Recept: Pšenični zdrob z zelenjavo

    Zdrob stresemo v razgreto 2 l kozico z debelim dnom in ga na zmernem ognju suho pražimo 7 minut oz. dokler nekoliko ne porjavi in se začne iz kozice blago kaditi. Pretresemo ga v keramično ali stekleno posodo. V razgretem olju (lahko uporabimo kar isto kozico kot za praženje zdroba) opražimo papriko, po dveh minutah dodamo zelje in minuto kasneje še grah (če uporabljamo zmrznjen ali konzerviran grah, ga dodamo pri koncu kuhanja) ter kurkumo. Na zmernem ognju kuhamo 4-5 minut. Prilijemo vodo in pustimo, da zavre, potem pa počasi vmešamo opražen zdrob. Dodamo sol in kuhamo na majhnem ognju 5-10 minut oz. dokler se voda ne vpije ter občasno premešamo. Na koncu dodamo peteršilj in še enkrat premešamo. Postrežemo vroče. Primerna priloga so zelenjavni ponvičniki in solata.

    Sestavine (za 3-4 osebe):

    • 170 g pšeničnega zdroba
    • 60 ml olja
    • 1 rdeča paprika narezana na trakove
    • 150 g tanko nasekljanega zelja
    • 120 g svežega ali zmrznjenega graha
    • 1/4 žličke popra
    • 1/2 žličke kurkume (po želji)
    • ščepec čilija
    • 1 žlička soli
    • 1 žlica nasekljanega peteršilja
    • 6-7 dcl vode
    Povejte svoje mnenje - kometirajte