Mastni madeži v kuhinji: Kako jih odstraniti z naravnimi pripomočki

Čeprav smo pri pripravi hrane zelo pazljivi, se je praktično nemogoče izogniti temu, da ne bi bili kuhinjski pulti na koncu precej umazani. Pogosto se na njih pojavijo tudi mastni madeži.

Mastni madeži v kuhinji so lahko trdovratni za čiščenje

Če so mastni madeži že posušijo, ker ne skrbite za redno odstranjevanje madežev, boste morali kasneje v čiščenje vložiti precej več energije. Na srečo pa to še ne pomeni, da se morate po pomoč zateči k agresivnim čistilom, polnim škodljivih kemikalij. Večinoma si lahko zelo uspešno pomagate s povsem naravnimi sestavinami. Podobne metode pridejo seveda v poštev tudi pri čiščenju zamaščenega štedilnika.

Mastni madeži - Čiščenje kuhinjskega pulta

Soda bikarbona

Odlična izbira za odstranjevanje mastnih madežev je zagotovo soda bikarbona, ki je tudi nasploh izjemno uporabna pri ekološkem čiščenju. Priporočamo, da pripravite mešanico iz 2 decilitrov vode in 1 žličke sode bikarbone. Mešanico nato popršite po madežih. Če so močno zasušeni, počakajte nekaj minut, preden zbrišete pult.

Preverite tudi: Soda bikarbona kot domače čistilo

Vazelin in alkoholni kis

Na prvi pogled malce nenavadna, a izjemno učinkovita v boju z mastnimi madeži je kombinacija vazelina in kisa, najbolje alkoholnega. Potrebujete pol žličke vazelina in 1 žlico kisa. Sestavini dobro zmešajte, nato pa dodajte še malce vode, da mešanico nekoliko razredčite. Nato uporabite mešanico za čiščenje pultov, ki bodo na koncu bleščeče čisti, mastni madeži pa bodo izginili brez sledu.

Mastni madeži in limonin sok

Za pulte, izdelane iz marmorja, je še posebej primeren limonin sok. Ta ne bo odstranil zgolj mastnih madežev, ampak lahko pomaga tudi pri odstranjevanju drugih (zasušenih) madežev, ki so se pojavili na vašem kuhinjskem pultu. V 2 decilitra tople vode stisnite sok polovice limone. V mešanico pomakajte gobico, s katero nato nežno zdrgnite pult. Zagotovo boste navdušeni nad rezultati, ki jih boste dosegli s tem povsem naravnim razmaščevalnim sredstvom, saj bodo mastni madeži v vaši kuhinji postali stvar preteklosti.

Kis in voda

Če so na vašem pultu pogosto mastni madeži, vam za vsakdanje čiščenje pultov brez nepotrebne uporabe kemikalij priporočamo preprosto mešanico vode in kisa. Večinoma bo zadostovalo že, da pult zgolj zbrišete s to mešanico. Če si boste vsak dan vzeli vsaj nekaj sekund za to opravilo, ne bo nevarnosti, da bi se na pultu nakopičilo preveč trdovratne umazanije, ki navsezadnje predstavlja tudi veliko tveganje za vaše zdravje, saj lahko pride zelo hitro do okužb hrane.