0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 simptomov, povezanih z očmi, ki jih ne smete ignorirati

5 simptomov, povezanih z očmi, ki jih ne smete ignorirati

MORDA VAS ZANIMA

Oči so pogosto tisto, kar najprej opazimo pri drugi osebi. Nemalokrat so celo bolj »zgovorne« od besed, saj lahko prav na podlagi oči hitro ugotovimo, kako se nekdo počuti. Seveda pa gre obenem tudi za naše okno v svet, ki nam omogoča zbiranje najrazličnejših informacij. Ko se pojavijo težave z očmi, je tako pomembno, da čim prej ukrepamo, sicer so možni resnejši zapleti. Pri tem morate biti še posebej pozorni na določene simptome oziroma opozorilne znake …

- Oglas -

1. Očesna zrkla postaja vedno bolj izbočena

Rahlo izbočeni očesni zrkli sta seveda nekaj povsem normalnega. Vendar pa je v primeru, da ste opazili, da so postala vaša zrkla nenavadno izbočena, nujno čimprejšnje ukrepanje. Obstaja namreč precejšnja verjetnost, da gre za enega izmed simptomov t. i. hipertiroidizma oziroma hipertiroze. Izraza se nanašata na čezmerno delovanje ščitnice, na kar pogosto opozarjajo tudi simptomi, kot so povečan nemir, močnejše znojenje, razdražljivost, navidezno nepojasnljivo upadanje telesne teže in pospešen srčni utrip. Nujno je torej, da čim prej obiščete zdravnika, ki vas bo najverjetneje napotil v laboratorij. Stanje ščitničnih hormonov je namreč mogoče preveriti s pomočjo analize vzorca krvi.

2. Zamegljen vid

Za zamegljen vid so lahko krivi najrazličnejši vzroki. Danes je težava še posebej pogosto povezana s prepogostim strmenjem v različne zaslone. V tem primeru lahko zamegljen vid spremljajo tudi glavoboli in težave z zelo suhimi očmi. Pomembno je, da tovrstnih težav ne ignorirate, četudi gre (vsaj trenutno) za precej blago obliko. Postopoma lahko postaja stanje vedno bolj moteče, pride pa lahko celo do resnejših okvar vida.

3. Rumenenje beločnic

Opažate, da vaše beločnice niso več bele, kot so bile včasih, ampak so postale čudno rumenkaste barve? Eden izmed možnih razlogov za to je zlatenica, za katero je značilno kopičenje čezmernih količin bilirubina v telesu. Bilirubin se začne v telesu kopičiti zaradi motene presnove; zlatenica je tako nemalokrat povezana z nepravilnim delovanjem jeter. Pojav zlatenice je sicer še posebej pogost pri novorojenčkih, vendar se lahko težava razvije tudi pri odraslih. Če so vaše beločnice obarvane v rumen odtenek, je vsekakor nujno, da poskušate čim prej odkriti primarni vzrok za to težavo.

- Oglas -

4. Dvojni vid ali začasna izguba vida

Na to, da je oseba doživela t. i. prehodni ishemični napad, laično imenovan tudi mini kap, lahko med drugim opozarjajo tudi določene težave z očmi – še posebej dvojni vid ali začasna izguba vida. Za prehodni ishemični napad je značilen začasno oviran dotok krvi do posameznih delov možganov. Mini ali mala možganska kap sicer praviloma ne pusti resnejših posledic, vendar pa obstaja pri osebi, ki je doživela prehodni ishemični napad, povečano tveganje za »pravo kap«. Opisanih težav z očmi torej nikakor ne smete preprosto ignorirati – tudi če so se pojavile zgolj za krajši čas, o njih čim prej obvestite zdravnika.

5. Ječmen na veki, ki ne izgine

Ječmen na očesu je poimenovanje za drobno oteklino, ki se običajno pojavi na robu veke in ki je najpogosteje posledica zamašene žleze oziroma z zamašitvijo povezane bakterijske okužbe. Čeprav je lahko ječmen precej moteč, praviloma ni nevaren, običajno pa izgine najpozneje v nekaj dneh. V primeru, da je minilo že kar nekaj časa, odkar se je ječmen pojavil, vendar nič ne kaže, da bo kmalu izginil, ali pa se celo povečuje, pa vam svetujemo, da se o težavi posvetujete z zdravnikom. Možno je namreč, da gre za resnejšo obliko okužbe, v določenih primerih pa je lahko to celo simptom sicer zelo redke vrste raka. 

.

NAJNOVEJŠE