0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKemikalije v vašem telesu

Kemikalije v vašem telesu

MORDA VAS ZANIMA

Biomonotoring ali praksa testiranja ljudi o njihovi izpostavljenosti kemikalijam je lahko dobra ideja. Takšne raziskave lahko nudijo pomembne podatke o mnogih medicinskih skrivnostih. In zakaj?

- Oglas -

Zato, ker se lahko kemikalije povežejo z našimi geni že v začetku življenja, posledice pa so opazne šele čez nekaj desetletij.

Sprememba hormonov, ki jo je povzročila kemikalija, lahko vpliva na metabolizem, škoduje normalnemu razvoju, ter povzroči rakava obolenja. Tudi jetra niso sposobna očititi vseh strupov, ki jih zaužijemo vsakodnevno.

Zato bo Center za kontrolo in preventivo bolezni izvedel do sedaj najbolj obširno bionadzorovano raziskavo, kamor bodo vključili 500 popkovin, katere bodo testirali za različnimi kemikalijami.

- Oglas -

Do sedaj pa so preko raznih raziskav že ugotovili:

  • Raziskava iz leta 2005 je pokazala, da odraslo telo nosi v sebi kar 148 različnih kemikalij.
  • Novejša raziskava pa je pokazala, da se je nivo teh kemikalij dvignil v teh letih za kar 43%, kar pomeni, da odrasel človek nosi v sebi 212 različnih kemikalij.
  • Rezultati neprofitnih organizacij pa so dali podobne rezultate, čeprav je bilo v njihovih raziskavah vključenih manj ljudi. Te raziskave pa so pokazale, da se kemikalije nahajajo tudi v sistemu novorojenčkov in so najverjetneje prišle v njihov sistem preko popkovine.
  • Od leta 2005 so znanstveniki odkril, da večina Američanov v sebi nodi razne pesticide, dioksine, poliklotirane bifilene (PCB), Dikloro-Difenil-Trikloroetan (DDT), …

O temah, kot so zdravje, razstrupljanje telesa in nevarne snovi v hrani smo na našem portalu že veliko pisali v naši rubriki zdravje & prehrana, vendar naj vas ponovno opomnimo, da malo pobrskate po starih člankih.

.

NAJNOVEJŠE