Kljunaš – najbolj nenavaden sesalec našega planeta

  Kaj leže jajca, je strupeno in ima raje vodo kot trdna tla pod nogami? Odgovor je enostaven … kljunaš!


  To je sesalec, o katerem verjetno ne slišimo pogosto, saj prihaja iz Avstralije in tako predstavlja še eno zanimivo žival, ki je vredna omembe.

  Kljunaš je ena izmed petih živalskih vrst sesalcev, ki ležejo jajca, na videz pa izgleda kot križanec med vidro in raco. Povrhu vsega, pa so ta miroljubna bitja izredno strupena, česar verjetno ne vedo vsi. Na njihovih zadnjih nogah imajo namreč žlezo, ki jo v nevarnosti uporabijo za obrambo. Res je, da pik kljunaša ni smrtonosen za ljudi, vendar pa lahko povzroči hude bolečine, strup pa imajo le moški predstavniki kjunašev.

  Strupena žleza

  Kot že omenjeno kljunaši ležejo jajca, njihova posebnost pa je tudi, da lovijo s pomočjo elektrolokacije. To pomeni, da lovijo plen s pomočjo zaznavanja mišične koncentracije. Dejansko to pomeni, da lahko zaznajo žival, kako krči mišice medtem ko se premika, in zato lahko točno vejo, kje se ta nahaja.

  Življenski prostor

  Kljunaš preživi približno polovico svojega časa v vodi, drugo polovico dneva pa preživijo v manjši luknji blizu vode. Ta žival pa ima še eno posebnost – endotermičnost. To pomeni, da ohranja svojo telesno temperaturo približno 5 stopinj nižjo od ostalih sesalcev.

  Vse te karakteristike dajejo kljunašu unikatnost, kar pa na žalost pomeni, da je dostikrat tarča bioloških raziskav. Vendar pa znanstveniki še vedno niso razvozljaci celotne uganke, ki jo kljunaš predstavlja.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte