Zdravje & prehranaZeleni čaj proti kožnemu raku

Zeleni čaj proti kožnemu raku

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo veste, da je zeleni čaj zelo priporočljiv za zdravje, da pomirja in je poln antioksidantov. To so splošno znane lastnosti te prijazne pijače, zdaj pa ugotavljajo tudi, da je njegova zmogljivost veliko večja kot so ocenjevali. S pomočjo izvlečka zelenega čaja naj bi namreč lahko pomagali zdraviti kožnega raka. Zeleni čaj je na vzhodu stalnica, pri nas pa bolj ali manj pijača, ki si jo privoščimo, kadar se spomnimo ali se želimo malce pocrkljati. Raziskave, ki so jih izvedli pred nedavnim, dokazujejo, da je veliko bolj pomembna kot smo si kdaj sploh drznili upati.

Zeleni čaj proti kožnemu rakuOdkritje škotov

- Oglas -

Znanstveniki zdaj upajo, da bi lahko kmalu razvili nova zmogljiva zdravila proti raku na osnovi zelenega čaja, saj so ugotovili, da je s pomočjo izvlečka iz napitka izginila skoraj polovica kožnih tumorjev. Ekipa strokovnjakov na Univerzi Strathclyde na Škotskem je uporabila spojino, imenovano epigalokatehin galat, in v laboratorijski raziskavi tako uspešno izničila kar 40 odstotkov tumorjev raka kože.

Že dolgo časa so sumili, da ima zeleni čaj antikarcinogene lastnosti in ta ekstrakt so že prej raziskovali. Vendar pa je to prvič, da so raziskovalci uspešno odkrili način za krčenje tumorjev. Pri prejšnjih poskusih niso bili uspešni, ker so se zanašali na intravenozne poskuse, ki pa niso zagotovili dovolj stika ekstrakta s samimi tumorji. Zato je ekipa z Univerze Strathclyde oblikovala ‘ciljni dostavni sistem’ in naložila ekstrakt na proteine, ki nosijo molekule železa, saj le-te rakave celice kar posesajo vase.

Ciljna dostava

Laboratorijski test na eni vrsti kožnega raka je pokazal, da je 40 odstotkov tumorjev izginilo po enem mesecu zdravljenja, medtem ko se je dodatnih 30 odstotkov teh tvorb zmanjšalo v velikosti. »To so zelo spodbudni rezultati, za katere upamo, da bi nam lahko utrli pot za nove in učinkovitejše načine zdravljenja raka,« je povedala dr. Christine Dufes, višja predavateljica na Inštitutu Strathclyde za farmacijo in biomedicinske znanosti, ki je vodila raziskavo. »Ko smo uporabili našo metodo, je ekstrakt zelenega čaja zmanjšal velikost številnih tumorjev in pogosto je bilo zmanjšanje vidno prav vsak dan, v nekaterih primerih pa jih je odstranil v celoti.«

Ta raziskava bi lahko odprla vrata novim načinom zdravljenja za eno najbolj ubijalskih bolezni v  številnih državah. Če izvleček dajejo pacientom intravenozno, gre skozi celotno telo in do tedaj, ko pride do tumorjev, je preveč razredčen, pravi dr. Dufes. »S tem sistemom dostave pa gre naravnost do tumorjev in ne vpliva na normalno tkivo.« Tudi mi upamo, da bo ta način kmalu postal dovolj znanstveno dokazan, da bomo lahko tudi najtežje bolezni zdravili na najbolj naravne načine.

NAJNOVEJŠE