to zares mogoče, precej redki. Recikliranje je tako v večini primerov »manjvrednostno recikliranje«. Materiali, ki so bili uporabljeni za izdelavo zavrženih predmetov, se najprej razgradijo, nato pa so uporabljeni za izdelavo novih izdelkov, katerih kakovost in vrednost sta nižji. To je običajno posledica uporabe dodatkov, ki so kontaminirali osnovni material, na primer različnih barv.

Manjvrednostno recikliranje ima tako precej omejen rok trajanja. Prej ali slej postane namreč kakovost materialov tako slaba, da ni več možnosti za še en cikel. Po drugi strani pa se pri nadcikliranju vrednost izdelka, s katerim smo začeli, vsaj ohrani, običajno pa celo poveča, podobno pa velja tudi za njihovo kakovost. Nadcikliranje je tako eden od ključnih gradnikov t. i. krožnega gospodarstva, ki praktično povsem odpravi odpadke.

Večvrednostno recikliranje nekaj, česar se lahko lotite tudi sami

Nadcikliranje sicer ni nova domislica, ampak nekaj, kar se je v različnih oblikah pojavljalo praktično od začetkov človeštva. Gre za proces popravljanja, dodelave, obnavljanja odsluženih predmetov in uporabe teh materialov za izdelavo nečesa novega. Novi predmet se lahko precej razlikuje od tistega, s čimer smo začeli – včasih je njegova funkcija celo povsem drugačna.

Poleg tega lahko nadcikliranje razdelimo na več podtipov glede na obseg. Po eni strani je možno sistematično, obsežno nadcikliranje, ki zajema večje količine neuporabnih predmetov oziroma materialov. Po drugi strani pa je lahko proces nadcikliranja tudi precej bolj spontan – del iskanja novih možnosti uporabe predmetov v našem gospodinjstvu. Predmetov, ki jih ne potrebujemo več, vendar jih nočemo preprosto zavreči. Tako lahko nadcikliranje spodbuja našo kreativnost.

Nadcikliranje

Osnovni material nemalokrat povsem neprepoznaven

- Oglas -

Včasih lahko sicer zlahka ugotovimo, kaj je bil prvotni predmet oziroma material, ki je bil uporabljen pri večvrednostnem recikliranju, toda večinoma je razlika med »originalom« in novim izdelkom preprosto prevelika. Eden od tovrstnih primerov je na primer uporaba odpadne plastike iz oceanov pri izdelavi oblačil in obutve. Čeprav je plastika pogosto vpeta v proces manjvrednostnega recikliranja, obstajajo vsaj v določenih primerih tudi precej boljše možnosti.

O posebni obliki nadcikliranja lahko na primer govorimo tudi takrat, ko uporabimo plastično embalažo za izdelavo drugega predmeta, katerega vrednost je precej večja – denimo embalažo tekočega detergenta za pranje perila za izdelavo vaze.  Zelo pripravni za »DIY-nadcikliranje« so lahko tudi stari kosi oblačil. Namesto da jih zavržete, razmislite, kako jih lahko predelate, da iz njih »iztisnete« čim več.

»Odpadek« kot priložnost za iskanje kreativnih rešitev

Nekateri poskusi nadcikliranja so zagotovo še posebej izvirni. Koščki odpadnega aluminija se na primer ponekod uporabljajo za izdelavo loncev in pribora, znan pa je celo primer zofe, izdelane iz odsluženih aluminijastih predmetov. Čeprav je lahko zelo dragoceno že klasično recikliranje oziroma celo manjvrednostno recikliranje, je vedno smiselno razmisliti, ali obstaja možnost, da izdelamo nekaj boljšega, kakovostnejšega.

Ni torej potrebe po tem, da se pri reciklaži zadovoljimo s tem, da bo novi izdelek nujno manj kakovosten. Za to pa je seveda nujna sprememba miselnosti. Na odslužene predmete ne smemo gledati kot na odpadek, ki ga je najbolje nadomestiti z nečim novim (kar bo najverjetneje zahtevalo precej virov), ampak kot priložnost za kreativnost in iskanje izvirnih načinov za večvrednostno recikliranje.

Preberite tudi: Ko odpadki dobijo novo življenje

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×