Ekologija & OkoljeNa sledi plastičnih odpadkov – od Brooklyna do kanala Beagle

Na sledi plastičnih odpadkov – od Brooklyna do kanala Beagle

MORDA VAS ZANIMA

Tihooceanski “otok smeti” in njegovo preobremenitev s plastičnimi naplavinami so znanstveniki zabeležili že dolgo časa nazaj. Kljub temu pa je zelo malo znanega o opaženih plastičnih delcih v oddaljenih krajih, kot je kanal Beagle na skrajnem jugu Čila. Skupina znanstvenikov in predstavnica “sesalnikov iz morja” (Vac from the Sea), Brit Liggett, so se pravkar vrnili s pomorske odprave organizacije 5 Gyres. Na odpravi so preučevali plastične delce, ki so jih našli na skrajnem koncu sveta.

- Oglas -

Brit LiggettBrit Liggett, 26-letnica iz predela Brooklyn v New Yorku, je pisateljica bloga o okoljskih vprašanjih. Na globalnem natečaju je bila izbrana za novo članico posadke jadrnice Sea Dragon. Skupina se je podala na odpravo organizacije 5 Gyres, ki se ukvarja s preučevanjem plastičnih odpadkov. Natečaj je bil izpeljan v sklopu mednarodnega projekta Sesalniki iz morja (Vac from the sea), katerega pobudnik je podjetje Electrolux. Namen projekta je povečati ozaveščenost o globalnem onesnaževanju morja s plastiko. Po zaključku jadranja skozi kanal Beagle, so udeleženci odprave prišli do cilja – čilenskega mesta Valdivia.

Če plastika lahko pride sem, lahko pride vsepovsod

Plastični odpadki lahko najdejo svojo pot tudi do najbolj neobljudenih krajev sveta. V zalivu Caleta Lamento del Indio, oddaljenem več kilometrov od najbližje naselbine, se plovila le redko zasidrajo, zaradi česar kraj ljudem skorajda ni izpostavljen. Kljub temu so člani posadke na obrežju odkrili različne plastične odpadke, kot so sodi za olje in majhne kose plastike. Vse te naplavine so tokovi pripeljali čez prostrane oceanske vode.

Kapitan Clive5 Gyres je organizacija, ki svoje praktično delo posveča zmanjševanju in preprečevanju onesnaževanja svetovnih oceanov s plastičnimi odpadki. Kanal Beagle je, tako kot veliko drugih območij svetovnih oceanov, še neraziskan v smislu odkrivanja vrst plastike. Dotična odprava je le majhen del večje raziskovalne poti, ki se je pričela na brazilskem otoku Ilha Grande. Organizacija 5 Gyres je na preteklih odpravah naletela na povsem nepričakovane predmete, kot so kolesa rolerjev in plastika iz nabojnikov šibrovk.

Brit Liggett je med potekom odprave napisala več objav za njen blog Sesalniki iz morja. Poročala je o krajih na njihovi poti, o postopkih raziskav in o življenju na krovu.

- Oglas -

 

Predmet zanimanja raziskovalcev so obstojni organski onesnaževalci, tako imenovani POP-i, katere je zaradi oceanskih tokov in prenašanja po zraku mogoče najti po vsem svetu. Zaidejo lahko celo v kraje, kot je Megallanova ožina v Čilu, kamor je do sedaj stopila le peščica ljudi. Preučevanje prisotnosti kemikalij na različnih območjih in analiza zbranih vzorcev lahko pripomoreta k iskanju nahajališč plastike, raziskovanju njenga izvora in načinu raznašanja plastike s pomočjo morskih tokov. Anna Rotander, članica posadke in znanstvenica na švedski univerzi Örebro, je za blog povedala naslednje:

»Kemikalije, ki jih iščemo so izjemno močne in se ne razgradijo, zaradi česar imajo edinstvene lastnosti. Uporabljajo jih pri izdelavi neprepustnih oblačil, teflonskih ponev in voska za podmazovanje smuči. Nahajajo se tudi v čistilih in gasilni peni. Radi bi izvedeli ali so kemikalije prisotne tudi v območjih, kjer se kopičijo plastični odpadki.«

Nato je udaril cunami

Besneče nevihte, jadranje ob ledeno modrih ledenikih in radovedni delfini, poskakujoči ob trupu jadrnice, so vsi bili del neverjetnega potovanja. Najjužnejši del Južne Amerike vsekakor ni znan po mirnih vodah. Cunami, ki ga je povzročil potres na Japonskem, je udeležencem odprave tekom potovanja prinesel nepričakovano izkustvo. Njihova jadrnica Sea Dragon je bila prisiljena ostati v zavetju – v majhnem zalivu se je skrivala 36 ur, preden je lahko nadaljevala svojo pot do cilja.

Ekspedicija 5 Gyres obiskala skrajne konce sveta

Dnevnik potovanja

Preberite Britin dnevnik z odprave in izvedite več o projektu »sesalniki iz morja« na spletni strani: www.vacfromthesea.com

O projektu Vac from the Sea (Sesalniki iz morja)

Da bi dvignil ozaveščenost o okoljskih problemih s plastičnimi odpadki, je eden izmed največjih proizvajalcev gospodinjskih aparatov Electrolux, s pomočjo prostovoljcev in okoljskih organizacij zbral plastiko iz Tihega, Atlantskega in Indijskega oceana ter iz  Sredozemskega, Baltskega in Severnega morja in jo spremenil v edinstvene sesalnike. Globalna iniciativa si prizadeva za dvig pozornosti o problemu onesnaženja svetovnih oceanov s plastiko in obenem za boj proti pomanjkanju reciklirane plastike, ki je potrebna za proizvodnjo trajnostnih gospodinjskih aparatov.

- Oglas -

Naše mišljenje delimo z vami na: www.electrolux.si.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×