0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastToksična pozitivnost: kako jo prepoznati in kako se je rešiti?

Toksična pozitivnost: kako jo prepoznati in kako se je rešiti?

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za izraz »toksična pozitivnost«? Čeprav je vsekakor zelo koristno, če znamo najti nekaj dobrega tudi v situacijah, ki niso najbolj prijetne, je lahko po drugi strani zahteva po stalni pozitivnosti tudi izredno nevarna – ne glede na to, ali gre za nekaj, kar od vas pričakujejo drugi, ali za zahteve, ki si jih postavljate sami. Pri toksični pozitivnosti gre za pričakovanje, da bomo ohranjali pozitivno naravnanost tudi ob spopadanju z zelo težkimi preizkušnjami. Negativna čustva so tako dojeta kot nekaj inherentno slabega – nekaj, kar je treba čim prej prekriti, odpraviti ali celo popolnoma zanikati, kar pa je lahko seveda zelo problematična perspektiva. Tako je zelo pomembno, da znate prepoznati »toksično pozitivnost«, tako pri sebi kot pri drugih, in da uberete bolj zdrav pristop …

- Oglas -

1. Uprite se želji po begu pred svojimi resničnimi čustvi

Ne dovolite, da vas negativna čustva pretirano prestrašijo. Čeprav je povsem logično, da se jih želite čim prej znebiti, prekrivanje teh čustev z navidezno pozitivnostjo ne bo rešilo vaših težav. Negativna čustva, ki smo jih za krajši čas odrinili na stran, misleč, da smo jim ubežali, se pogosto vrnejo kot bumerang, običajno v še precej intenzivnejši obliki. Precej pametneje je, da se soočite s temi čustvi. Govorite ali pišite o njih – postopoma bo postajala njihova intenzivnost vedno manjša.

2. Otresite se prepričanja, da moramo biti ves čas zadovoljni

Zaradi družbenih omrežij je postala toksična pozitivnost še precej bolj pereča težava, kot je bila v preteklosti. Številni »vplivneži« – pa tudi »navadni smrtniki« – poskušajo na družbenih omrežjih vzbujati vtis, da so izjemno srečni in pozitivno naravnani. Tako lahko dobite občutek, da si morate stalno prizadevati za izboljšave. V trenutkih, ko ste izčrpani, brezvoljni ipd., vas lahko zato navdajo občutki hude krivde in sramu, kar seveda samo poslabša situacijo. Tako je zelo pomembno, da si dovolite biti nesrečni, »leni« itn. Čeprav objave na družbenih omrežjih govorijo drugače, ne obstaja oseba, ki bi bila ves čas pozitivna in povsem zadovoljna s svojim življenjem. Tako je nesmiselno, da se obtožujete zaradi nečesa, kar je neizogiben sestavni del življenja.

O tej temi smo govorili tudi v naši spletni oddaji. Vabljeni k ogledu:

- Oglas -

3. Znebite se črno-belega pogleda na svet

Pogosto razmišljamo predvsem znotraj različnih skrajnosti – ali smo žalostni ali veseli, ali pozitivni ali negativni itn. Vendar stvari običajno obstajajo na spektru. Četudi poskušate na dogodke v svojem življenju gledati čim bolj pozitivno, to še ne pomeni, da niso obenem možna tudi negativna čustva. To, da znate biti realistični, torej ne pomeni, da ste negativni ali zamorjeni.

4. Izognite se pretirano nerealističnim ciljem

Toksična pozitivnost je pogosto kriva za to, da si oseba izbere cilje, ki so zelo težko dosegljivi. Nato vloži ogromno energije in časa v doseganje teh ciljev. Ker samo pozitivnost običajno ni dovolj za to, da nam uspe, je lahko zasledovanje nerealističnih ciljev zelo draga šola. To seveda še ne pomeni, da ne bi smeli biti ambiciozni. Pomembno je predvsem, da znate oceniti, kdaj so vaše želje pretirano optimistične. Cilji naj predstavljajo izziv, toda slepo sledenje novodobnih gurujem, ki vas prepričujejo, da lahko dosežete vse, kar si zamislite, ni najboljša ideja.

5. Izogibajte se osebam, ki vas silijo v toksično pozitivnost

Prijatelji ali sorodniki, ki vas prepričujejo, da morate biti preprosto bolj pozitivni, medtem ko jim poskušate razložiti, kaj natančno se je zgodilo in zakaj se počutite tako slabo, imajo sicer najverjetneje dobre namene, toda njihov pristop je lahko zelo škodljiv. Seveda je smiselno, da jim poskušate najprej prijazno razložiti, zakaj vam njihove besede niso v pretirano pomoč. Toda če vas ne bodo upoštevali, je verjetno najbolje, da se od njih vsaj za krajši čas ogradite. Stalno prepričevanje, da morate ohranjati pozitiven pogled na svet, ima lahko zelo poguben vpliv na vas.

.

NAJNOVEJŠE