[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAmeriški slamnik: koristi niso povezane samo z imunskim sistemom

Ameriški slamnik: koristi niso povezane samo z imunskim sistemom

MORDA VAS ZANIMA

Ameriški slamnik (Echinacea purpurea) je rastlina, ki vsebuje ogromno koristnih snovi. Tako je koristna za preprečevanje in lajšanje najrazličnejših zdravstvenih težav. Med najpomembnejše snovi, ki jih lahko najdemo v ameriškem slamniku, spadajo kofeinska kislina, fenolne kisline, cikorna kislina, rožmarinska kislina in poliacetileni. V večini primerov gre za snovi, ki spadajo med zelo močne antioksidante. Koncentracija antioksidantov je praviloma še posebej velika v cvetovih. Antioksidanti ščitijo celice pred nevarnimi prostimi radikali in s tem pred oksidativnim stresom. Ameriški slamnik pa vsebuje tudi veliko alkamidov – snovi, ki lahko okrepijo delovanje antioksidantov in ki poskrbijo za to, da antioksidanti lažje dosežejo molekule s povečanim tveganjem za oksidativni stres.

- Oglas -

1. Hitrejše premagovanje gripe in prehlada s pomočjo ameriškega slamnika

Ameriški slamnik je lahko sicer koristen v boju z najrazličnejšimi težavami, povezanimi z zdravjem in počutjem, vendar je zagotovo najbolj znan kot rastlina, ki ščiti in krepi naš imunski sistem. Številne študije so potrdile, da lahko ameriški slamnik pripomore k hitrejšemu premagovanju okužb, vključno z gripo in prehladom. Uporaba pripravkov oziroma prehranskih dopolnil z ameriškim slamnikom pa je smiselna tudi preventivno; tovrstni dodatki močno zmanjšajo možnost za to, da zbolimo, saj je po njihovi zaslugi imunski sistem bolje pripravljen na potencialne nevarnosti.

2. Navdušujoči protivnetni učinki

Vnetje je normalen in koristen odziv našega telesa na poškodbo. Zaplete pa se, če je vnetni odziv pretiran ali če se pojavlja v neustreznih okoliščinah, torej takrat, ko v resnici ni potreben. To lahko namreč privede do stanja, ki je znano kot kronično vnetje. Posledica kroničnega vnetja je povečano tveganje za najrazličnejše bolezni, vključno z najresnejšimi. Izsledki študij kažejo, da je lahko ameriški slamnik zelo koristen tudi za blaženje vnetij. To ni presenetljivo, saj gre za rastlino, ki vsebuje veliko protivnetnih snovi. V eni od študij se je ameriški slamnik odrezal celo bolje od nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki jih za blaženje vnetij in bolečin pogosto predpisujejo zdravniki.

3. Ameriški slamnik kot pomoč pri težavah s kožo

Pripravki z ameriškim slamnikom lahko zavrejo rast propionibakterij. Gre za bakterije, ki so pogosto krive za pojavljanje aken. Ameriški slamnik je tako odlično naravno orožje v boju z aknami. Rastlina lahko obenem poskrbi za bolj mladosten videz kože. Poleg tega pa je koristna za nego ekcema in za spodbujanje obnove poškodovane kože.

4. Uravnavanje krvnega sladkorja in zaščita pred diabetesom

Sladkorna bolezen tipa 2 je ena od najbolj razširjenih zdravstvenih težav sodobnega časa. Običajno gre za posledico nezdrave prehrane in pomanjkanja gibanja. Žal ne obstaja čudežni pripravek, ki bi vas lahko zaščitil pred sladkorno boleznijo, ne da bi bila za to potrebna sprememba navad. Vendar pa lahko nekatere rastline kljub temu vsaj malce pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja in s tem pri zaščiti pred diabetesom. Mednje spada tudi ameriški slamnik. Izvleček iz ameriškega slamnika lahko zavre delovanje encimov, ki sodelujejo pri razgradnji ogljikovih hidratov. Tako se upočasni absorpcija glukoze v krvni obtok. Izvleček pa lahko obenem poveča občutljivost celic na inzulin, in sicer tako, da aktivira receptorje, ki so pogosta tarča zdravil, namenjenih osebam s sladkorno boleznijo tipa 2. Gre za receptorje, ki sodelujejo pri odstranjevanju presežka maščobe iz krvi, saj je inzulinska rezistenca (odpornost celic na inzulin) pogosto tesno povezana s čezmernim kopičenjem maščob v krvnem obtoku.

- Oglas -

5. Ameriški slamnik za lažje premagovanje anksioznosti

Raziskav, povezanih z vplivom ameriškega slamnika na anksioznost, ni na pretek. Vendar so izsledki študij, ki so bile izvedene doslej, vsekakor zelo obetavni. Kot se zdi, je lahko ameriški slamnik tudi koristen dodatek za lažje spopadanje z anksioznostjo. Za pomirjajoč vpliv rastline naj bi bili zaslužni predvsem alkamidi ter kofeinska in rožmarinska kislina.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×