DomovZdravje & prehranaMarmelade brez dodanega sladkorja

Marmelade brez dodanega sladkorja

Radodarna pomlad in zgodnje poletje ลพe ponujata prve sadove. Kako lepo bi jih bilo ohraniti do mrzle zime! Jagode, borovnice, maline, robide โ€ฆ mmmm! Nekaj lahko naredimo z zamrzovanjem. Lepe zrele sadeลพe posuลกimo s krpo ali krep papirjem in zloลพimo na pladenj tako, da se med seboj ne dotikajo. Damo za nekaj ur v zamrzovalnik, nato pa jih pretresemo v lonฤke, ki zavzamejo manj prostora. Tako smo shranili sadje, ne da bi ga zmeฤkali. Kasneje iz njega naredimo najboljลกi domaฤ sladoled.

Kako lahko shranjujemo razliฤne vrste sadja?

Zgodnje jagodiฤevje je teลพko suลกiti, vendar je z veliko mero potrpljenja tudi to moลพno. Mali gospodinjski suลกilci sadja so kar primerni. Upoลกtevati moramo le, da jagode in borovnice vsebujejo veฤ vode kot jabolka in slive, zato jih na pladenj naloลพimo manj naenkrat.

V Goriลกkih brdih znajo ohraniti sveลพe in diลกeฤe ฤeลกnje vse do boลพiฤa. To je neverjetna igra spretnosti in pozornosti. Na dan za plod v suhem vremenu naberejo ฤeลกnje. Na roke si nadenejo sveลพe mehke bombaลพne rokavice, tako da se s prsti ne dotikajo sadeลพev. Na naลกi koลพi je vedno malo kisline, ki sicer ลกฤiti koลพo, za neลพne ฤeลกnje pa bi bila usodna. Sadeลพe takoj (skupaj s pecljem) pozorno poloลพijo v ฤiste steklene kozarce, ki jih napolnijo le do 2/3 prostornine. Kozarce takoj nesejo v klet, ki je globoko v zemlji in kjer vlada vedno enaka temperatura โ€“ od 10 do 12 stopinj C. Kljub vsej pozornosti veliko ฤeลกenj propade, ohrani pa se jih vendarle nekaj, ki jih postreลพejo za boลพiฤ. Enako sladke in diลกeฤe so kot na dan obiranja.

Marmelada brez sladkorja

Tudi jeseni imamo kar nekaj moลพnosti

V jeseni podobno shranijo sveลพe namizno grozdje. V bombaลพnih rokavicah grozde obesijo na vrv, ki je speljana po stropu kleti. Grozdje se nekoliko posuลกi, ostane pa sladko in aromatiฤno vse do boลพiฤa in novega leta. Ta naฤin je star veฤ stoletij in nikoli niso uporabljali kemiฤnih konzervansov.

Za mesece, ko v naravi sadja ni, si lahko pripravimo okusne marmelade brez (ali skoraj brez) dodanega sladkorja

Vsaj ลกe en naฤin je, da ohranimo slastne sadeลพe za ฤas, ko je narava bolj skopa. To so dobro znane stare dobre marmelade. Menim, da ima vsaka gospodinja svoj najboljลกi recept, ki ga je podedovala in se ga zvesto drลพi. Tudi sama sem jih preizkusila kar precej, vendar sem pri marmeladi vedno ลพelela ohraniti naravni okus sadeลพa. Dodani sladkor pogosto preglasi aromo sadja, dolgotrajno kuhanje pa potemni barvo ter uniฤi veliko vitaminov in encimov. Zato sem zaฤela kuhati marmelade brez dodanega sladkorja ali z dodatkom le 5 % sladkorja. Opazila sem, da je mogoฤe ohraniti aromo in barvo sadja z dodatkom zaฤimb, limone in soli.

Kako kuhamo marmelado brez sladkorja?

ฤŒas kuhanja je lahko tudi veliko krajลกi kot v starih receptih. Pri prijateljih sem pogosto naletela na nejevero, ฤeลก, kako se lahko marmelada brez sladkorja ohrani, saj je sladkor konzervans. Dejstvo je, da se marmelada brez dodatka sladkorja ohrani enako dolgo kot s sladkorjem. Problem lahko nastane ลกele takrat, ko jo odpremo. Z ลพlico jemljemo ven, obliznemo, damo nazaj v kozarec, namaลพemo po kruhu in spet damo v kozarec โ€ฆ na vse te naฤine marmelado okuลพimo z mleฤnokislinskimi bakterijami in s plesnimi. Teh mikrobov je obilica tudi v zraku, torej je marmelada okuลพena takoj, ko jo odpremo. ฤŒe bi bila obilno sladkana, se mikrobi v tako moฤni koncentraciji sladkorja nebi mogli razvijati. ฤŒe pa je sladkorja le toliko kot prej โ€“ v naravni koncentraciji, pa imajo mikroorganizmi gostijo in naลกa marmelada se skisa ali splesni.

Izdelava domaฤe marmelade brez sladkorja

Shranjevanje marmelade

Zato pa obstaja zelo preprosta reลกitev โ€“ majhni kozarฤki. Svoje marmelade hranim v kozarฤkih prostornine le 200 ml, kar za naลกo druลพino zadostuje za en zajtrk ali za dve porciji palaฤink. To je dovolj za izdelavo dveh ali treh sadnih jogurtov (domaฤ jogurt zmeลกamo z marmelado in โ€“ dober tek).

Najbolj pomembno je, da ลกe vroฤo marmelado polnimo v dobro oprane โ€“ sterilizirane lonฤke in da ne pozabimo sterilizirati tudi pokrovฤkov. Hitro zapremo vsakega sproti in pustimo, da se poฤasi ohladijo.

Okusno in zdravo jagodiฤevje

Trenutno je na trลพiลกฤu veฤ sort ฤudovitih jagod. Ta sadeลพ vsebuje veliko vode, zato je dobro, ฤe uporabimo res zrele jagode, tudi ฤe so malo zmeฤkane. Pazimo le, da niso zaฤele gniti ali da jih ni napadla plesen.

Borovnic ni potrebno prati, pozorni smo le pri nabiranju, da ne pride zraven zemlja ali prah. Podobno velja za maline in robide.

Zgodnje sadje, ลกe posebej jagodiฤevje vsebuje poleg vitaminov in encimov, veliko naravnih barvil. To pa so snovi, ki nas ravno tako ลกฤitijo pred boleznimi, celo pred rakom.

Marmelada iz jagod

Marmelada iz jagod

  • 3 kg zrelih jagod
  • naribana lupinica ene eko-limone
  • 150 g agavinega sirupa
  • 20 g agar-agarja v prahu ali listiฤih
  • 10 g soli
  • 50 g sveลพega ingverja
  • 3 klinฤki
  • 2 ฤajni ลพliฤki janeลพevih semen

Jagode osuลกimo in jim odstranimo peclje. Predevamo jih v lonec ali kozico, tako da ne segajo preko 2/3 prostornine. Kuhamo na srednje moฤnem ognju, ki ga zmanjลกamo, ko jagode zavrejo. V bombaลพno vreฤko damo vse zaฤimbe, dobro zaveลพemo in kuhamo skupaj z jagodami. Ingver olupimo, naribamo in iztisnemo sok. V marmelado ga dodamo proti koncu kuhanja. Agar-agar raztopimo v manjลกi koliฤini soka, ki so ga spustile jagode med kuhanjem. Po 15 minutah vretja marmelade, dodamo agavin sirup, nato pa ลกe raztopljeni agar-agar. Dobro premeลกamo, poฤakamo, da spet zavre, in predevamo v pripravljene lonฤke.

Dobro jih zapremo, zloลพimo tesno skupaj in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo, da se poฤasi ohladijo. Nato jih obriลกemo, oznaฤimo z opisom vsebine in datuma kuhanja. ฤŒe so lonฤki dobro zaprti, bo marmelada v shrambi poฤakala tudi veฤ let (ฤeprav mislim, da je bo prej zmanjkalo).

Na isti naฤin naredimo marmelado iz borovnic in ostalega soฤnega sadja.

Marmelada brez dodanega sladkorja

ฤŒe ne ลพelite uporabljali agar-agarja, kot gostilo uporabite kosmulje ali naribana jabolka sorte mucu, beliฤnike ali kutine. Bistveno je, da uporabite sadje, ki ima veliko pektina. ล e posebej se to obnese pri borovnicah, ki so zelo soฤne in imajo moฤan okus.

Kot sladilo lahko uporabite tudi surovi eko trsni sladkor, vendar res ni potrebno, da ga je veฤ kot 5 % (50 g na 1 kg sadja, ali 500 g na 10 kg sadja). To pride v poลกtev le pri breskvah, jagodah in vฤasih pri marelicah. Ostalo sadje je po navadi dovolj sladko, ฤe ga naberemo, ko je popolnoma zrelo. Pri kuhanju marmelade pa le ne pozabite na sol. To je skrivnostna sestavina, ki ojaฤa sladki okus. Pri kuhanju sokov pa pomaga, da se iz sadja iztisne veฤ soka. Zadostuje ลพe zelo majhna koliฤina โ€“ 30 g soli (1 poravnana juลกna ลพlica) na 10 kg sadja. Soli sploh ne boste okusili, le moฤnejลกi okus sadeลพa.

Domaฤ sadni sladoled

Tudi sladoled se prileลพe v vroฤih dneh, nekaterim pa kar skozi vse leto.

Za 4 porcije potrebujemo:

  • 200 g zamrznjenih jagod ali borovnic
  • 30 ml agavinega sirupa (ni nujno)
  • ลกฤepec mletega kardamoma (ali vanilije)
  • 200 ml sladke nehomogenizirane smetane

V meลกalec damo najprej zamrznjeno sadje in ga meลกamo, dokler se ne zaฤne spreminjati v kaลกo. Nato poฤasi dolivamo sladilo, smetano in zaฤimbe. Takoj postreลพemo v skodelicah. Po ลพelji dodamo ลกe kakลกen sveลพ sadeลพ ali stepeno smetano.

Za tak sladoled lahko uporabimo katero koli jagodiฤevje. Ko bodo zrele breskve, ฤeลกnje, marelice in slive, jih izkoลกฤiฤimo, nareลพemo na manjลกe koลกฤke in zamrznemo za sladoled. Odliฤna zaฤimba za sladoled je lupinica neลกkropljenih limon ali pomaranฤ, sveลพi listi mete in melise.

Torej, veselo na delo in veliko uลพitkov.

Marija Koฤevar
Marija Koฤevar
Marija Koฤevar pravi: "Vse, kar vnaลกamo v svoje telo (in nanj) je pomembno". Njen spekter znanja izredno ลกirok, svoj vodnjak modrosti pa zdaj deli tudi z naลกimi bralci. Je avtorica in soavtorica ลกtevilnih knjig o zaฤimbah in zdravilnih rastlinah ter priljubljena predavateljica.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E