Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehrana»Kašnata repa pa zaroštan fržou« (Kašnata repa in fižolova juha)

»Kašnata repa pa zaroštan fržou« (Kašnata repa in fižolova juha)

MORDA VAS ZANIMA

Vse moje prednice po materini strani so, kolikor mi je znano, Črnučanke. V našem družinskem izročilu se je ohranila jed, ki je v teh verziji nisem zasledila nikjer drugje v Sloveniji. Ko pride zima in na tržnici zadiši po kislem zelju, jaz kupim kislo repo in povabim celo razpršeno družino na »Kašnato repo pa zaroštan fržou«. Krepka, nasitna, domača kmečka košta, kot so je jedli stari Črnučani, tekne še danes.

- Oglas -

Kašnata repa

Sestavine za 4 osebe:

Fižolova juha:

  • 300 g suhega fižola
  • Lovorov list ali kos Kombu alge
  • Malo olivnega olja
  • 2 stroka drobno nasekljanega česna
  • Sol
  • Po potrebi 1 čž (koruznega škroba)

Kašnata repa

  • ½ kg kisle repe
  • Sol
  • 150 g prosene kaše
  • 250 ml sladke smetane (nadomestimo jo lahko s sojino, pirino, ovseno ali riževo smetano)
- Oglas -

Priprava:

  1. Fižol preberemo, operemo in čez noč namočimo v veliki količini hladne vode. Vode mora biti vsaj 3x toliko kot fižola. Če fižol ostane na suhem, popoka.
  2. Naslednji dan fižol odcedimo, operemo, prelijemo s čisto vodo, ki ji dodamo lovorov list, kombu algo, lahko pa tudi oboje in skuhamo. Fižol solimo šele, ko je kuhan, sicer fižolova lupinica otrdi.
  3. Medtem, ko kuhamo fižol, kislo repo stresemo na cedilo in jo tolikokrat speremo pod tekočo vodo, da dosežemo kislost repe, ki nam je všeč.
  4. Kislo repo stresemo v posodo, prelijemo z vodo tako, da je voda za prst ali dva višja od repe, rahlo posolimo in kuhamo približno 30 minut od trenutka, ko zavre.
  5. Proseno kašo preberemo in operemo.
  6. Ko voda povre in sta gladina vode in vrh repe poravnana, oprano kašo potresemo po repi, zmanjšamo moč plamena in pokrito kuhamo še približno 20 minut. Tako bomo kašo v bistvu oparili.
  7. Ko je kaša kuhana, jed prelijemo s sladko smetano in premešamo. Odstavimo od ognja.
  8. Ko je fižol kuhan ga polovico z vodo vred pretresemo v posodo stoječega kuhinjskega mešalnika in gladko zmeljemo.
  9. V posodo za juho zlijemo olivno olje in ga rahlo segrejemo. Nanj stresemo česen in na blagem ognju mešamo, da nežno zadiši. Prilijemo fižol z vodo od kuhanja in tudi gladko zmlet fižol, po potrebi dosolimo in kuhamo približno 5 minut, da se okusi prepojijo. Če se nam juha zdi preredka, jo zgostimo z žličko koruznega škroba, gladko umešanega s hladno vodo.
  10. Na krožnik naložimo kašnato repo in prelijemo s fižolovo juho.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×