0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKis štirih tatov – ena najmočnejših naravnih zdravilnih učinkovin

Kis štirih tatov – ena najmočnejših naravnih zdravilnih učinkovin

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za kis štirih tatov? Gre za izjemno močno naravno zdravilno mešanico, katere osnova je seveda kis, natančneje jabolčni kis. Z dodajanjem različnih zelišč in drugih sestavin še dodatno okrepimo naravno zdravilno delovanje kisa. Kis štirih tatov je protimikrobni pripravek, ki nam lahko pomaga pri lajšanju številnih težav z zdravjem – z njegovo pomočjo pa lahko odženemo tudi insekte. Se sprašujete, zakaj ima mešanica tako nenavadno ime? Pripravek, ki naj bi ga uporabljali že v srednjem veku, je povezan z zelo posebno legendo …

- Oglas -

Kako je kis štirih tatov dobil ime?

V času epidemije kuge v Evropi naj bi se pojavila četverica moških, ki so ropali domove umrlih in bolnih. Eden izmed teh moških je bil, kot pripoveduje legenda, zeliščar. Ko so moške ujeli, jim je seveda grozila smrtna kazen. Vendar pa oblastniki nikakor niso mogli razumeti, kako je moškim uspelo izvesti rope, ne da bi se pri tem tudi sami okužili. V zameno za njihovo svobodo oziroma življenje so tako želeli izvedeti skrivnost – ta skrivnost pa je bila seveda prav »kis štirih tatov«, včasih imenovan tudi »kis štirih roparjev«.

Obstaja sicer še ena različica zgodbe o nastanku recepta za kis štirih tatov. Moške naj bi ujeli še pred epidemijo kuge, kasneje pa so jim določili zelo kruto kazen – pokopavanje ljudi, ki jih je kuga že pokosila. Ker je bilo praktično nemogoče, da se ne bi pri tem početju okužili tudi sami, so se morali hitro domisliti rešitve. Na srečo je bil med njimi tudi zeliščar – in kis štirih tatov je bil rojen. Ne glede na to, kateri izmed različic zgodbe verjamemo – če sploh kateri izmed njih – je nekaj jasno. Gre za izjemno učinkovito mešanico, katere uporabnost seveda ni omejena le na srednjeveško obdobje, ampak nam lahko močno koristi tudi danes, ko je »vračanje k naravi« spet izjemno aktualno, tudi oziroma predvsem ko gre za naše zdravje.

Zeliščni kis

Sestavine za pripravo kisa štirih tatov

  • 2 žlici posušenega timijana,
  • 2 žlici posušenega rožmarina,
  • 2 žlici posušenega žajblja,
  • 2 žlici posušene sivke,
  • 2 žlici posušene mete,
  • 8 strokov nasekljanega česna in
  • 1 liter jabolčnega kisa.

Postopek priprave 

Vsa zelišča stresite v večji steklen kozarec. Prelijte z jabolčnim kisom in kozarec tesno zaprite. Če uporabljate kovinske pokrovčke, kozarec najprej prekrijte s plastično vrečko ali folijo, preden namestite pokrovček. Kozarec postavite na hladno, temno mesto za približno 2 meseca oziroma vsaj za 6 tednov. Vsak dan pretresite, da pomešate sestavine. Po preteku omenjenega časa mešanico precedite in kis prelijte v manjše kozarčke oziroma stekleničke, ki jih shranjujte v hladilniku. 

- Oglas -

Kako lahko uporabimo kis štirih tatov

Kis štirih tatov je zelo učinkovit pri odganjanju različnih insektov. Če želite povsem naravno zaščito, po koži enostavno popršite mešanico. Ker ima zelo močan vonj, priporočamo, da jo pred tem razredčite z vodo. Razmerje naj bo 1 (jabolčni kis) : 4 (voda). S pomočjo kisa štirih tatov lahko tudi pospešite okrevanje, kadar zbolite (prehlad, gripa ipd.). Odrasli lahko večkrat dnevno zaužijete po 1 žlico mešanice, razredčene z vodo. Z mešanico pa si lahko pomagate celo pri odpravljanju glivic na stopalih in za blaženje težav s prhljajem. Seveda pa je kis štirih tatov tudi odlično čistilno oz. dezinfekcijsko sredstvo, s katerim lahko očistite svoj dom povsem naravno, brez uporabe škodljivih kemikalij.

.

NAJNOVEJŠE