0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLahko stres resnično vpliva na neprijeten vonj znoja?

Lahko stres resnično vpliva na neprijeten vonj znoja?

MORDA VAS ZANIMA

Znojenje je popolnoma naraven in zelo koristen proces. Naše telo se s pomočjo znojenja ohlaja, obenem pa se z znojem iz telesa odstranjujejo škodljive snovi. Poleg tega je znojenje pomembno za uravnavanje količine vode in elektrolitov v telesu. Včasih je vonj znoja precej nevtralen, spet drugič pa ima lahko znoj zelo neprijeten vonj.

- Oglas -

Morda ste tudi pri sebi opazili, da je vonj vašega znoja odvisen od vzroka za znojenje oziroma da je takrat, ko se znojite zaradi stresa, vonj znoja intenzivnejši in bolj neprijeten kot takrat, ko se znojite zato, kar vam je vroče.

Lahko stres resnično vpliva na neprijeten vonj znoja ali gre v tovrstnih primerih zgolj za naključje? Poglejmo, kaj pravi znanost …

Osnovne informacije o povezavi med stresom in znojenjem

Poleg vročine je za znojenje najpogosteje kriv stres. Znojenje torej ni namenjeno samo ohlajanju in razstrupljanju telesa, ampak gre lahko tudi za naraven odziv na nekaj, kar dojemamo kot grožnjo – ne glede na to, ali je naše dojemanje skladno z dejansko stopnjo ogroženosti. Če imamo občutek, da smo v nevarnosti, se začnejo sproščati večje količine adrenalina, kortizola in drugih hormonov, povezanih s stresnim odzivom. Srčni utrip se pospeši, mišice pa se napnejo, saj se telo pripravlja na boj. Tipičen telesni odziv, povezan s stresom, je tudi aktivacija žlez znojnic, za katero poskrbijo živci, ki so lahko zelo občutljivi na čustvene in hormonske spremembe. Ko smo pod stresom, se obenem poviša telesna temperatura, kar prav tako prispeva k intenzivnejšemu znojenju.

- Oglas -

Ekrine in apokrine žleze znojnice – kakšna je razlika?

V človeškem telesu lahko najdemo kar 2–4 milijone žlez znojnic. Pri tem je treba upoštevati, da vse žleze znojnice niso popolnoma identične. Tako jih delimo na več podtipov. Eden od njih so ekrine žleze, ki predstavljajo večino žlez znojnic v našem telesu. Največ ekrinih žlez je mogoče najti na predelu dlani, stopal, čela in pazduh. Če se telesna temperatura poviša zaradi telesne aktivnosti ali zaradi vročine, avtonomni živčni sistem pošlje signal žlezam znojnicam. Ta signal spodbudi izločanje znoja, ki je v tovrstnih okoliščinah sestavljen predvsem iz vode, ki vsebuje manjšo količino soli in lipidov. Poznamo pa tudi t. i. apokrine žleze znojnice, ki so večje in ki proizvedejo večji del znoja, povezanega s stresom.

Posebno veliko apokrinih  žlez znojnic lahko najdemo na predelih telesa, ki so gosto posejani z lasnimi mešički, na primer na genitalnem predelu in pod pazduhami. Zelo pomemben podatek pri tem je, da se sestava znoja, ki ga proizvedejo apokrine žleze znojnice, precej razlikuje od sestave znoja, ki nastaja v ekrinih žlezah znojnicah. Znoj, ki prihaja iz apokrinih žlez, je gostejši, obenem pa vsebuje precej več beljakovin in lipidov. Te snovi se nato pomešajo z bakterijami na naši koži, kar je običajno krivo za zelo neprijeten telesni vonj. Če se vam je večkrat zdelo, da ima vaš znoj drugačen vonj, ko ste pod stresom, ste imeli torej prav. Gre za fenomen, za katerega je mogoče najti precej logično znanstveno razlago.

Kako ublažiti neprijeten vonj?

Dezodoranti lahko sicer malce ublažijo neprijeten vonj, ki je povezan z znojenjem zaradi stresa, vendar se je obenem smiselno osredotočiti tudi na globinsko reševanje težave. Nerealno bi bilo seveda pričakovati, da ne boste nikoli pod stresom, vendar lahko s tehnikami, kot so meditacija, trening čuječnosti in dihalne vaje, močno ublažite svoj stresni odziv. Posledično se bo zmanjšala tudi količina znoja, ki prihaja iz apokrinih žlez, kar pomeni, da boste imeli manj težav z neprijetnim vonjem. Seveda ne smete pozabiti niti na ustrezno higieno. Z umivanjem namreč s kože odstranite bakterije (prav stik med bakterijami in snovmi, ki jih izločajo apokrine žleze znojnice, je glavni razlog za neprijeten vonj).

Na koncu kožo dobro zbrišite, saj toplo, vlažno okolje spodbuja razmnoževanje bakterij, pa tudi glivic. Neprijeten vonj pa lahko ublaži tudi redno odstranjevanje dlačic na najbolj problematičnih območjih. Bakterije in maščobe se namreč pogosto ujamejo v dlačice, kar lahko prispeva k neprijetnemu vonju.

.

NAJNOVEJŠE