0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOtroški kašelj - Ker smo starši najboljši zdravnik ...

Otroški kašelj – Ker smo starši najboljši zdravnik …

MORDA VAS ZANIMA

Zamašen nos in kašelj sta najbolj moteča simptoma prehlada. Kašelj otroka podnevi moti med igro in hranjenjem, še huje pa je ponoči, saj ga prebuja in moti počitek. Vzgojitelji in učitelji pripovedujejo, da skoraj ni otroka, ki ne bi pokašljeval. Starše to seveda spravlja v obup, saj bi radi pomagali, pa največkrat ne vemo s čim in kako.

- Oglas -

V domači lekarni je dobro imeti rešitev za kašelj in za blaženje bolečin v grlu, saj se simptomi prehlada ali viroze običajno poslabšajo zvečer, ko so lekarne že zaprte.

otroci kašelj

Kašelj ni hec! Ukrepajte vedno, ko otrok kašlja.

V primeru, da kašelj traja več kot teden dni brez znakov izboljšanja ali če so poleg kašlja prisotne tudi težave z dihanjem, se posvetujte z zdravnikom. Z obiskom pri njem ne odlašajte, če je kašelj hud in otrok toži zaradi bolečine v prsih. Enako velja v primeru, da v izločku opazite kri ali je ta zelene barve.

- Oglas -

V osnovi pa ločimo dve vrsti kašlja. Pri suhem, dražečem kašlju otrok veliko pokašljuje in ob tem se ne izloči nič sluzi. Pogosto ga spremlja draženje in bolečine v žrelu. Druga vrsta pa je moker oziroma produktiven kašelj, ko otrok izkašljuje gosto sluz. Z razvojem okužbe se pogosto iz suhega in dražečega kašlja razvije moker kašelj in otrok izkašljuje sluz. Pomembno je vedeti, da moker kašelj ni priporočljivo preprečevati in zaustavljati. Sluz je potrebno razredčiti, da se lažje izloči iz telesa. Na trgu je zelo malo proizvodov, ki pomagajo tako pri suhem kot pri mokrem kašlju in so primerni za otroke že od malih nog.

Za brezskrbne dni in noči pa vam razkrivamo še nekaj skrivnih receptov naših babic.

Zagotovo se tudi vi spominjate otroških let, svoje babice in njenih »domačih zdravil«, ki jih je kupila ali celo sama nabrala, ker je dobro vedela, kdaj in za katere težave pomagajo. Iz teh lepih časov smo prevzeli le najboljše:

Vodna inhalacija za otroke

Pripravite vodno inhalacijo, v katero dodajte sol ali eterična olja bora, timijana, evkalipta. Eterična olja namreč redčijo sluz in ugodno vplivajo na širjenje bronhialnega sistema.

RECEPT: Zavrite 3 l vode ter dodajte 2 žlici kamiličnih cvetov in timijana. Pustite 10 minut in prelijte v skledo za inhaliranje. Pustite otroku da pripravljeno vdihuje globoko in počasi, a največ 15 minut.

- Oglas -

Timijanov čaj

Babica je rada postregla s toplim, pravkar pripravljenim čajem. Se še spomnite? Če smo kašljali je skuhala timijanov čaj, saj je deloval kot zdravilo za kašelj, okužbe zgornjih dihalnih poti, bronhitis in oslovski kašelj. Listi te rastline vsebuejjo namreč kup spojin za lajšanje kašlja in z njim povezanih težav.

RECEPT: Timijanov čaj si pripravite tako, da dve čajni žlički posušenih listov timijana stresete v skodelico vrele vode in pustite stati 10 minut. Čaju lahko dodate še med in limono in tako poskrbite, da bo še bolj blagodejno vplival na vaše žrelo.

Za naše najmlajše …

Za dojenčke in majhne otroke lahko priredite pravo zabavo. Združite prijetno s koristnim. Zelo učinkovita je timjanova kopel.

RECEPT: Dve jušni žlici posušenega timijana namočite v dva litra hladne vode, pustite stati 12 ur, nato segrejete do vrenja, precedite in dodajte v banjico, v kateri boste skopali vašega otroka. Odcejeno zelišče lahko v ta namen uporabite od dva do trikrat.

Da bo zima vesela in zdrava, kot skrben starš izberite za svojega otroka najboljše.

.

NAJNOVEJŠE