[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako se znebiti odvečnih stvari v stanovanju

Kako se znebiti odvečnih stvari v stanovanju

MORDA VAS ZANIMA

Japonska avtorica Marie Kondo v svoji mednarodni knjižni uspešnici The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organising (Magičnost pospravljanja, ki vam bo spremenila življenje: Japonska umetnost pospravljanja in organizacije) ponuja številne nasvete, kako se znebiti nepotrebnih stvari v stanovanju. “ Znebimo se vsega, kar nas ne dela srečne ali za nas ni zelo pomembno,“ pravi.

- Oglas -

Pospravljanje

Po metodi organizacije in pospravljanja, imenovani KonMarie, je pospravljanje hiter, dramatičen in transformativni dogodek. Če ga izvedete, obljublja Kondojeva, se vam s šaro v stanovanju ne bo potrebno boriti nikoli več.

Kondojeva pospravljanje vidi kot pogovor, pri katerem se nepotrebne stvari dotaknemo, se ji zahvalimo in jo pošljemo drugam, kjer bo imela lastnika, ki mu bo prišla prav. “Zame je nekaj naravnega, da se zahvalim stvarem, ki mi na tak ali drugačen način pomagajo. Tudi, če so le predmeti,“ pravi Kondojeva.

Takšna organizacija stanovanja vam lahko spremeni življenje, še pravi Kondojeva. Ljudje so po pospravljanju po njeni metodi obkroženi s stvarmi, ki jih res potrebujejo in ki jih delajo srečne. Nepotrebnih stvari, ki s sabo nosijo neko breme – denimo darila, ki smo jih dobili, vendar jih sploh ne potrebujemo, ali obleke, ki nam niso več prav – se preprosto znebimo. Lahko jih podarimo v dobrodelne namene ali jih recikiramo, če pa so neuporabne, jih zavržemo.

- Oglas -

Kondojeva se organizacije in pospravljanja stanovanja loti tako, da predmete razvrsti v skupine. Najprej denimo pregleda vse obleke, potem še vse knjige in dokumente. Organizacije najtežje stvari – fotografij in spominkov – se loti nazadnje.

Kondojeva svetuje, da naj naše vodilo pri organizaciji stvari ne bo to, česar bi se želeli znebiti. Vprašajmo se raje, kaj bi zares želeli obdržati. To naj bodo le stvari, ki nas delajo srečne ali so za nas zares pomembne.

“Notranjost našega doma po tem, ko se znebimo nepotrebnih stvari, postane prostor, ki dovoljuje, da naše misli postanejo jasne. Postane prostor, v katerem vse stvari cenimo, in prostor, ki ponuja tudi razmislek o nas samih,“ še pravi Kondojeva.

Kondojeva je pisateljica in svetovalka za urejanje prostorov. Njena knjiga je mednarodna uspešnica, po njej bodo na Japonskem posneli tudi film. Novih strank, ki bi jim pomagala urediti dom, trenutno ne sprejema, saj je njen urnik za naslednje tri mesece povsem zaseden.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×