Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaKis štirih tatov – ena najmočnejših naravnih zdravilnih učinkovin

Kis štirih tatov – ena najmočnejših naravnih zdravilnih učinkovin

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za kis štirih tatov? Gre za izjemno močno naravno zdravilno mešanico, katere osnova je seveda kis, natančneje jabolčni kis. Z dodajanjem različnih zelišč in drugih sestavin še dodatno okrepimo naravno zdravilno delovanje kisa. Kis štirih tatov je protimikrobni pripravek, ki nam lahko pomaga pri lajšanju številnih težav z zdravjem – z njegovo pomočjo pa lahko odženemo tudi insekte. Se sprašujete, zakaj ima mešanica tako nenavadno ime? Pripravek, ki naj bi ga uporabljali že v srednjem veku, je povezan z zelo posebno legendo …

- Oglas -

Kis štirih tatov

Kako je kis štirih tatov dobil ime?

V času epidemije kuge v Evropi naj bi se pojavila četverica moških, ki so ropali domove umrlih in bolnih. Eden izmed teh moških je bil, kot pripoveduje legenda, zeliščar. Ko so moške ujeli, jim je seveda grozila smrtna kazen. Vendar pa oblastniki nikakor niso mogli razumeti, kako je moškim uspelo izvesti rope, ne da bi se pri tem tudi sami okužili. V zameno za njihovo svobodo oziroma življenje so tako želeli izvedeti skrivnost – ta skrivnost pa je bila seveda prav »kis štirih tatov«, včasih imenovan tudi »kis štirih roparjev«.

Obstaja sicer še ena različica zgodbe o nastanku recepta za kis štirih tatov. Moške naj bi ujeli še pred epidemijo kuge, kasneje pa so jim določili zelo kruto kazen – pokopavanje ljudi, ki jih je kuga že pokosila. Ker je bilo praktično nemogoče, da se ne bi pri tem početju okužili tudi sami, so se morali hitro domisliti rešitve. Na srečo je bil med njimi tudi zeliščar – in kis štirih tatov je bil rojen. Ne glede na to, kateri izmed različic zgodbe verjamemo – če sploh kateri izmed njih – je nekaj jasno. Gre za izjemno učinkovito mešanico, katere uporabnost seveda ni omejena le na srednjeveško obdobje, ampak nam lahko močno koristi tudi danes, ko je »vračanje k naravi« spet izjemno aktualno, tudi oziroma predvsem ko gre za naše zdravje.

Zeliščni kis

Sestavine za pripravo kisa štirih tatov

  • 2 žlici posušenega timijana,
  • 2 žlici posušenega rožmarina,
  • 2 žlici posušenega žajblja,
  • 2 žlici posušene sivke,
  • 2 žlici posušene mete,
  • 8 strokov nasekljanega česna in
  • 1 liter jabolčnega kisa.

Postopek priprave 

- Oglas -

Vsa zelišča stresite v večji steklen kozarec. Prelijte z jabolčnim kisom in kozarec tesno zaprite. Če uporabljate kovinske pokrovčke, kozarec najprej prekrijte s plastično vrečko ali folijo, preden namestite pokrovček. Kozarec postavite na hladno, temno mesto za približno 2 meseca oziroma vsaj za 6 tednov. Vsak dan pretresite, da pomešate sestavine. Po preteku omenjenega časa mešanico precedite in kis prelijte v manjše kozarčke oziroma stekleničke, ki jih shranjujte v hladilniku. 

Možnosti uporabe kisa štirih tatov

Kis štirih tatov je zelo učinkovit pri odganjanju različnih insektov. Če želite povsem naravno zaščito, po koži enostavno popršite mešanico. Ker ima zelo močan vonj, priporočamo, da jo pred tem razredčite z vodo. Razmerje naj bo 1 (jabolčni kis) : 4 (voda). S pomočjo kisa štirih tatov lahko tudi pospešite okrevanje, kadar zbolite (prehlad, gripa ipd.). Odrasli lahko večkrat dnevno zaužijete po 1 žlico mešanice, razredčene z vodo. Z mešanico pa si lahko pomagate celo pri odpravljanju glivic na stopalih in za blaženje težav s prhljajem. Seveda pa je kis štirih tatov tudi odlično čistilno oz. dezinfekcijsko sredstvo, s katerim lahko očistite svoj dom povsem naravno, brez uporabe škodljivih kemikalij.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×