0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNa dnu oceana je ...

Na dnu oceana je …

MORDA VAS ZANIMA

Že leta 2009 je zagnana skupina podiplomskih študentov iz San Diega vodila okoljevarstveno odpravo zbiranja plastike (SEAPLEX) na severnem Pacifiku. Med potovanjem so raziskovalci dokumentirali izjemno količino človeških odpadkov, večinoma delcev plastike v velikosti nohta, ki so plavali na odprtem morju. Mladi raziskovalci takrat še niso imeli jasne predstave o velikosti vpliva takšnih odpadkov na morsko okolje. Danes se ti že kažejo.

- Oglas -

Smeti v morjuNova raziskava razkriva, da se je količina tovrstnih odpadkov v zadnjih 40 letih povečala za stokrat in spremenila naravno okolje živali, kot je na primer morska žuželka Halobates sericeus. Ti »morski drsalci«, sorodniki drsalcev na jezerih, prebivajo na morski površini in ležejo svoja jajčeca na plavajoče predmete. Naravne odlagalne površine njihovih jajčec so školjke, peresa morskih ptic, kepe katrana in lehnjak. Raziskava pa kaže, da so drsalci za odlaganje pričeli uporabljati tudi naplavljeno plastiko, kar je vodilo v tako povišano število teh žuželk, da lahko to pomembno vpliva na preostale živali v prehranski verigi.

Poročilo, ki je bilo lani objavljeno v reviji Marine Ecology Progress Series opozarja, da je devet odstotkov rib, ujetih med odpravo SEAPLEX, v svojih želodcih vsebovalo odpadno plastiko. Ta študija je ocenila, da ribe iz srednjih globin na severnem delu Tihega oceana zaužijejo približno 12.000 do 24.000 ton plastike na leto.

.

NAJNOVEJŠE