Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaMenstrualna gripa: kaj je in kako jo prepoznati?

Menstrualna gripa: kaj je in kako jo prepoznati?

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za menstrualno gripo? Tu seveda ne gre za gripo, katere vzrok bi bila okužba z virusom. A ker so simptomi, ki se pojavljajo v sklopu t. i. predmenstrualnega sindroma, pogosto zelo podobni tistim, ki so značilni za gripo, postaja izraz »menstrualna gripa« vedno bolj uveljavljen. Še posebej v obdobju, ko je možnost okužbe z različnimi virusi nadpovprečno visoka, včasih ni tako enostavno ugotoviti, ali gre za pravo gripo ali »zgolj« za menstrualno …

Menstrualno in pravo gripo druži kar nekaj podobnih simptomov

- Oglas -

Tipični simptomi, ki so značilni za »menstrualno gripo«, so slabost, bolečine v mišicah oziroma različnih delih telesa, vročinski oblivi in huda utrujenost. Slabost je lahko včasih tako huda, da privede tudi do bruhanja. Simptom menstrualne gripa pa je lahko tudi diareja. Vidimo lahko torej, da obstaja precejšna sorodnost med simptomi menstrualne in prave gripe. Menstrualna gripa seveda ni uradna diagnoza, vendar pa to še ne pomeni, da ni resnična

Menstrualna gripa? Kako ugotoviti, kakšen je izvor neprijetnih simptomov?

Medtem ko nas lahko prava gripa preseneti praktično kadar koli, je »menstrualna gripa« običajno omejena na določen del meseca oziroma menstrualnega cikla. Simptomi, značilni za menstrualno gripo, se namreč praviloma pojavljajo v drugem delu menstrualnega cikla, torej v obdobju med ovulacijo in menstruacijo. Če se spopadate s simptomi, značilnimi za menstrualno gripo, se ti najverjetneje pojavljajo precej redno. V primeru, da sumite, da bi lahko šlo za pravo gripo, je torej dobro preveriti, v katerem delu menstrualnega cikla ste trenutno. Če gre za obdobje po ovulaciji, obstaja precejšnja verjetnost, da gre v resnici za menstrualno gripo. Kadar se simptomi pojavljajo v prvem delu cikla, pa je možnost za to, da so povezani s pravo gripo, ki je posledica virusne okužbe, precej večja.

Telesna temperatura običajno najbolj zanesljiv razlikovalni znak

Pri poskusu ugotavljanja, kaj je vzrok za neprijetne simptome, s katerimi se spopadate, je seveda pomemben tudi razmislek o tem, ali ste bili v zadnjem času v okoljih, kjer bi se lahko okužili z virusom, ki povzroča gripo – oziroma da razmislite, kako visokemu tveganju ste bili izpostavljeni. Pomemben indikator, na podlagi katerega je mogoče razločevati med »pravo« in menstrualno gripo, pa je tudi telesna temperatura. Čeprav so, kot omenjeno, za menstrualno gripo značilni vročinski obliki, ki spominjajo na tiste, ki se pogosto pojavijo v obdobju prehoda v menopavzo, običajno ne pride do drastičnega dviga telesne temperature. Po drugi strani pa je povišana telesna temperatura, ki lahko vztraja tudi nekaj dni, precej bolj značilna za gripo, ki je posledica virusne okužbe. Pri gripi lahko telesna temperatura močno naraste – včasih tudi do 40 stopinj Celzija ali več.

Menstrualna gripa in simptomi, ki lahko močno vplivajo na vsakodnevne aktivnosti

Ni sicer povsem jasno, zakaj so simptomi menstrualne gripe pri določenih osebah nadpovprečno izraziti, pri drugih pa skoraj neopazni, vendar se domneva, da naj bi bila huda »menstrualna gripa« povezana z večjo občutljivostjo na hormonska nihanja, včasih pa je lahko v ozadju tudi pretiran vnetni odziv telesa. Pri tem naj bi bili še posej pomembni t. i. vnetni prostaglandini – hormoni, ki lahko v primeru, da vstopijo v krvni odtok, vplivajo na pojav izrazitejših simptomov, podobnih simptomom gripe. Običajno sicer simptomi menstrualne gripe izginejo, ko nastopi menstruacija – oziroma kvečjemu nekaj dni po menstruaciji.

- Oglas -

Če imate še posebej hude težave s tovrstnimi simptomi, ki močno ovirajo vaše vsakodnevne aktivnosti, pa je zagotovo smiselno, da se o tem posvetujete s svojo ginekologinjo. Ko gre za splošna priporočila, praviloma velja, da lahko pomagajo podobni ukrepi kot pri pravi gripi, torej čim več počitka in veliko tekočine. Za preprečevanje menstrualne gripe pa naj bi bilo med drugim zelo pomembno tudi izogibanje vnetnim živilom, hkrati pa povečan vnos protivnetne hrane.

Preberite tudi: PMS in izraziti neprijetni simptomi – kako jih ublažiti?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×