0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČaj za ublažitev vnetja sinusov

Čaj za ublažitev vnetja sinusov

MORDA VAS ZANIMA

Vnetje sinusov je zelo neprijetna težava. Tipičen simptom vnetja je zamašen prehod med sinusi in nosno votlino, kar prepreči normalno izločanje sluzi. Posledično se lahko pojavijo težave z dihanjem. Če so sinusi vneti, lahko običajno dihamo samo skozi usta. Spremeni se tudi naš glas, vnetje sinusov pa zaradi povečanja tlaka pogosto spremljajo tudi bolečine. Za lažje spopadanje s težavo vam priporočamo pitje posebnega čaja, pripravljenega iz skrbno izbranih sestavin s protivnetnim delovanjem. Čaj tako poskrbi za hitrejše premagovanje okužbe. Obenem pa pripomore k učinkovitejšemu izločanju sluzi ter s tem k sprostitvi dihalnih poti in k zmanjšanju pritiska, kar poskrbi za ublažitev bolečine.

- Oglas -

Sestavine in postopek priprave

  • 120 mililitrov vode
  • 60 mililitrov limoninega soka
  • 60 mililitrov jabolčnega kisa
  • 1 žlička naribane ingverjeve korenine ali ¼ žličke ingverja v prahu
  • ¼ žličke kurkume v prahu
  • ščepec črnega popra
  • ščepec kajenskega popra

V kozico nalijte vodo in dodajte še druge sestavine. Mešanico zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo in kuhajte še približno 10 minut. Na koncu tekočino precedite in čaj popijte, dokler je še topel.

Naravna pomoč pri vnetju sinusov

Poleg protivnetnega čaja za sprostitev dihalnih poti, pripravljenega v skladu s predstavljenimi napotki, imate na voljo še precej drugih naravnih metod za lažje spopadanje z vnetjem sinusov.

TOPLI OBKLADKI

- Oglas -

Če vnetje sinusov spremljajo bolečine, vam priporočamo uporabo toplih obkladkov. Gre za preprosto, a zelo učinkovito metodo za hitro ublažitev bolečin. Topli obkladki lahko spodbudijo izločanje sluzi »od zunaj«. Tako se zmanjša pritisk, posledično pa se zmanjša tudi bolečina. Potrebujete čisto bombažno krpo ali manjšo brisačo, ki jo preprosto zmočite s toplo vodo, ožemite, zvijte in položite na boleče območje. Pazite, da voda ne bo prevroča, da ne poškodujete kože.

ETERIČNA OLJA

Za lažje spopadanje z vnetjem sinusov so zelo koristna tudi eterična olja. Še posebej dobra izbira so eterična olja evkaliptusa, mete in timijana. Iz olj lahko pripravite preprosto mazilo. Potrebujete osnovno olje ali rastlinsko maslo, na primer kokosovo, ki mu dodajte nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Mazilo nato vtrite v prsni koš ali na območje senc. Ponavljajte po potrebi. Našteta eterična olja lahko po želji dodate tudi vreli vodi, ki jo nato uporabite za inhalacije nad paro.

VLAGA

- Oglas -

Pomembno je, da skrbite za to, da bodo vaši sinusi dobro navlaženi. Med spanjem se priporoča uporaba vlažilnika zraka, saj boste imeli tako precej manj težav z dihanjem. Obenem je lahko zelo koristna uporaba pršil za nos s solno oziroma fiziološko raztopino (izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo oksimetazolin, saj se lahko razvije odvisnost). Poskrbite tudi za to, da boste popili čim več tekočine. Poleg tega pa so priporočljive prhe z vročo vodo. Pred prhanjem lahko okoli kabine nakapljajte nekaj kapljic eteričnega olja, saj bo učinek tako še boljši.

PROTIVNETNA ŽIVILA

Eden od najpomembnejših razlogov za učinkovitost čaja, predstavljenega zgoraj, so protivnetni učinki sestavin. S še posebej izrazitim protivnetnim delovanjem se lahko pohvali kurkuma, ki vsebuje zelo močno protivnetno snov, imenovano kurkumin (za to, da je absorpcija kurkumina čim boljša, pa poskrbi piperin v črnem popru). Za še hitrejšo odpravo vnetja se zato poleg pitja čaja priporoča povečanje vnosa protivnetnih živil, na primer česna, čebule, jagodičevja, zelenolistne zelenjave in križnic. Zelo koristen pa je lahko tudi zeleni čaj, saj vsebuje ogromno protivnetnih snovi. Po drugi strani pa se je smiselno izogibati živilom, ki prispevajo k vnetjem (mlečni izdelki, sladkor itn.), saj lahko uživanje tovrstnih živil privede do še izrazitejših težav z zamašenostjo dihalnih poti.

Preberite tudi: 3 izvrstne naravne metode za očiščenje sinusov

.

NAJNOVEJŠE