0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliKazni za lastnike psov, ki ne pobirajo iztrebkov. Izsledili jih bodo preko...

Kazni za lastnike psov, ki ne pobirajo iztrebkov. Izsledili jih bodo preko DNK evidence.

MORDA VAS ZANIMA

Lastniki psov v Bolzanu v severni Italiji, morajo plačati 65€ za DNK test, ki ga bo lahko policija uporabila za iskanje lastnikov pasjih iztrebkov.

- Oglas -

Lastniki psov v Bolzanu morajo za svoje pasje ljubljenčke opraviti test DNK, saj oblasti v severnoitalijanski provinci zaostrujejo boj proti veliki količini pasjih iztrebkov na ulicah mest.

Rezultati brisov bodo vneseni v bazo podatkov, ki jo lahko nato uporabi policija pri iskanju krivcev in njihovih lastnikov. Dokazi bodo uporabljeni za kaznovanje lastnikov z globo med 292€ in 1.048€.

Zakon veleva, da 45.000 psov v provinci, ki leži v goratem območju Trentino-Alto Adige, opravi DNK test v veterinarski kliniki do konca leta 2023, ko zakon stopi v veljavo. Po poročilih italijanskih medijev se je doslej odzvalo le okrog 5.000.

- Oglas -

Ukrep je naletel na precej negativen odziv, še posebej med lastniki psov, ki vestno čistijo iztrebke svojih ljubljenčkov in so sedaj dolžni plačati 65€ za test.

Poleg tega so se pojavila vprašanja o tem, kako bodo upravljala to kompleksno in drago pobudo, še posebej, če bodo krivci brezdomci ali turisti, ki jih v tej provinci ne manjka skozi vse leto.

“Lažje rečeno kot storjeno,” je povedala Madeleine Rohrer iz lokalne stranke Zelenih za časopis Il Giornale. “To bo le dodaten strošek za občino in policijo, ki ima še veliko drugih opravil.”

Arnold Schuler, provincialni svetnik, je dejal, da je baza podatkov še vedno “v fazi razvijanja” in da so našli dodatne veterinarje, ki bodo pomagali izvajati DNK teste. “Na ta način olajšujemo registracijo hišnih ljubljenčkov za vse,” je povedal za Rai novice.

- Oglas -

DNK testi bodo obvezni in lastnike, ki ne bodo registrirali svojih ljubljenčkov, čakajo visoke kazni, je povedal Paolo Zambotto, direktor veterinarskega oddelka v Bolzanu, za Il Giornale.

Društva za zaščito živali so organizirala peticije, ki so pozivale k razveljavitvi zakona pred rokom 31. decembra. “Najzanimivejše je, da so peticijo podpisali številni ljudje, ki nimajo psov,” je za lokalno spletno stran Altoadige.it decembra povedal Filippo Maturi, predsednik Assopets, združenja za zaščito lastnikov živali. “To je nepravičen zakon, ki ne rešuje problema in ki ima predvsem ogromne stroške upravljanja.”

NAJNOVEJŠE