[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Recept za korenčkov sirup za hitrejše premagovanje gripe in prehlada

Recept za korenčkov sirup za hitrejše premagovanje gripe in prehlada

MORDA VAS ZANIMA

Korenčkov sirup je odličen naravni pripravek za hitrejše premagovanje viroz, tipičnih za zimsko obdobje. Sirup pomaga ublažiti tipične simptome gripe, prehlada in sorodnih obolenj. Še posebej koristen je kot pomoč proti kašlju. Korenčkov sirup pripomore k izločanju presežka sluzi in s tem k sprostitvi dihalnih poti. Primeren je tudi za otroke, ki ga imajo večinoma zelo radi. Korenčkov sirup namreč ni samo izjemno koristen, ampak ga odlikuje tudi zelo prijeten okus. Priprava je hitra in preprosta, zato gre za recept, ki ga je vsekakor vredno preizkusiti.

Sestavine za korenčkov sirup

  • 1 korenček
  • ½ limone
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlica melase

Postopek priprave

- Oglas -

Korenček operite in ga naribajte na zelo drobne koščke, ki jih nato posujte s sladkorjem. Dodajte sok polovice limone in eno žico melase. Dobro premešajte in počakajte, da začne korenček spuščati naravne sokove. Za hitrejše premagovanje gripe/prehlada oziroma za blaženje kašlja se priporočata 2 žlici korenčkovega sirupa na dan. Po potrebi lahko seveda količino sestavin ustrezno povečate.

Koristi korenja

Koristi korenja niso omejene samo na imunski sistem oziroma na dihala. Gre za živilo, ki lahko izboljša številne vidike vašega zdravja. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj najpomembnejših koristi, ki si jih lahko obetate, če boste v svojo prehrano redno vključevali korenje.

Zaščita oči in izboljšanje vida

Ko ste bili otroci, so vas starši najverjetneje spodbujali k uživanju korenja, češ da je zdravo za oči. V tovrstnih primerih gre nemalokrat za mite, ki nimajo dosti skupnega z znanstvenimi dognanji, toda pri korenju to ne drži, saj gre resnično za eno od najboljših živil za zaščito oči pred različnimi poškodbami. Redno uživanje korenja pa lahko celo pripomore k izboljšanju vida. Za to so zaslužni predvsem karotenoidi – snovi, ki se v našem telesu pretvorijo v vitamin A. Za oči sta še posebej koristna lutein in zeaksantin, ki ju lahko najdemo tudi v drugih vrstah oranžne zelenjave, na primer v bučah in v sladkem krompirju. Živila, bogata s karotenoidi, lahko zmanjšajo tveganje za t. i. nočno slepoto. Obenem pa gre za živila, ki ščitijo pred starostno degeneracijo rumene pege, ki velja za najpogostejši vzrok za slepoto pri starostnikih.

Naravna pomoč pri zniževanju holesterola in krvnega tlaka

Korenje vsebuje veliko vlaknin. Ena od koristi, povezanih z uživanjem živil, ki so bogata z vlakninami, je naravno odstranjevanje presežka LDL-holesterola z arterijskih sten. Kot je znano, je lahko čezmerno kopičenje LDL-holesterola v naših žilah zelo nevarno, saj gre za t. i. slabi holesterol, ki povečuje tveganje za zaplete, povezane s srcem. V korenju lahko obenem najdemo precej kalija – minerala, ki je med drugim zelo koristen za zniževanje krvnega tlaka. Hipertenzija, kronično povišan krvni tlak, je znana kot tihi ubijalec, saj gre za enega od glavnih dejavnikov tveganja za aterosklerozo, kap in srčni infarkt. Korenje je torej resnično izvrstno živilo za zaščito srca.

Lepša in bolj zdrava koža

- Oglas -

Bogastvo antioksidantov v korenju pripomore k bolj zdravi in lepši oziroma bolj mladostni koži. Pospešeno staranje kože je namreč običajno tesno povezano z oksidativnim stresom – stanjem, ki je posledica čezmernega kopičenja prostih radikalov. Poleg karotenoidov je eden od najpomembnejših antioksidantov v korenju vitamin C. Tako gre za živilo, ki lahko pripomore k učinkovitejši tvorbi kolagena.

Urejena prebava in uspešnejše hujšanje

Vlaknine v korenju so zelo koristne za urejeno prebavo, saj gre za snovi, ki so izjemno pomembne za preprečevanje zaprtja. V korenju lahko najdemo tako topne kot netopne vlaknine. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je korenje zelo primerno tudi za vse, ki poskušate shujšati. Vlaknine namreč poskrbijo za dolgotrajnejši občutek sitosti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×