0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNad otroški kašelj s pomočjo narave

Nad otroški kašelj s pomočjo narave

MORDA VAS ZANIMA

Za starša najbrž ni hujše skrbi od bolezni otrok. Kadar zdravje najmlajšega opeša, bi naredili vse, da mu olajšamo bolečine, stres in neugodje. Eden najbolj problematičnih simptomov, ki lahko postane vrh vsega še precej trdovraten, je kašelj. Kako naj se mu zoperstavimo s pomočjo naravne lekarne?

- Oglas -

otroški kašelj

Kaj kašelj sploh je in kaj ga povzroča?

Najprej je dobro vedeti, da kašelj sam po sebi seveda ni bolezen, temveč simptom: znak, da se je ravnotežje imunskega sistema porušilo in da je z dihalnimi potmi nekaj narobe. Pravega vzroka ni vedno lahko najti, v večini primerov pa, še posebej pri otrocih, ki imajo močan in odziven organizem, mine v nekaj dneh tudi če se ne poslužujemo agresivnejših zdravljenj s farmacevtskimi sredstvi. Kašelj glede na to, ali otrok izkašljuje sluz ali ne, delimo na suh (dražeč in brez izkašljevanja, otroka nadleguje tako podnevi kot ponoči in ga tako hudo izčrpuje) ali moker (produktiven, tj. tak, pri katerem se izloča sluz, ki jo mali bolnik nato izkašljuje).

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako si pomagati s čim bolj naravnimi metodami, ki za telo ne predstavljajo takega stresa kot denimo uživanje antibiotikov. Obisk zdravnika pa je nujno potreben, kadar kašlja ne obvladamo več z blažjimi in ranljivemu otroškemu organizmu prijaznejšimi prijemi, in sicer če otrok:

- Oglas -
  • kašlja dlje kot en teden
  • je mlajši od treh mesecev, kašlja pa več ur
  • ima manj kot šest mesecev in mu vročina naraste nad 38 stopinj Celzija
  • ima vročino več kot dva dni
  • težko diha in mu v prsih piska
  • toži, da ga bolijo trup ali rebra
  • kašlja več kot tri tedne: nemara gre za resnejše obolenje (astmo, refluks ipd.)

 

Med – preizkušeno zdravilo

Med je res eno izmed največjih daril narave človeku: blagodejen je v tako številnih pogledih, da ga uporabljamo pri najrazličnejših težavah, med drugim tudi takrat, ko želimo pomiriti kašelj pri naših najmlajših. Poleg tega, da deluje antibakterijsko, pomaga ohranjati grlo vlažno, tako da ni preveč razdraženo. Držati pa se moramo pravila, da medu otrokom, mlajšim od enega leta, ne smemo dajati, ker njihov organizem še ni odporen na določeno bakterijo, ki se v njem nahaja.

parna kopel

Evkaliptus – lajša in zdravi

Prav nam lahko pridejo tudi eterična olja, med katerimi pa še posebne uspehe žanje evkaliptus, saj je po naravi zelo vsestranski antiseptik.

- Oglas -

Islandski lišaj – skandinavsko tradicionalno zdravilo

Islandski lišaj vsebuje antibiotične sestavine in zdravi ter pomirja vnete membrane. Lahko ga uživamo kot čaj, to pa tako, da listom dodamo vodo ter jo pustimo stati 5-10 minut.

Timijan – zdravilna moč začimb

Pri zdravljenju kašlja izredno dobre učinke dosegamo tudi z uporabo nekaterih začimb, še posebej timijana. Timijan vsebuje vrsto koristnih snovi, njegova posebna odlika pa je, da pomaga tako pri dražečem suhem kot mokrem kašlju.

Slez – obloga za razdraženo grlo

Moteč kašelj, ki krajša noči in jemlje energijo za boj z mikrobi, pomirjajo tudi pripravki iz sleza. Slez je sicer precej vsestranski, pri kašlju pa pride do izraza prav njegova lastnost, da tvori sluz, ki deluje zelo blagodejno.

Kako še lahko pomagamo?

Otroku lahko težke dneve, ko kašlja, olajšamo tudi na druge načine. Pomembno je, da vseskozi uživa dosti tekočine, pazimo pa tudi, da je v prostoru, kjer se nahajamo, vedno dovolj vlage. Še posebej blagodejen učinek bomo dosegli, če bomo vlagi dodajali razna balzamična olja. Prav nam lahko pridejo tudi eterična olja limone, evkaliptusa, poprove mete, sivke, rožmarina in čajevca. Od začimb pa strokovnjaki na prvo mesto postavljajo timijan in žajbelj.

Tudi gosto sluz je potrebno razredčiti, da jo otrok lažje izkašlja. Pri redčenju sluzi lahko otroku pomagate s pomočjo zdravilnih rastlin kot so bor, evkalipt in timijan, ki so že tradicionalno poznani tudi po protimikrobnem delovanju.

Otroku bodo koristili tudi topli obkladki, ki jih polagajte na prsni koš in inhalacije. Otroško sobico redno zračite in poskrbite, da bo zrak v prostoru dovolj vlažen.

.

NAJNOVEJŠE