0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana4 razstrupljevalni napitki za boljše zdravje, lepšo kožo in lažje hujšanje

4 razstrupljevalni napitki za boljše zdravje, lepšo kožo in lažje hujšanje

MORDA VAS ZANIMA

Jetra, ledvice in pljuča spadajo med najpomembnejše sestavne dele našega razstrupljevalnega sistema. Brez optimalnega delovanja teh organov tako ni možno učinkovito razstrupljanje telesa, kar je dandanes še precej večja težava kot v preteklosti. Praktično na vsakem koraku smo namreč obdani z vse prej kot zanemarljivo količino (potencialno) strupenih snovi – od onesnaženega zraka do pesticidov in drugih škodljivih snovi v hrani.

- Oglas -

Razstrupljevalni napitki seveda ne morejo v celoti nevtralizirati negativnega vpliva strupenih snovi, vendar lahko z njimi vsaj nekoliko pospešite proces razstrupljanja oziroma razbremenite organe, ki so ključni za hitro in temeljito odstranjevanje strupenih snovi iz telesa. Pri izdelavi razstrupljevalnih napitkov se namreč običajno uporabljajo sestavine, ki podpirajo vsaj enega od glavnih razstrupljevalnih organov.

Uživanje razstrupljevalnih napitkov lahko tako pripomore k boljšemu zdravju in počutju. Razstrupljevalni napitki pa lahko obenem pozitivno vplivajo na kožo in olajšajo hujšanje.

1. Napitek iz jabolk in pomaranč za odstranjevanje delcev živega srebra

Ena od največjih nevarnosti za naše zdravje so delci težkih kovin, ki jih v telo nevede vnašamo s hrano. Tem delcem se težko popolnoma izognemo. Če količina ni prevelika, sicer praviloma niso pretirano problematični, toda če se v telesu nakopiči večja količina delcev težkih kovin, lahko to privede do resnih težav. Med najnevarnejše spadajo delci živega srebra. Pri učinkovitejšem odstranjevanju teh delcev iz telesa lahko pomaga zelo preprost napitek, pripravljen iz pomaranč in jabolk. Tako pomaranče kot jabolka spadajo med odlične vire pektina, ki nase med drugim veže delce težkih kovin. Posledično pa se ti delci lažje izločijo iz telesa. To razbremeni jetra in poskrbi za učinkovitejše razstrupljanje.

- Oglas -

Upoštevajte, da je pri pomarančah pektin najbolj skoncentriran v belem zaščitnem sloju med sadežem in lupino. Tega sloja torej ni pametno odstranjevati.

Obenem priporočamo, da za pripravo napitka uporabite ekološko pridelana jabolka in pomaranče (podobno velja tudi pri sestavinah za izdelavo drugih napitkov), sicer lahko povzročite več škode kot koristi.

Jabolka (3) in pomaranče (3) narežite na manjše kose, ki jih stresite v kuhinjski mešalnik. Dodajte še približno 1 liter vode in dobro premešajte. Vaš razstrupljevalni napitek, ki bo olajšal izločanje delcev živega srebra in drugih toksičnih težkih kovin iz telesa, je tako pripravljen.

2. Pesin napitek za učinkovitejši pretok žolča

Pesa redči žolč. To omogoči lažji pretok žolča in učinkovitejše delovanje jeter. Za jetra je koristen tudi mentol v meti, ki žolč usmeri proti dvanajstniku. Podoben učinek pa ima tudi sok limete. Kombinacija pese, mete in soka limete tako poskrbi za zelo učinkovit razstrupljevalni napitek.

- Oglas -

V kuhinjskem mešalniku zmešajte ½ pese, ki ste jo pred tem olupili in narezali na manjše rezine, približno ¼ skodelice svežih metinih listov, sok ½ limete in malce vode. Ohladite in postrezite v kozarcu z ledom.

3. Protivnetni ingverjev napitek s himalajsko soljo

Ingver poskrbi za prečiščevanje črevesja, obenem pa za močne protivnetne učinke. Tako lahko pomaga pri bolečinah v sklepih in sorodnih težavah. Koristen pa je tudi za zniževanje holesterola in krepitev imunskega sistema.

Potrebujete približno 5-centimetrski kos ingverja, ki ga olupite in narežite na rezine. Ingver nato stresite v kozarec ter dodajte 3 debele rezine limone in ščepec himalajske soli. Prilijte hladno vodo in počakajte do jutra oziroma najmanj 5–6 ur.

4. Napitek s semeni čije, rožmarinom in limoninim sokom

Semena chie (čije) so odličen vir omega-3-maščobnih kislin, antioksidantov in vlaknin. Spodbujajo razstrupljanje telesa, obenem pa blažijo vnetja in pripomorejo k lažjemu hujšanju. Za učinkovitejše razstrupljanje pa poskrbita tudi limonin sok in rožmarin.

V večji kozarec, ki ste ga napolnili z 250 mililitri vode, stresite približno 1 žlico semen čije. Dodajte nekaj vejic rožmarina in 50 mililitrov sveže iztisnjenega limoninega soka. Dobro premešajte in postavite v hladilnik za približno 1 uro. Nato napitek ponovno premešajte in ga popijte.

NAJNOVEJŠE