Zdravje & prehranaMočna menstruacija (menoragija): pomagajte si z zeliščnimi pripravki

Močna menstruacija (menoragija): pomagajte si z zeliščnimi pripravki

MORDA VAS ZANIMA

Močna menstruacija oziroma zelo močna menstrualna krvavitev lahko privede do slabokrvnosti in številnih drugih težav. Močno krvavitev nemalokrat spremljajo tudi bolečine, obenem pa se pogosto pridružijo simptomi, kot so napihnjenost, huda utrujenost in omotičnost.

- Oglas -

Menoragija (strokovno ime za močne in dolgotrajne menstrualne krvavitve) je lahko povezana z genetskimi dejavniki. Če je postala vaša menstruacija zelo močna šele pred nedavnim, gre lahko tudi za simptom specifičnih zdravstvenih težav, npr. endometrioze, nepravilnega delovanja ščitnice, materničnih fibroidov ali endometrijskih polipov. Med možne vzroke za nenadno povečanje intenzivnosti menstrualnih krvavitev pa spada tudi stres.

Težko je podati povsem natančno definicijo menoragije. Praviloma govorimo o menoragiji, če mora oseba na dan uporabiti več kot 8 vložkov/tamponov ali če menstruacija traja več kot 8–10 dni ali če so menstrualni cikli krajši od 21 dni.

Eden od možnih načinov za spopadanje z menoragijo oziroma s težavami, ki pogosto spremljajo močne menstrualne krvavitve, je uporaba zeliščnih pripravkov. Seveda pa je nujno, da pred tem izključite resnejše diagnoze.

1. Rumeni svišč

Kot omenjeno, je lahko ena od posledic zelo močnih menstrualnih krvavitev slabokrvnost. Prav zato so za osebe, ki se spopadajo z močno menstruacijo, zelo koristni zeliščni pripravki iz rumenega svišča (Gentiana lutea), ki je znan tudi kot encijan in kot košutnik. Ne le da lahko pripravki iz te rastline ublažijo intenzivnost menstrualne krvavitve, ampak lahko obenem zmanjšajo tveganje za anemijo. Encijan oziroma rumeni svišč je obenem zelo koristen za prebavo in za optimalno delovanje jeter. Poleg tega pa lahko pomaga tudi pri težavah s kožo.

2. Maca

- Oglas -

Maca (Lepidium meyenii) velja za odličen dodatek za uravnavanje hormonov – ne glede na vaš spol. Med drugim lahko pomaga pri neplodnosti in pri neprijetnih simptomih, ki se pogosto pojavljajo v obdobju prehoda v menopavzo. Koristna pa je lahko tudi za osebe, ki se spopadajo z menoragijo oziroma z zelo močnimi in dolgotrajnimi menstrualnimi krvavitvami. Tovrstne težave so namreč pogosto povezane s hormonskim neravnovesjem. Če se odločite za uporabo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo maco, upoštevajte, da lahko rastlina pri nekaterih ljudeh prispeva k povečanju nemira. Tako je pomembno, da odmerek povečujete zelo počasi in da ste pri tem pozorni na morebitne negativne stranske učinke.

3. Navadna konopljika

Tudi navadna konopljika (Vitex agnus-castus) je koristna za uravnavanje hormonov, posebno za uravnavanje estrogena in progesterona. Zanimivo je, da lahko pomaga tako pri menoragiji kot pri diametralno nasprotni težavi – amenoreji, za katero je značilen dolgotrajnejši izostanek menstruacije. Navadna konopljika pa lahko pomaga tudi pri menstrualnih krčih in bolečinah, ki jih spremljajo. Upoštevajte, da je pri uporabi dodatkov na osnovi navadne konopljike potrebna potrpežljivost. Rezultati se namreč običajno pokažejo šele po nekaj tednih ali celo mesecih.

4. Navadni rman

Navadni rman (Achillea millefolium) se lahko pohvali z najrazličnejšimi pozitivnimi vplivi na zdravje in počutje, saj gre za rastlino, v kateri je mogoče najti ogromno antioksidantov in drugih koristnih snovi. Z zeliščnimi pripravki, izdelanimi iz navadnega rmana, si je mogoče med drugim pomagati pri uravnavanju hormonov. Obenem pa gre za pripravke z antispazmodičnim učinkom, kar pomeni, da lahko poskrbijo za ublažitev mišičnih krčev. Navadni rman je zato odlična naravna izbira za spopadanje z zelo močnimi, bolečimi menstruacijami. Pripravki iz navadnega rmana pa lahko denimo pomagajo tudi pri hipertenziji (kronično povišan krvni tlak), krčnih žilah, hemoroidih, aknah in brazgotinah. Gre torej za resnično vsestransko uporabno rastlino, ki jo lahko po želji posadite tudi na svojem vrtu.

NAJNOVEJŠE