0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOgnjičev čaj in zeliščna tinktura kot pomoč pri težavah s sinusi

Ognjičev čaj in zeliščna tinktura kot pomoč pri težavah s sinusi

MORDA VAS ZANIMA

Težave s sinusi so običajno posledica čezmerne tvorbe sluzi. Večja količina sluzi namreč ustvari okolje, ki je idealno za razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov, s čimer se poveča nevarnost za okužbo oziroma vnetje. Vendar pa lahko do vnetja privede tudi pretirana izsušenost sinusov …

- Oglas -

Kaj je krivo za izsuševanje sinusov?

Nujno je, da poskrbite za to, da bodo vaši sinusi dobro navlaženi, predvsem med sezono ogrevanja. Takrat je namreč zrak v prostorih pogosto nadpovprečno suh, kar lahko privede do težav z zelo suho kožo, izsušenimi lasmi in … suhimi sinusi. Če uporabljate radiatorje, vam svetujemo, da nanje položite lonce z vodo, ki bo počasi izhlapevala in skrbela za to, da zrak ne bo presuh. Seveda pa lahko investirate tudi v posebne vlažilnike zraka, ki bodo pripomogli k precej prijetnejšemu in bolj zdravemu bivanju v hladnejših mesecih. K ustrezni navlaženosti sinusov lahko pripomorete tudi z uporabo posebnih pršil za nos (na primer na osnovi fiziološke raztopine ali morske vode) in z inhalacijami nad paro.

Kot omenjeno, je sicer presežek sluzi problematičen, toda za hitro razmnoževanje škodljivih bakterij in virusov je lahko kriva tudi odsotnost zaščitne plasti. Suhi sinusi torej niso »samo« izredno neprijetna težava, ampak so pogosto povezani z okužbami. Če želite zmanjšati tveganje za okužbe, povezane s težavami s sinusi, vam priporočamo uporabo ognjičevega čaja in/ali zeliščne tinkture. Recepta vas čakata v nadaljevanju …

Antiseptični ognjičev čaj

Če se spopadate s težavami s sinusi, je priporočljivo, da povečate vnos tekočine (posebno če je k težavam prispevala tudi dehidracija), vendar je pri tem pomembno, da se izogibate kofeinskim napitkom, saj lahko ti težave zgolj poslabšajo. Precej boljša izbira so zeliščni čaji. Posebno koristno je lahko pitje ognjičevega čaja, saj je ognjič znan po antiseptičnem, protivnetnem in protiglivičnem delovanju. Priporočamo, da si skodelico ognjičevega čaja pripravite trikrat dnevno. Ognjičev čaj bo poskrbel za lažje dihanje in za preprečevanje/hitrejše premagovanje morebitne okužbe.

- Oglas -

Za pripravo ognjičevega čaja, ki bo pomiril razdraženo sluznično membrano, potrebujete 250 mililitrov vode in 1 žlico svežih ali ½ žlice posušenih ognjičevih cvetov. Cvetove stresite v vodo in vse skupaj zavrite. Počakajte 10 minut, nato pa tekočino precedite in čaj popijte, dokler je še topel.

Protibakterijska zeliščna tinktura

Zeliščna tinktura, pripravljena v skladu s spodnjimi navodili, poskrbi za okrepitev imunskega sistema. Posledično se bo telo lažje borilo s patogenimi organizmi, krivimi za okužbe, ki izvirajo iz težav s sinusi. Tinktura pa lahko vpliva tudi neposredno na škodljive mikroorganizme, pri čemer so posebno izraziti njeni protibakterijski učinki.

Potrebujete velik steklen kozarec, ki ga napolnite z mešanico suhih zelišč. Osnova naj bo ameriški slamnik, nato pa priporočamo še dodatek zelišč oziroma rastlin, kot so koprive, navadni rman, timijan, meta in sveta bazilika (tulsi), ter bezgovih jagod. Mešanico prelijte z najmanj 40-odstotnim alkoholom, pri čemer pazite, da bodo vse sestavine popolnoma prekrite. Kozarec zaprite in ga dobro pretresite. Nato po potrebi prilijte še malo alkohola.

Kozarec za nekaj tednov postavite na sončno mesto in ga vsak dan dobro pretresite. Po približno enem tednu boste začeli opažati spreminjanje barv. Dlje ko boste čakali, močnejša bo tinktura.

- Oglas -

Tinkturo na koncu precedite in jo prelijte v stekleničko iz temnega stekla. Shranjujte na temnem, hladnem mestu.

Če boste tinkturo uporabljali preventivno, priporočamo približno 3–5 kapljic/dan, ki jih lahko po želji vmešate v kavo, sok ali pijačo po izbiri. Če se spopadate s težavami s sinusi, pa priporočamo malce večji odmerek, in sicer približno 30 kapljic/dan.

.

NAJNOVEJŠE