0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKdaj je pravi čas za rekreacijo?

Kdaj je pravi čas za rekreacijo?

MORDA VAS ZANIMA

Vsakodnevne telesne dejavnosti so polne pozitivnih učinkov na naše zdravje. Nekateri tako prisegajo na jutranji tek, ki jih dobro pripravi za naporen dan, drugim je ljubši večerni obisk fitnesa, tretjim pa popoldanski trening v naravi. Kateri del dneva pa je za vadbo najboljši?

- Oglas -

Ključ do uspeha je ugotoviti, kaj ustreza vsakemu posamezniku. Izberite svoj najljubši del dneva za vadbo, gibanje pa naj postane del vašega dnevnega urnika.

telovadba

Jutro

Učinki jutranje aerobne vadbe na tešče na izgubo telesne maščobe so znani že desetletja. Vadba pred zajtrkom je najučinkovitejši način porabe kalorij in topljenja maščob.

Zjutraj je namreč naš želodec prazen, saj je od zadnjega obroka, ki smo ga pojedli prejšnji večer, minilo že nekaj ur. Zaloga glikogena je v telesu takrat najmanjša, zato telo pri jutranji vadbi energijo prične črpati iz maščob.

- Oglas -

Z vadbo zjutraj se pospeši tudi metabolizem, ki ostane aktiven še ves dan, kot vsaka vadba pa ima jutranja zaradi sproščanja endorfinov še pozitivne učinke na razpoloženje.

Pri jutranji vadbi sicer velja posebno pozornost nameniti ogrevanju. Naša telesna temperatura je namreč zjutraj nižja, zato je mišice pred vadbo potrebno ogrevati dlje, kot v drugih delih dneva.

Dopoldan

Če vam delovne obveznosti to dopuščajo, je tudi dopoldanski čas za vadbo odlična izbira. Vadba bo zmanjšala vaš apetit, zato boste pojedli manj nezdravih prigrizkov. Kot vsaka vadba pa bo tudi dopoldanska spodbudila prekrvavitev, zato boste pri kasnejših delovnih obveznostih bolj zbrani.

Pozorni bodite na to, da se z vadbo ne ukvarjate neposredno po obroku – kri, ki bi jo pri vadbi najbolj potrebovali v mišicah, gre namreč po obroku v prebavni trakt. Vadbo zato raje opravite preden pojeste malico oziroma kosilo.

Popoldan

Po nekaterih raziskavah naj bi bil prav popoldanski čas za vadbo najbolj optimalen. Telo ima tedaj ravno pravo teperaturo, mišice so tople, možnost poškodb je manjša.

Vadba po zaključku službe je tudi odličen način za zbistritev misli in pozabljanje službenega stresa. S popoldansko vadbo si bomo nabrali moči in energije za kvalitetno preživljanje kasnejšega prostega časa.

Zvečer

Večerna vadba je zagotovilo za zdrav zaključek dneva. Pozorni bodite le na to, da je na svoj urnik ne umestite tik pred spanjem. Vadba namreč poviša telesno temperaturo in srčni utrip – da zaspimo, bomo zato potrebovali nekoliko dlje.

NAJNOVEJŠE