Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Dom & energijaKako se znebiti odvečnih stvari v stanovanju

Kako se znebiti odvečnih stvari v stanovanju

MORDA VAS ZANIMA

Japonska avtorica Marie Kondo v svoji mednarodni knjižni uspešnici The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organising (Magičnost pospravljanja, ki vam bo spremenila življenje: Japonska umetnost pospravljanja in organizacije) ponuja številne nasvete, kako se znebiti nepotrebnih stvari v stanovanju. “ Znebimo se vsega, kar nas ne dela srečne ali za nas ni zelo pomembno,“ pravi.

- Oglas -

Pospravljanje

Po metodi organizacije in pospravljanja, imenovani KonMarie, je pospravljanje hiter, dramatičen in transformativni dogodek. Če ga izvedete, obljublja Kondojeva, se vam s šaro v stanovanju ne bo potrebno boriti nikoli več.

Kondojeva pospravljanje vidi kot pogovor, pri katerem se nepotrebne stvari dotaknemo, se ji zahvalimo in jo pošljemo drugam, kjer bo imela lastnika, ki mu bo prišla prav. “Zame je nekaj naravnega, da se zahvalim stvarem, ki mi na tak ali drugačen način pomagajo. Tudi, če so le predmeti,“ pravi Kondojeva.

Takšna organizacija stanovanja vam lahko spremeni življenje, še pravi Kondojeva. Ljudje so po pospravljanju po njeni metodi obkroženi s stvarmi, ki jih res potrebujejo in ki jih delajo srečne. Nepotrebnih stvari, ki s sabo nosijo neko breme – denimo darila, ki smo jih dobili, vendar jih sploh ne potrebujemo, ali obleke, ki nam niso več prav – se preprosto znebimo. Lahko jih podarimo v dobrodelne namene ali jih recikiramo, če pa so neuporabne, jih zavržemo.

- Oglas -

Kondojeva se organizacije in pospravljanja stanovanja loti tako, da predmete razvrsti v skupine. Najprej denimo pregleda vse obleke, potem še vse knjige in dokumente. Organizacije najtežje stvari – fotografij in spominkov – se loti nazadnje.

Kondojeva svetuje, da naj naše vodilo pri organizaciji stvari ne bo to, česar bi se želeli znebiti. Vprašajmo se raje, kaj bi zares želeli obdržati. To naj bodo le stvari, ki nas delajo srečne ali so za nas zares pomembne.

“Notranjost našega doma po tem, ko se znebimo nepotrebnih stvari, postane prostor, ki dovoljuje, da naše misli postanejo jasne. Postane prostor, v katerem vse stvari cenimo, in prostor, ki ponuja tudi razmislek o nas samih,“ še pravi Kondojeva.

Kondojeva je pisateljica in svetovalka za urejanje prostorov. Njena knjiga je mednarodna uspešnica, po njej bodo na Japonskem posneli tudi film. Novih strank, ki bi jim pomagala urediti dom, trenutno ne sprejema, saj je njen urnik za naslednje tri mesece povsem zaseden.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×