Radodarna pomlad in zgodnje poletje že ponujata prve sadove. Kako lepo bi jih bilo ohraniti do mrzle zime! Jagode, borovnice, maline, robide … mmmm! Nekaj lahko naredimo z zamrzovanjem. Lepe zrele sadeže posušimo s krpo ali krep papirjem in zložimo na pladenj tako, da se med seboj ne dotikajo. Damo za nekaj ur v zamrzovalnik, nato pa jih pretresemo v lončke, ki zavzamejo manj prostora. Tako smo shranili sadje, ne da bi ga zmečkali. Kasneje iz njega naredimo najboljši domač sladoled.

Marmelada brez sladkorja

Zgodnje jagodičevje je težko sušiti, vendar je z veliko mero potrpljenja tudi to možno. Mali gospodinjski sušilci sadja so kar primerni. Upoštevati moramo le, da jagode in borovnice vsebujejo več vode kot jabolka in slive, zato jih na pladenj naložimo manj naenkrat.

V Goriških brdih znajo ohraniti sveže in dišeče češnje vse do božiča. To je neverjetna igra spretnosti in pozornosti. Na dan za plod v suhem vremenu naberejo češnje. Na roke si nadenejo sveže mehke bombažne rokavice, tako da se s prsti ne dotikajo sadežev.

Vsaj še en način je, da ohranimo slastne sadeže za čas, ko je narava bolj skopa. To so dobro znane stare dobre marmelade. Menim, da ima vsaka gospodinja svoj najboljši recept, ki ga je podedovala in se ga zvesto drži. Tudi sama sem jih preizkusila kar precej, vendar sem pri marmeladi vedno želela ohraniti naravni okus sadeža. Dodani sladkor pogosto preglasi aromo sadja, dolgotrajno kuhanje pa potemni barvo ter uniči veliko vitaminov in encimov. Zato sem začela kuhati marmelade brez dodanega sladkorja ali z dodatkom le 5 % sladkorja …

Več si preberite v reviji Bodi eko, julij/avgust 2013 >>