DomovZdravje & prehranaKuhani orehi: Pozabljen pripravek za nespečnost

Kuhani orehi: Pozabljen pripravek za nespečnost

Ključni poudarki:

  • Kuhani orehi sprostijo več zdravilnih učinkovin kot surovi in so lažje prebavljivi.
  • Redna uporaba orehove vode krepi imunski sistem in deluje preventivno proti prehladom.
  • Orehov zvarek lahko izboljša kakovost spanja zaradi naravne vsebnosti melatonina.
  • Tradicionalna slovenska uporaba kuhanih orehov vključuje tudi nego kože in las za naravno lepoto.

V zadnjem času ponovno odkrivamo modrosti in recepte naših prednikov. Med temi dragulji tradicije so tudi kuhani orehi – preprost, a izjemno učinkovit domači pripravek, ki je v današnjem svetu hitre prehrane in instant rešitev skoraj da utonila v pozabo. Kot otrok sem pogosto opazovala babico, kako je v jesenskih mesecih na štedilniku kuhala sveže orehe, hiša pa je bila napolnjena s toplim, zemeljskim vonjem, ki še danes v meni prebudi najlepše spomine na otroštvo.

- Oglas -

Skrivnostna moč kuhanih orehov

Orehi so že sami po sebi pravi mali zakladi zdravja. Ko pa jih skuhamo, se njihova zdravilna moč še okrepi in postanejo dostopni tudi za ljudi, ki surovega oreha ne prenašajo dobro. Orehova jedrca vsebujejo številne hranilne snovi, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. So izjemen vir omega-3 maščobnih kislin, antioksidantov, vitaminov skupine B in mineralov kot so magnezij, fosfor in cink.

Toda zakaj ravno kuhani orehi? Ko orehe kuhamo, se iz njih izločijo tanini in druge bioaktivne spojine, ki se raztopijo v vodi. Tako nastane zdravilni zvarek, ki so ga naše babice uporabljale za najrazličnejše tegobe – od vnetega grla in prebavnih težav do krepitve imunskega sistema in celo kot pomoč pri zdravljenju nekaterih kožnih obolenj.

Slovenska tradicija in kuhani orehi

Slovenci imamo z orehi posebno povezavo. Stare kmečke hiše so pogosto obdajala mogočna orehova drevesa, ki niso nudila le hrane, ampak so predstavljala tudi simbol trdnosti in blagostanja. Na podeželju se še danes orehe spoštuje. Ne preseneča torej, da so naše prababice in babice znale iz orehov pripraviti vse mogoče.

- Oglas -

Znanost za tradicionalnimi praksami

Najnovejše raziskave potrjujejo, kar so naši predniki vedeli že stoletja. Študija, objavljena v znanstveni reviji Food Chemistry, je pokazala, da orehi vsebujejo izjemno visoko raven polifenolov, ki imajo močne protivnetne in antioksidativne lastnosti. Še več, raziskovalci so ugotovili, da kuhanje orehov povzroči sproščanje določenih bioaktivnih spojin, ki so v surovem stanju manj dostopne našemu organizmu.

Druga zanimivost prihaja iz epidemiološke študije, izvedene na vzorcu več kot 10.000 Sredozemcev, kjer so ugotovili, da so ljudje, ki redno uživajo orehe v kakršnikoli obliki, imeli za 15% manjše tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni v primerjavi s tistimi, ki orehov ne uživajo.

Kuhani orehi

Kako pripraviti kuhane orehe?

Priprava kuhanih orehov je preprosta, a zahteva nekaj potrpežljivosti.

- Oglas -

Recept za osnovni orehov zvarek:

Sestavine:

  • 10-15 celih orehov v lupini (najbolje svežih, jesenskih)
  • 2 litra vode
  • Po želji: 1 žlica medu ali javorjevega sirupa za slajenje

Postopek:

  1. Orehe temeljito operemo pod tekočo vodo.
  2. Cele orehe (z lupino vred) položimo v velik lonec in zalijemo z vodo.
  3. Zavremo in nato zmanjšamo ogenj, da voda rahlo vre.
  4. Kuhamo najmanj 30 minut, idealno pa 1-2 uri, da se iz orehov izločijo vse zdravilne učinkovine.
  5. Odstavimo, pokrijemo in pustimo stati vsaj 6 ur, najbolje čez noč.
  6. Precedimo in hranimo v steklenici v hladilniku do 5 dni.

Ta zvarek lahko pijemo toplel ali hladen, po želji ga sladkamo z medom. Priporočljivo je popiti 1-2 skodelici dnevno.

Za intenzivnejši učinek: Orehova tinktura

Za tiste, ki želite še močnejši učinek in daljšo obstojnost, vam ponujam še recept za orehovo tinkturo:

Sestavine:

  • 15 zelenih orehov (naberemo jih, ko jih še lahko prerežemo z nožem)
  • 1 liter domačega žganja
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 5 nageljnovih žbic
  • 1 cimetova palčka

Postopek:

  1. Orehe narežemo na četrtine.
  2. Vse sestavine damo v večji steklen kozarec z dobrim tesnilom.
  3. Postavimo na sončno mesto za 40 dni in občasno pretresemo.
  4. Precedimo in hranimo v temnih steklenicah.

Ena žlička te tinkture na dan krepi imunski sistem in pomaga pri prebavnih težavah.

Preverite tudi: Recept za najboljši orehovec: Domači liker, ki navduši

Boljše spanje s pomočjo kuhanih orehov

Morda ena manj znanih prednosti kuhanih orehov je njihov pozitiven vpliv na kakovost spanja. Orehi so naravni vir melatonina, hormona, ki uravnava naš cikel spanja in budnosti. Ko orehe kuhamo, se iz njih izloči tudi ta pomembna spojina.

Moj stric Jože, ki se že vse življenje bojuje z nespečnostjo, je po mojem nasvetu začel piti skodelico orehove vode vsak večer pred spanjem. “Po dveh tednih sem opazil, da hitreje zaspim in se ponoči manj prebujam,” mi je povedal ob zadnjem obisku. “Tega ne bi nikoli verjel, če ne bi sam preizkusil.”

Kuhani orehi za zdravo kožo in lase

Tradicionalno so naše babice pripravek iz kuhanih orehov uporabljale tudi kot naravno sredstvo za nego kože in las. Orehova voda je znana po svojih adstringentnih lastnostih, ki pomagajo pri problematični koži, luskavici in blagem ekcemu.

Za nego las pa so za izpiranje uporabljale vodo iz kuhanih orehov, ki lasem povrne sijaj in temnejšim lasem doda toplo, naravno barvo.

Kdaj in kako pogosto uživati kuhane orehe?

Orehov zvarek je koristen v vseh letnih časih, še posebej pa priporočam uživanje v jesenskih in zimskih mesecih, ko je naš imunski sistem najbolj na preizkušnji. Pred prvo zmrzaljo je dobro narediti zalogo kuhanih orehov, saj imajo takrat najvišjo koncentracijo zdravilnih učinkovin.

Za preventivo je dovolj, če popijete eno skodelico na dan, zjutraj na tešče. Če pa že čutite, da vas je nekaj “polotilo”, povečajte odmerek na 2-3 skodelice dnevno.

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE