0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeKapre in kaprovec – veličastna cvetoča rastlina

Kapre in kaprovec – veličastna cvetoča rastlina

MORDA VAS ZANIMA

Kaprovec je veličastna rastlina, ki hitro raste, izjemno lepo zacveti. Če pa popke preden se odprejo pobiramo in vlagamo v kozarčke dobimo po mnenju mnogih kulinarično specialiteto.

- Oglas -

Semena kaprovca imenujemo kapre. Predem vzgojimo grmiček kaprovca pa je kar nekaj korakov, da pripravo samo seme na kalitev, zato je najpomembnejše pri želji, da bi imeli kaprovec in kapre, da začnemo dovolj zgodaj s pripravami na setev.

Kaprovec je eksotična rastlina

Kaprovec (Caparis spinosa) je grmiček s precej mesnatimi listi, belo-rožnatimi cvetovi z dolgimi, rdeče-vijolično obarvanimi prašniki. Kaprovci odlično uspevajo predvsem v Sredozemlju. Intenzivno se gojijo od približno leta 1980 dalje, nasadi pa so večinoma v Maroku, Španiji,Turčiji, Cipru ter ponekod v Italiji.

Kaprovec je čudovit grmiček z eksotičnimi cvetovi, ki raste navzdol, ima kot slap padajoče veje. Zaprti cvetni popki vloženi v kisu so delikatesa. Kar poznamo in uživamo pod imenom kapre, so v sol, kis ali slanico vloženi cvetni popki. Surovi popki niso užitni. Kapre imajo močan, oster, rahlo pikanten, slan in zelo svojevrstno aromo. Večina ljudi za okus meni, da je to okus, ki vam je ali noro všeč ali pa vam je povsem zanič. Plodovi pa so večji, bolj podolgovati sadeži, običajno shranjeni v slanici ali kisu s peclji.

- Oglas -

Kaprovec sejemo in gojimo lahko tudi pri nas

Pred setvijo seme skupaj s finim peskom za 14 dni zamrznemo. Druga možnost pa je, da seme pred setvijo za 24 ur namočimo v topli vodi, ga potem zavijemo v vlažno krpo, ki jo v zaprti plastični vrečki za 6-8 tednov hranimo v hladilniku. Nato (po obeh postopkih) seme za 24 ur namakamo v topli vodi in ga posejemo v lončke, ki naj bodo do kalitve v temnem prostoru. Zemlja v lončku se ne sme izsušiti. Ko mine nevarnost zmrzali in ko je rastlina dovolj velika, jo presadimo na prosto v okrasni lonec in ga postavimo na toplo in sončno mesto na balkonu ali terasi. Odlično prenaša vročino. Prezimimo jo v hladnem in svetlem prostoru, saj prenese mraz do -8 oC.

Na odrasli rastlini se tekom rastne sezone, če popkov ne trgamo, bohotijo čudoviti cvetovi. Vsak dan se na vejici odpre le po en cvet. Ostali cvetovi si sledijo eden po eden v kratkih razmikih. Zaradi te lastnosti lahko rastlina cveti skozi celo rastno sezono. Popki kaprovca so v času obiranja olivno zelene barve. Obrane popke se vloži v sol ali v mešanico soli in kisa. Za najokusnejše in kvalitetnejše veljajo tiste, ki so vložene v soli, saj ohranjajo največ okusa in zdravilnih snovi.

Zdravilne kapre

Kapre so znane tudi v naravnem ali ljudskem zdravilstvu, saj preprečujejo zakisanost telesa, so močan antioksidant, delujejo protiglivično in protivnetno ter ščitijo jetra pred strupi. Kapre so znane tudi kot močan protistrup, hkrati pa delujejo protialergijsko ter lajšajo vnetja v sklepih.

Zdravilni deli pa niso samo popki, ampak celotna rastline od listov, cvetov, do izredno zdravilne skorje korenin.

- Oglas -

Več o zdravilnih učinkih kaper si preberite tukaj.

.

NAJNOVEJŠE