Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Dom & energijaStvari, ki v gospodinjstvu zastrupljajo zrak

Stvari, ki v gospodinjstvu zastrupljajo zrak

MORDA VAS ZANIMA

Zrak v notranjih prostorih vam lahko naredi več škode kot tisti zunaj, pa čeprav ja ta lahko onesnažen, so ugotovili v neodvisni raziskavi v Veliki Britaniji. Človeku lahko škoduje veliko stvari, ki jih imamo v gospodinjstvu: odišavljeni osvežilci zraka, detergenti za pomivanje posode, druga čistila, barve, preproge (in tkanine na splošno) ter morda celo najljubši naslonjač.

- Oglas -

Prezračevanje

Respiratorna in dermatološka obolenja zaradi zraka

Gre torej za predmete, ki v zrak sproščajo različne alergene, s tem pa lahko škodujejo našemu zdravju. V raziskavi so preučevali kakovost zraka v zaprtih prostorih 112 stanovanj po različnih delih Velike Britanije in ugotovili, da je slaba kakovost zraka v bivalnih prostorih lahko vzrok za respiratorne in dermatološke težave, kot so astma in alergije. V vsakem stanovanju so analizirali stopnjo hlapljivih organskih spojin v zraku, rezultati pa so pokazali, da je bilo preveč takšnih snovi v zraku v kar 91 odstotkih analiziranih domov. Ob normalni ravni teh snovi v zraku niti občutljivi ljudje ne čutijo zdravstvenih težav, so poudarili strokovnjaki.

Med težavami, ki nastajajo zaradi onesnaženega zraka v stanovanjih, so najpogosteje kašljanje, kihanje, solzne oči, občutek utrujenosti, vrtoglavica in glavobol. Te zdravstvene težave se po navadi povečajo v zimskem času, ko je hladnejše, mi pa več časa preživimo za zaprtimi vrati, kjer se nabira tudi več vlage.

Nevarna je tudi plesen

Omenjene težave se pogosteje pojavljajo tudi v slabo prezračenih prostorih, kjer se vlaga kondenzira, zaradi tega pa se lahko razvije tudi plesen. Tudi ta v ozračje spušča majhne delce, ki lahko, ko pridejo v stik s kožo in nosno sluznico, povzročijo rinitis, srbeče oči in spodbudijo celo astmo. Več o plesni in kako se je znebimo si preberite tukaj.

Najpomembnejše je redno zračenje

- Oglas -

Čeprav je v javnosti veliko govora zlasti o onesnaževanju zunanjega zraka, pa na zdravje precej vpliva tudi zrak v stanovanjih in prostorih, kjer se bolj ali manj pogosto zadržujemo. Zrak v zaprtih prostorih je lahko celo nevarnejši od tistega zunaj, še posebej za otroke in starejše. Pogostejše zdravstvene težave se tako najpogosteje pojavijo tam, kjer se kombinira več škodljivih snovi, prezračevanje pa je slabo ali pa ga celo ni.

Zato nasvet ne bo odveč: stanovanje redno zračite, še posebej pa bodite na to pozorni po prhanju in kuhanju, ko se v prostorih nabere več vlage. Med tema dejavnostma zaprite vrata, da se vlaga ne bo širila po stanovanju, seveda pa ne bo nič narobe niti, če boste umetne osvežilce zraka zamenjali z naravnejšimi in bolj zdravimi, strupena čistila pa nadomestili s kisom, limono in drugimi naravnimi čistili, ki jih morda radi zanemarjate.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×