0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKljunaš - najbolj nenavaden sesalec našega planeta

Kljunaš – najbolj nenavaden sesalec našega planeta

MORDA VAS ZANIMA

Kaj leže jajca, je strupeno in ima raje vodo kot trdna tla pod nogami? Odgovor je enostaven … kljunaš!

- Oglas -

kljunaš
Kljunaš je sesalec, o katerem verjetno ne slišimo pogosto, saj prihaja iz Avstralije in tako predstavlja še eno zanimivo žival, ki je vredna omembe.

Kljunaš spada med sesalce, vendar leže jajca

Kljunaš je ena izmed petih živalskih vrst sesalcev, ki ležejo jajca, na videz pa izgleda kot križanec med vidro in raco. Povrhu vsega, pa so ta miroljubna bitja izredno strupena, česar verjetno ne vedo vsi. Na njihovih zadnjih nogah imajo namreč žlezo, ki jo v nevarnosti uporabijo za obrambo. Res je, da pik kljunaša ni smrtonosen za ljudi, vendar pa lahko povzroči hude bolečine, strup pa imajo le moški predstavniki kjunašev.

Strupena žleza

kljunas zlezaKot že omenjeno kljunaši ležejo jajca, njihova posebnost pa je tudi, da lovijo s pomočjo elektrolokacije. To pomeni, da lovijo plen s pomočjo zaznavanja mišične koncentracije. Dejansko to pomeni, da lahko zaznajo žival, kako krči mišice medtem ko se premika, in zato lahko točno vejo, kje se ta nahaja.

- Oglas -

Življenski prostor in prehrana

Kljunaš preživi približno polovico svojega časa v vodi, drugo polovico dneva pa preživijo v manjši luknji blizu vode. Ta žival pa ima še eno posebnost – endotermičnost. To pomeni, da ohranja svojo telesno temperaturo približno 5 stopinj nižjo od ostalih sesalcev.

Vse te karakteristike dajejo kljunašu unikatnost, kar pa na žalost pomeni, da je pogosto tarča bioloških raziskav. Vendar pa znanstveniki še vedno niso razvozljaci celotne uganke, ki jo kljunaš predstavlja.

Kljunaš je odličen plavalec in porabi večino časa v vodi za iskanje hrane. V vodi se lahko razlikuje od drugih avstralskih sesalcev zaradi odsotnosti vidnih ušes. Za razliko od ostalih sesalcev, se kljunaš med plavanjem poganja z izmenjajočim veslanjem gibanja sprednjih nog; čeprav ima plavalno kožico na vseh štirih okončinah, si z zadnjimi nogami (ki so obrnjene proti telesu) ne pomaga poganjanju, temveč jih uporablja za krmiljenje v kombinaciji s repom. Ta vrsta je endotermna, kar pome ni, da ohranja svojo telesno temperaturo pri približno 32 ° C, to je nižja od večine sesalcev, kljub temu, da preživi lahko nekaj ur v vodi s temperaturo pod 5 ° C.

Potopi običajno trajajo približno 30 sekund, vendar lahko trajajo dlje, čeprav jih le malo presega ocenjeno aerobno mejo 40 sekund. Predah na površini med potopi običajno traja od 10 do 20 sekund.

Kadar kljunaš ni v vodi, si odpočije na kratkih, ploščatih ovalnih površinah, skoraj vedno v vodi, ki segajo nad vodno gladino in so pogosto skrite pod zaščitnim prepletom korenin.

- Oglas -

Povprečni čas spanja kljunaša naj bi bil okrog 14 ur dnevno, verjetno zato, ker se prehranjuje z rakci, ki mu zagotavljajo visoko raven kalorij.

.

NAJNOVEJŠE