0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLedvične bolezni se lahko prikradejo zelo potihoma …

Ledvične bolezni se lahko prikradejo zelo potihoma …

MORDA VAS ZANIMA

Ledvične bolezni so pogosto diagnosticirane precej pozno – takrat, ko so lahko ledvice že močno okvarjene. Po podatkih nekaterih raziskav naj bi ostajale ledvične bolezni pri kar 90 odstotkih vseh bolnikov nediagnosticirane tudi po več let. Simptomi ledvičnih bolezni so lahko namreč dolgo časa precej neizraziti …

- Oglas -

Ledvice – eden najpomembnejših organov v našem telesu

Besedna zveza »tihi ubijalec« se običajno nanaša na povišan krvni tlak, vendar so mnogi strokovnjaki prepričani, da si podobno oznako zaslužijo tudi ledvične bolezni. Gre za skupino bolezni, za katere je značilno nepravilno delovanje ledvic, pri čemer gre lahko za blažje ali hujše oblike okvar, zaradi katerih filtracija krvi (prav to je namreč osnovna naloga ledvic) ne more biti več optimalna. Pravilno delovanje ledvic je med drugim ključno za ohranjanje elektrolitskega ravnovesja, torej ustreznega razmerja med različnimi minerali. Ledvice pa obenem skrbijo tudi za odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa in za ohranjanje pH-ravnovesja. Čeprav se o nevarnostih, povezanih z ledvičnimi boleznimi, govori precej manj kot na primer o srčno-žilnih obolenjih ali o raku, je precej očitno, da so okvare ledvic zelo resna težava, ki lahko povsem poruši naše zdravje.

Simptomi se lahko včasih pojavijo šele po več letih

Kot omenjeno, je ena glavnih težav pri ledvičnih boleznih odsotnost izrazitih simptomov v prvih fazah bolezni, kar lahko včasih traja tudi več let. Simptomi se torej nemalokrat pojavijo šele takrat, ko so ledvice v zelo slabem stanju. Znaki hujših okvar ledvic so med drugim otekanje okončin, huda utrujenost, bolečine v kosteh in kri v blatu. Včasih so lahko simptomi precej podobni simptomom drugih kroničnih bolezni, kar lahko dodatno oteži pot do ustrezne diagnoze.

Za diagnozo ključna albuminski test in ocena glomerulne filtracije

Ledvična obolenja so pogosto tesno povezana z nekaterimi drugimi boleznimi oziroma zdravstvenimi težavami, še posebej s sladkorno boleznijo in s povišanim krvnim tlakom. Če imate težave s hipertenzijo, torej s kronično povišanim krvnim tlakom, so tako vsekakor smiselne preiskave za preverjanje zdravstvenega stanja vaših ledvic. To praviloma pomeni serijo krvnih testov, obenem pa tudi analizo vzorca urina. Za diagnosticiranje ledvičnih bolezni je še posebej pomembna t. i. ocena glomerulne filtracije. Gre za podatek o količini krvi, ki jo lahko vaše ledvice prefiltrirajo v eni minuti. Pri analizi vzorca urina pa je med drugim zelo pomemben albuminski test. Albumini so namreč beljakovine, ki se začnejo ob okvarah ledvic izločati v urin.

- Oglas -

Najpomembnejši ukrepi za zaščito ledvic pred poškodbami

Osebe, ki spadajo v rizične skupine, bi morale torej skrbeti za redne preventivne preglede, tudi če ne zaznavajo posebnih simptomov. Morebitne težave z ledvicami bodo lahko tako zaznane dovolj zgodaj, posledično pa se bo zmanjšala nevarnost za resnejše okvare. Seveda pa so določeni preventivni ukrepi, s katerimi lahko zmanjšamo tveganje za bolezni ledvic, priporočljivi za vse, ne le za osebe iz rizičnih skupin. Eden najpomembnejših preventivnih ukrepov je nedvomno izogibanje čezmernim količinam soli oziroma natrija. To pomeni, da morate biti zelo previdni pri procesiranih živilih. Pogosto gre namreč za hrano, v kateri so »skrite« ogromne količine soli.

Za zdravje ledvic je zelo pomembno tudi izogibanje alkoholu, po drugi strani pa morate paziti na to, da popijete dovolj vode (ali pijač, kot je nesladkani čaj). Če ste pretežki, bo izguba odvečnih kilogramov nedvomno koristila tudi vašim ledvicam. Obenem pa priporočamo še uživanje napitkov z blagim diuretičnim učinkom, ki lahko pomagajo pri prečiščevanju vaših ledvic. Odlična izbira je na primer peteršiljev čaj, podobno pa velja tudi za čaj iz kopriv ali regratovih korenin.

Preberite tudi: 5 navad, ki lahko resno škodujejo ledvicam

NAJNOVEJŠE