0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKuhinja brez strupov in mikrobov

Kuhinja brez strupov in mikrobov

MORDA VAS ZANIMA

Ko pomislimo na kuhinjo, najprej pomislimo na toplo, domače okolje, polno mamljivih vonjav. Kuhinja je verjetno zadnji prostor v stanovanju, pri katerem bi pomislili na strupe in mikrobe, ki pa jih, v resnici, tam kar mrgoli! Dobra novica pa je, da lahko vse, kar v kuhinji predstavlja vir bakterij ali kemijskih spojin, škodljivih zdravju, iz kuhinje tudi odstranimo in zamenjamo z alternativnimi rešitvami.

- Oglas -

Izberite zdravo posodo

Izogibajte se plastični in aluminijasti posodi ter posodi z nelepljivimi premazi. Plastika namreč zadržuje bisfenol A (BPA), ki lahko škodljivo vpliva na plodnost, bolezni srca, diabetes in debelost. Še posebej je škodjiv za nosečnice. Vso plastično posodo nadomestite s tisto brez BPA.

Aluminij je povezan z demeco, Parkinsonovo boleznijo in avtizmom. Posoda z nelepljivimi premazi pa lahko vsebje številne kancerogene snovi.

Najbolje je, da uporabljate posodo in jedilni pribor iz naslednjih materialov: keramika, steklo, les, emajl.

Tudi hrana, pripravljena v posodah iz teh materialov, bo okusnejša.

- Oglas -

kuhinja

Dezinficirajte desko za rezanje

Deska za rezanje je lahko vir mnogih zelo škodljivih bakterij. Po nekaterih študijah bi bilo hrano bolj zdravo rezati na WC-školjki! Obstajajo tudi antibakterijske deske, ki pa običajno vsebujejo škodljivo spojino triklosan, za katero se sumi, da lahko povzroča motnje hormonskega sistema.

Da bi se izognili nevarnostim, ki se nabirajo v deski za rezanje, raje izbirajte deske, ki so lesene ali iz neporoznega stekla. Ko desko uporabite, jo sperite z vročo vodo in dezinficirajte z naranimi sredstvi (npr.: naredite mešanico soli, vode in sode bikarbone – vsake sestavine uporaite za čajno žličko – in jo pomažite po deski. Pustite delovati 10 do 15 minut in sperite z vročo vodo).

Pravilno izbirajte kuhinjske elemente

Ko kupujete kuhinjo, izbirajte materiale iz pravega lesa oz. tiste, ki ne zadržujejo škodljivih spojin, kot je formaldehid, ki je izjemno kancerogen. Slednjega najdemo v večini običajnih materialov, kot so iverne, vlaknaste ali vezane plošče.

Iz kuhinje odstranite papir

Večina papirnatih izdelkov, ki jih najdemo v kuhinji (npr. papir za peko, prtički, filter papir za kavo …) je beljena s kolorom in njegovimi derivati. V takih proizvodh se lahko nahaja dioksin, ki ga povezujejo z imunskimi boleznimi, boleznimi živcev, endokrinega sistema in reproduktivnih fukncij.

Namesto, da kuhinjske površine brišete s papirjem, raje uporabljajte platneno krpo, papir za peko pa zamenjajte z metodami, ki so jih uporabljale že naše stare mame, ki so podmazovale posodo, pekače in kalupe. Sicer pa pri proizvodih iz papirja pazite, da kupujete tiste, ki niso beljeni.

Dezinficirajte spužvo za pranje posode

Spužva za pranje, v kateri se nabira vlaga, lahko predstavlja pravo leglo škodljivih bakterij, ki jih povezujemo z okužbami kože, oči in drugimi resnimi boleznimi. Neka ameriška študija je pokazala, da na vsakem kvadratnem centimetru te spužve obstaja okoli pet milijonov bakterij!

- Oglas -

Zato po vsakem pranju posode spužvo operite z vročo vodo, dobro izcedite in jo obvezno pustite na suhem mestu. Vsak drugi dan jo za dezinfekcijo namočite v kis in izperite. Če le lahko, pa spužvo menjajte vsaka dva tedna.

Uporabljajte ekološka sredstva za čiščenje

Običajna čistilna sredstva so vir mnogih škodljivih in strupenih snovi, zato jih menjajte z neškodljivimi, a enako učinkovitimi sredstvi, ki jih lahko pripravite tudi sami. Uporabite lahko: sodo bikarbono, kis, olivno olje, eterična olja, mineralno vodo, limono, borovo olje, sol, celo pepel … Še posebej je uporaben kis, ki uničuje mikrobe in pri čiščenju pušča sijaj. Lahko ga zmešate z vodo in to mešanico uporabljate za čiščenje celotne kuhinje.

V trgovini kupujte čistina sredstva, ki so netoksična in biorazgradljiva.

NAJNOVEJŠE