DomovZdravje & prehranaKapre razstrupljajo in preprečujejo vnetja

Kapre razstrupljajo in preprečujejo vnetja

Kaprovec so poznali že stari Egipčani in Rimljani, danes pa uspeva predvsem v sredozemlju. Tam, kjer večina drugih rastlin sploh ne bi preživela, na vročih skalnatih podlagah in ob pomanjkanju vode, raste še najbolje. Že pred nekaj stoletji so v ljudskem zdravilstvu kapre veljale za učinkovit protistrup, saj telo alkalizirajo in nevtralizirajo škodljive proste radikale. Ti okusni cvetni popki v surovi obliki niso užitni, vloženi v slanico ali kis pa so pravo kulinarično doživetje.

- Oglas -

Kapre za zdravje

Uvrstimo jih na jedilnik za dober imunski sistem

Kapre vsebujejo izotiocinate in flavonoide, med drugim rutin in kvercetin, ki v telesu preprečujejo nastanek vnetij, pa tudi selen in znantno mero vitamina E. Raziskave so pokazale, da kapre krepijo naš imunski sistem, nevtralizirajo vnetja in delujejo izrazito protialergijsko. Priporočljive so predvsem za ljudi z artritisom, ki bi jih morali na svoj jedilnik uvrstiti večkrat na teden, saj pomagajo pri regeneraciji hrustančnih celic v prizadetih sklepih.

Preprečujejo delitev rakavih celic

Skorja korenin kaprovca deluje blagodejno na ledvice, kapre pa se priporočajo tudi bolnikom z okvaro jeter. Tudi rakavim bolnikom dobro denejo, sploh v obdobju po kemoterapiji, in sicer zaradi že omenjenega močnega protivnetnega delovanja na naše telo. Raziskave so pokazale tudi, da protein lektin v kaprah preprečuje delitev in razrast rakavih celic pri raku dojk in jeter. Ob rednem uživanju znižujejo previsok holesterol v krvi, priporočajo pa se tudi tistim ljudem, ki bi radi shujšali.

- Oglas -

kapre - kaprovec

Pripravite si okusen namaz

Kapre na naših vrtovih ne uspevajo najbolje, vendar lahko, če imamo srečo, poženejo iz špranje kakšnega zidu ali iz razpoke kakšne skale. Zalivanje ni potrebno, saj z vlago, ki je v zraku, kapre dobijo dovolj vode. Verjetno je, da boste na grm naleteli med sprehodom po kakšni obali, v tem primeru le potrgajte cvetne popke. Vlagamo jih v slanico ali samo v sol, tako shranjene pa potem dodajamo mnogim jedem. Priležejo se kot dodatek paradižnikovim omakam, dobro se obnesejo v ribjih in zelenjavnih jedeh, iz njih pa se da pripraviti tudi okusen namaz. Pest sušenih paradižnikov čez noč namočimo, nato pa jih skupaj z enako kooličin o kaper, strokom česna, šopkom peteršilja in malce oljčnega olja zmiksamo v gladko zmes.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×