fbpx
Domov Ekologija & okolje Resnice o vodi

Resnice o vodi

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

97,5 % vse vode na Zemlji je slane, od preostalih 2,5 odstotkov sladke vode je 70 % zamrznjene v polarnih ledenih prostranstvih. Ostalih 30 % sladke vode je prisotne predvsem v obliki vlage v zemlji ali podtalnice. Manj kot 1 % vse sladke vode na svetu pa je na voljo človeštvu za uporabo.

Voda

In kakšno je stanje vode po svetu?

 • 1,1 milijardi ljudi primanjkuje čiste vode
 • 2,4 milijarde ljudem primanjkuje osnovnih sanitarij
 • onesnažena voda vsakih 15 sekund ubije otroka
 • 6.000 otrok dnevno umre zaradi dehidracije, povezane z diarejo, ki jo povzroča onesnažena voda
 • polovico svetovnih postelj v bolnišnicah zasedajo bolniki z boleznimi, ki so povezane z onesnaženo vodo
 • 60 do 70 % podeželskega prebivalstva v nerazvitem svetu nima dostopa do čiste vode in primernih sanitarij
 • več kot 200 milijonov ur dnevno porabijo ženske in deklice, da prinesejo vodo iz oddaljenih, pogosto onesnaženih, vodnih virov
 • vsak človek za preživetje potrebuje 4 do 5 galon (18-22 litrov) vode dnevno. Povprečni Američan porabi 100 do 176 galon (455-800 litrov) vode dnevno. Povprečna afriška družina porabi 5 galon (22 litrov) vode dnevno skupaj.
 • pomoč za vodo in sanitarije bi se morala povečati za dvakrat, na 30 milijard dolarjev, kar bi bilo še vedno manj kot ena tretjina svetovnih izdatkov za ustekleničeno vodo
 • vsak dolar, vložen za otroka, vključno z vlaganjem v čisto vodo in sanitarije dolgoročno prihrani 7 dolarjev stroškov za socialne storitve
 • 20 % svetovne populacije v 30 državah se sooča s pomanjkanjem vode, po pričakovanjih pa naj bi ta odstotek narasel na 30 % v 50 državah do leta 2025
- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×