0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPripravite se na stres in ostanite zdravi

Pripravite se na stres in ostanite zdravi

MORDA VAS ZANIMA

Vplivi stresa so številni in se na našem zdravju kažejo v različnih oblikah. Zmotno je mišljenje, da se s stresom soočajo le posamezniki z visoko odgovornimi in stresnimi službami. Na različne načine se z njim srečujemo skorajda vsi. Za naše zdravje in kakovost življenja je zato pomembno, da ga prepoznamo in se pred njim zaščitimo.

- Oglas -

Zakaj je stres tako nevaren za naše zdravje? Stres močno oslabi delovanje imunskega sistema. Med doživljanjem stresa se sprošča hormon kortizol, ki zavira delovanje imunskih celic. Pade nam odpornost in imunski sistem nas ne more več braniti pred raznovrstnimi boleznimi. Poleg tega je imunski sistem zadolžen za prepoznavanje in uničevanje rakavih celic. Dober, vitalen in zdrav imunski sistem lahko to nalogo opravlja brez večjih naporov. Kadar pa je oslabljen, je seveda tudi ta naloga otežena.

Stres

Številne oblike stresa, mnogo različnih simptomov

S stresom se srečuje skorajda vsakdo izmed nas, tako mladi v času študija, športniki, kot zaposleni, starši in upokojenci. Tudi ponavljajoča se obolenja za telo predstavljajo obliko stresa. Posledice stresa lahko prepoznamo v dolgotrajnejših in pogostih utrujenostih, pomanjkanju energije, pogostejših glavobolih, težavah s kožo ali prebavo, bolečinah ali ponavljajočih nalezljivih boleznih. Vplive stresa pa lahko prepoznamo tudi na čustveni ravni, saj smo pod stresom bolj razdražljivi, slabe volje, težko zaspimo ali pa bi samo spali. Vse to so znaki, da je stres že začel škodovati našemu zdravju.

- Oglas -

Imunski sistem obremenijo tudi zdravila.

Skorajda vsak tretji, po 45. letu starosti je na kronični terapiji z zdravili. Pomembno je, da predpisana zdravila in terapijo upoštevamo, zavedati pa se moramo tudi njihovih vplivov. Veliko zdravil namreč povzroča stranske učinke, zaradi česar moramo biti v času uživanja še posebej pozorni na naše zdravje. V teh obdobjih je naš imunskih sistem dodatno obremenjen, zato ga je potrebno okrepiti. Poskrbeti moramo tudi za to, da imunski sistem v svoje optimalno stanje vrnemo tudi, ko zaključimo z antibiotično terapijo. Antibiotiki namreč porušijo razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesni sluznici in telo potrebuje najmanj tri mesece, da vzpostavi ponovno ravnovesje.

Tudi naša obramba se stara.

Na učinkovitost in odzivnost imunskega sistema vpliva tudi starost. Starejši kot smo, težje se naš imunski sistem bori z obremenitvami in vdori v naše telo. Starejši ljudje tako bolezni prebolevajo počasneje in dlje časa vzpostavljajo optimalno stanje. Za prebolevanje obolenj pa potrebujemo tudi kondicijo, ki je v starosti navadno manjša. Pri starejših je zato še posebej pomembo, da imunskemu sistemu nudimo ustrezno podporo in tako poskrbimo, da je vedno dobro pripravljen.

Rešitev ponuja narava.

Za dobro pripravljenost in odzivnost imunskega sistema lahko tako veliko naredimo tudi sami.

Naravno in učinkovito pomoč lahko najdemo v različnih rastlinskih izvlečkih, kot so astragalus, mačji krempelj in ginsengi. Za imunski sistem so pomembni tudi določeni minerali in vitamini, kot so cink, baker, selen ter vitamin C. Uživanje pravih naravnih rešitev bo jačalo naš imunski sistem, omogočalo njegovo revitalizacijo in skrbelo za prožnost pri zaščiti telesa pred vdori in vnetji.

Preverite pripravljenost imunskega sistema.

Pomembno je, da znamo vplive stresa pri sebi in bližnjih pravočasno opaziti. V kolikor se pojavljajo vsaj trije spodnji pokazatelji, je čas za ukrepanje.

- Oglas -
  • Pogosta obolenja. Prehlad ali gripa se pojavi 2-3 krat letno. Čez zimo večkrat obležim doma, simptomi prehlada pa so dolgotrajni in pogosti.
  • Obremenjujoči psihični pritiski. Pritiske in stres občutim zaradi službe, družine, medsebojnih odnosoc, športa in drugih fizičnih naporov.
  • Redno uživanje zdravil. Velikokrat uživam zdravila ali pogosto jemljem antibiotike. Antibiotike jemljem tudi do enkrat letno.
  • Slabe prehranjevalne navade. Moje prehranjevalne navade niso ravno zdrave. Večkrat posežem po naprej pripravljeni hrani, obroki so enolični in vsebujejo premalo svežega sadja in zelenjave.
  • Fizična akrtivnost je redka. Gibam se redko ali nikoli. Težko najdem čas za rekreacijo, zato gibanje ne spada v mojo vsakodnevno aktivnost.
  • Ponavljajaoči glavoboli. Imam pogoste glavobole. V določenih obdobjih se zgodi, da doživim tudi po glavobol vsaka dva tedna ali par dni zapored.
  • Pogosta utrujenost. Velikokray se počutim brez energije. Po opravljenih aktivnostih se počutim izčrpan, brez volje in potrebujem počitek.

.

NAJNOVEJŠE