- Oglas -
Če ste ljubitelj eksotičnih okusov, vas bo kokosova kvinoja z zelenim karijem zagotovo navdušila. Kombinacija kremastega kokosa in rahlo pekočega zelenega karija je prava poslastica za vse ljubitelje azijske kuhinje. Ta jed je odlična kot samostojna jed ali kot priloga k različnim jedem.
Sestavine (4 porcije):
Kokosova kvinoja:
- 250 g bele kvinoje
- 200 ml kokosovega mleka
- 1/4 žličke morske soli
- 50 g rozin
- 2 stroka česna
- pest kokosovih kosmičev
- pest orehov
- 1 žlica kokosovega olja
Karijeva omaka:
- 1 majhna čebula
- 2 stroka česna
- 1 majhen košček ingverja (velikosti oreha)
- 1 sladki krompir
- 200 g cvetače
- 2 žlici olja
- 1/2 žlice koriandrovih semen
- 1 žlica zelene kari paste
- 1000 ml zelenjavne jušne osnove
- sol
- pest špinačnih listov
- 1 zelena čili paprika (če imate radi pekoče)
Priprava:
- Kvinojo dobro sperite, stresite v lonec in prelijte s 300 ml vode. Dodajte kokosovo mleko, morsko sol in kuhajte do mehkega.
- Medtem pripravite kari: Olupite in nasekljajte čebulo, česen in ingver. Sladki krompir olupite in narežite na kocke. Cvetačo operite in razdelite na cvetke. V loncu segrejte olje in dodajte čebulo, česen, ingver, koriandrova semena. Na kratko prepražite. Dodajte cvetačo in kocke sladkega krompirja, na hitro prepražite, vmešajte karijevo pasto in spet prepražite. Vlijte jušno osnovo, posolite in kuhajte, dokler se zelenjava ne zmehča. Na koncu vmešajte še špinačo in nasekljano čili papriko.
- Rozine izperite z vročo vodo. Olupite in nasekljajte česen. Segrejte ponev in brez olja na hitro prepražite kokosove kosmiče in orehe, nato odstavite.
- V ponvi segrejte olje in na kratko prepražite česen. Dodajte kuhano kvinojo, spet prepražite in medtem ves čas mešajte. Vmešajte rozine. Kvinojo potresite s praženimi orehi in kokosom ter postrezite z zeleno karijevo omako.
- oglas -