Radodarna pomlad in zgodnje poletje ลพe ponujata prve sadove. Kako lepo bi jih bilo ohraniti do mrzle zime! Jagode, borovnice, maline, robide โฆ mmmm! Nekaj lahko naredimo z zamrzovanjem. Lepe zrele sadeลพe posuลกimo s krpo ali krep papirjem in zloลพimo na pladenj tako, da se med seboj ne dotikajo. Damo za nekaj ur v zamrzovalnik, nato pa jih pretresemo v lonฤke, ki zavzamejo manj prostora. Tako smo shranili sadje, ne da bi ga zmeฤkali. Kasneje iz njega naredimo najboljลกi domaฤ sladoled.
Kako lahko shranjujemo razliฤne vrste sadja?
Zgodnje jagodiฤevje je teลพko suลกiti, vendar je z veliko mero potrpljenja tudi to moลพno. Mali gospodinjski suลกilci sadja so kar primerni. Upoลกtevati moramo le, da jagode in borovnice vsebujejo veฤ vode kot jabolka in slive, zato jih na pladenj naloลพimo manj naenkrat.
V Goriลกkih brdih znajo ohraniti sveลพe in diลกeฤe ฤeลกnje vse do boลพiฤa. To je neverjetna igra spretnosti in pozornosti. Na dan za plod v suhem vremenu naberejo ฤeลกnje. Na roke si nadenejo sveลพe mehke bombaลพne rokavice, tako da se s prsti ne dotikajo sadeลพev. Na naลกi koลพi je vedno malo kisline, ki sicer ลกฤiti koลพo, za neลพne ฤeลกnje pa bi bila usodna. Sadeลพe takoj (skupaj s pecljem) pozorno poloลพijo v ฤiste steklene kozarce, ki jih napolnijo le do 2/3 prostornine. Kozarce takoj nesejo v klet, ki je globoko v zemlji in kjer vlada vedno enaka temperatura โ od 10 do 12 stopinj C. Kljub vsej pozornosti veliko ฤeลกenj propade, ohrani pa se jih vendarle nekaj, ki jih postreลพejo za boลพiฤ. Enako sladke in diลกeฤe so kot na dan obiranja.
Tudi jeseni imamo kar nekaj moลพnosti
V jeseni podobno shranijo sveลพe namizno grozdje. V bombaลพnih rokavicah grozde obesijo na vrv, ki je speljana po stropu kleti. Grozdje se nekoliko posuลกi, ostane pa sladko in aromatiฤno vse do boลพiฤa in novega leta. Ta naฤin je star veฤ stoletij in nikoli niso uporabljali kemiฤnih konzervansov.
Za mesece, ko v naravi sadja ni, si lahko pripravimo okusne marmelade brez (ali skoraj brez) dodanega sladkorja
Vsaj ลกe en naฤin je, da ohranimo slastne sadeลพe za ฤas, ko je narava bolj skopa. To so dobro znane stare dobre marmelade. Menim, da ima vsaka gospodinja svoj najboljลกi recept, ki ga je podedovala in se ga zvesto drลพi. Tudi sama sem jih preizkusila kar precej, vendar sem pri marmeladi vedno ลพelela ohraniti naravni okus sadeลพa. Dodani sladkor pogosto preglasi aromo sadja, dolgotrajno kuhanje pa potemni barvo ter uniฤi veliko vitaminov in encimov. Zato sem zaฤela kuhati marmelade brez dodanega sladkorja ali z dodatkom le 5 % sladkorja. Opazila sem, da je mogoฤe ohraniti aromo in barvo sadja z dodatkom zaฤimb, limone in soli.
Kako kuhamo marmelado brez sladkorja?
ฤas kuhanja je lahko tudi veliko krajลกi kot v starih receptih. Pri prijateljih sem pogosto naletela na nejevero, ฤeลก, kako se lahko marmelada brez sladkorja ohrani, saj je sladkor konzervans. Dejstvo je, da se marmelada brez dodatka sladkorja ohrani enako dolgo kot s sladkorjem. Problem lahko nastane ลกele takrat, ko jo odpremo. Z ลพlico jemljemo ven, obliznemo, damo nazaj v kozarec, namaลพemo po kruhu in spet damo v kozarec โฆ na vse te naฤine marmelado okuลพimo z mleฤnokislinskimi bakterijami in s plesnimi. Teh mikrobov je obilica tudi v zraku, torej je marmelada okuลพena takoj, ko jo odpremo. ฤe bi bila obilno sladkana, se mikrobi v tako moฤni koncentraciji sladkorja nebi mogli razvijati. ฤe pa je sladkorja le toliko kot prej โ v naravni koncentraciji, pa imajo mikroorganizmi gostijo in naลกa marmelada se skisa ali splesni.
Shranjevanje marmelade
Zato pa obstaja zelo preprosta reลกitev โ majhni kozarฤki. Svoje marmelade hranim v kozarฤkih prostornine le 200 ml, kar za naลกo druลพino zadostuje za en zajtrk ali za dve porciji palaฤink. To je dovolj za izdelavo dveh ali treh sadnih jogurtov (domaฤ jogurt zmeลกamo z marmelado in โ dober tek).
Najbolj pomembno je, da ลกe vroฤo marmelado polnimo v dobro oprane โ sterilizirane lonฤke in da ne pozabimo sterilizirati tudi pokrovฤkov. Hitro zapremo vsakega sproti in pustimo, da se poฤasi ohladijo.
Okusno in zdravo jagodiฤevje
Trenutno je na trลพiลกฤu veฤ sort ฤudovitih jagod. Ta sadeลพ vsebuje veliko vode, zato je dobro, ฤe uporabimo res zrele jagode, tudi ฤe so malo zmeฤkane. Pazimo le, da niso zaฤele gniti ali da jih ni napadla plesen.
Borovnic ni potrebno prati, pozorni smo le pri nabiranju, da ne pride zraven zemlja ali prah. Podobno velja za maline in robide.
Zgodnje sadje, ลกe posebej jagodiฤevje vsebuje poleg vitaminov in encimov, veliko naravnih barvil. To pa so snovi, ki nas ravno tako ลกฤitijo pred boleznimi, celo pred rakom.
Marmelada iz jagod
- 3 kg zrelih jagod
- naribana lupinica ene eko-limone
- 150 g agavinega sirupa
- 20 g agar-agarja v prahu ali listiฤih
- 10 g soli
- 50 g sveลพega ingverja
- 3 klinฤki
- 2 ฤajni ลพliฤki janeลพevih semen
Jagode osuลกimo in jim odstranimo peclje. Predevamo jih v lonec ali kozico, tako da ne segajo preko 2/3 prostornine. Kuhamo na srednje moฤnem ognju, ki ga zmanjลกamo, ko jagode zavrejo. V bombaลพno vreฤko damo vse zaฤimbe, dobro zaveลพemo in kuhamo skupaj z jagodami. Ingver olupimo, naribamo in iztisnemo sok. V marmelado ga dodamo proti koncu kuhanja. Agar-agar raztopimo v manjลกi koliฤini soka, ki so ga spustile jagode med kuhanjem. Po 15 minutah vretja marmelade, dodamo agavin sirup, nato pa ลกe raztopljeni agar-agar. Dobro premeลกamo, poฤakamo, da spet zavre, in predevamo v pripravljene lonฤke.
Dobro jih zapremo, zloลพimo tesno skupaj in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo, da se poฤasi ohladijo. Nato jih obriลกemo, oznaฤimo z opisom vsebine in datuma kuhanja. ฤe so lonฤki dobro zaprti, bo marmelada v shrambi poฤakala tudi veฤ let (ฤeprav mislim, da je bo prej zmanjkalo).
Na isti naฤin naredimo marmelado iz borovnic in ostalega soฤnega sadja.
ฤe ne ลพelite uporabljali agar-agarja, kot gostilo uporabite kosmulje ali naribana jabolka sorte mucu, beliฤnike ali kutine. Bistveno je, da uporabite sadje, ki ima veliko pektina. ล e posebej se to obnese pri borovnicah, ki so zelo soฤne in imajo moฤan okus.
Kot sladilo lahko uporabite tudi surovi eko trsni sladkor, vendar res ni potrebno, da ga je veฤ kot 5 % (50 g na 1 kg sadja, ali 500 g na 10 kg sadja). To pride v poลกtev le pri breskvah, jagodah in vฤasih pri marelicah. Ostalo sadje je po navadi dovolj sladko, ฤe ga naberemo, ko je popolnoma zrelo. Pri kuhanju marmelade pa le ne pozabite na sol. To je skrivnostna sestavina, ki ojaฤa sladki okus. Pri kuhanju sokov pa pomaga, da se iz sadja iztisne veฤ soka. Zadostuje ลพe zelo majhna koliฤina โ 30 g soli (1 poravnana juลกna ลพlica) na 10 kg sadja. Soli sploh ne boste okusili, le moฤnejลกi okus sadeลพa.
Domaฤ sadni sladoled
Tudi sladoled se prileลพe v vroฤih dneh, nekaterim pa kar skozi vse leto.
Za 4 porcije potrebujemo:
- 200 g zamrznjenih jagod ali borovnic
- 30 ml agavinega sirupa (ni nujno)
- ลกฤepec mletega kardamoma (ali vanilije)
- 200 ml sladke nehomogenizirane smetane
V meลกalec damo najprej zamrznjeno sadje in ga meลกamo, dokler se ne zaฤne spreminjati v kaลกo. Nato poฤasi dolivamo sladilo, smetano in zaฤimbe. Takoj postreลพemo v skodelicah. Po ลพelji dodamo ลกe kakลกen sveลพ sadeลพ ali stepeno smetano.
Za tak sladoled lahko uporabimo katero koli jagodiฤevje. Ko bodo zrele breskve, ฤeลกnje, marelice in slive, jih izkoลกฤiฤimo, nareลพemo na manjลกe koลกฤke in zamrznemo za sladoled. Odliฤna zaฤimba za sladoled je lupinica neลกkropljenih limon ali pomaranฤ, sveลพi listi mete in melise.
Torej, veselo na delo in veliko uลพitkov.