fbpx
Domov Ekologija & okolje Koronavirus že poskrbel za boljši zrak

Koronavirus že poskrbel za boljši zrak

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Kljub temu, da novi koronavirus resno grozi človeški rasi, ima iz okoljskega vidika pozitivne učinke. Strah pred boleznijo je sedaj že po celem svetu močno vplival na gospodarstvo in zaustavil velik del industrije, ki je s svojimi izpusti močno vplivala na kakovost zraka. Tudi odsotnost množičnega prometa, ki je zamrl tako na cestah kot v zraku, je opazna. Zrak, ki ga v teh dneh dihamo, je torej precej bolj čist kot v zadnjih letih, zato se velja še toliko bolj držati priporočila, da je treba v samoizolaciji svoj dom redno zračiti. Tako poskrbimo, da imajo naša pljuča na voljo zrak, ki je poln kisika, ter ne vsebuje zdravju škodljivih snovi, ki se v zaprtih prostorih sproščajo iz gradbenega materiala, barv, lakov, pohištva in podobno.

Kaj kažejo satelitske slike?

Da je pozitiven vpliv virusa na okolje realen, je s svojimi satelitskimi slikami poskrbela NASA oziroma njen oddelek NASA Earth. Ta proučuje naš planet predvsem zaradi skrbi za okolje in opazovanje posledic globalnega segrevanja. Satelitske slike Kitajske, ki je bila kot žarišče izbruha pandemije prva, v kateri je industrija obstala, so več kot zgovorne. Primerjava fotografij pred težavo z virusom in v začetku marca, kaže veliko razliko: v okolici mesta Wuhan in Pekinga je koncentracija zdravju nevarnega dušikovega dioksida neverjetno znižana. Zgodbo so z dodatnimi satelitskimi slikami potrdili tudi pri Evropski vesoljski agenciji, strokovnjaki za okolje pa pravijo, da gre za največje znižanje industrijskih emisij v človeški zgodovini.

Onesnažen zrak na Kitajskem pred in po koronavitusu. (vir: Nasa)

Nižja stopnja škodljivih plinov

Dušikov dioksid (NO2) sicer sam po sebi ni toplogredni plin, a je prisoten povsod tam, kjer toplogredni plini nastajajo, saj ima z njimi enak vir: industrijske izpuste ter promet. Kadar se zniža njegova vrednost, lahko torej upravičeno govorimo tudi o znižanju plinov, ki povzročajo največ škode v smislu globalnega segrevanja. Sicer pa je NO2 znan po tem, da pri ljudeh povzroča dihalne težave, predvsem pri bolnikih z astmo, saj močno vpliva na vnetje dihalnih poti. Njegova odsotnost je torej dobrodošla tudi z vidika posameznikov. Svetovna zdravstvena organizacija je izpostavila, da lahko odsotnost plina, ki škoduje dihalom, nenazadnje pomaga tudi pri tem, da bo manj težav z dihali pri obolelih s koronavirusom – torej virus s svojim okoljskim vplivom na nek način kar sam ustvarja boljše možnosti, da ga uspešno prebolimo.

Neverjeten preobrat na Kitajskem

Po primerjavi onesnaženosti v lanskem letu in v času pandemije je Kitajski sledila Koreja, kjer je v širši okolici Seula ravno tako opaziti neverjetno znižanje tako zaradi zaprtja njihove industrije, ki še vedno v veliki meri temelji na uporabi premoga, kot zaradi zmanjšanja obmejnih vplivov iz Kitajske. Enak pozitivni učinek je že opazen tudi v Italiji, predvsem v njenem industrijsko razvitem severnem delu (Padska nižina oz. od Torina do Milana in naprej do Benetk oziroma Bologne). Očiščenje zraka v italijanski Padski nižini je pomembno tudi za Slovenijo, kajti onesnažen zrak tega predela je na severni strani omejen z Alpami, zato se nemalokrat širi na vzhod, torej proti naši Primorski.

Izboljšanje pričakujemo tudi v EU

Sedaj, ko se je življenje ustavilo v velikem delu Evrope, ZDA in Indije, lahko pričakujemo pozitivne novice o izboljšanju kakovosti zraka z vseh vetrov. Vprašanje je sicer, ali bodo javno objavljene tudi satelitske fotografije za majhno Slovenijo, a zagotovo je tudi pri nas že prišlo do velikega izboljšanja. Nekoliko zato, ker se je že zaustavilo nekaj tovarn, še bolj pa zaradi trenutnega vremena. Če burja običajno odpihne slab zrak Primorcem, smo te v teh dneh deležni vsi. Močan severozahodni veter, ki vleče vse od Prekmurja do Obale, in nas v teh dneh pomaga držati na varnem v samoizolaciji, namreč skrbi za odlično mešanje zraka.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×