0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineGalgant za ugodno prebavo in zdrav imunski sistem

Galgant za ugodno prebavo in zdrav imunski sistem

MORDA VAS ZANIMA

Galgant uvrščamo v skupino ingverjevk, tako kot ingver in kurkumo. V kulinariki in zdravilstvu se uporablja podzemni del rastline, ki je po okusu podoben ingverju, po vonju pa spominja na smrekove iglice. V Indiji so ga včasih uporabljali namesto popra, saj daje jedem značilno pikantnost. Deluje protivnetno, podpira delovanje srca, izboljšuje prekrvavitev, pomaga pri želodčnih težavah, odpravlja utrujenost, ugodno deluje na bolečine v hrbtenici in križu in odpravlja vročino. V Indiji je v uporabi tudi namesto ustne vodice, saj učinkovito odpravlja slab zadah. V srednjem veku so verjeli, da je galgant afrofiziak, z njim pa so radi začinili tudi pivo.

- Oglas -

Galgant

Ugodno deluje na prebavo

Galgant zelo blagodejno deluje na prebavni sistem, pomaga pri občutku polnosti in odptravlja napenjanje. Grenčine v njem pomagajo preprečevati motnje žolčnika. Dober je pri prebavi maščob, saj lajša tegobe, ki jih povzroča pomanjkanje želodčnih sokov. Če nas peče zgaga, z vodo zmešamo pol žličke naribanega galganta in popijemo, težave pa bodo kmalu izginile. Galgant lahko uporabljamo svež, lahko pa se poslužimo tudi tablet, ki vsebujejo posušeno korenino.

Galgant odpravlja slab zadah

Galgant je, tako kot tudi ingver, učinkovit v boju s slabim zadahom in v ta namen ga v Indiji uporabljajo že stoletja. Razlog za to tiči v njegovih antibakterijskih lastnostih. Ker je precej močnega okusa, ga užijemo skupaj z medom. Pol žličke nastrganega galganta zmešamo z žličko medu, mešanico malo zadržimo v ustih, zgrizemo in pogoltnemo. Postopek ponovimo vsako jutro in vsak večer in rezultati bodo prišli že v nekaj dneh.

- Oglas -

Imunski sistem

Pravijo, da je galgant dober za ohranjanje stabilnega in zdravega imunskega sistema, vzrok verjetno tiči v njegovem antibakterijskem in protiglivičnem delovanju. Vsebuje tudi flavonoide, ki lovijo proste radikale v našem organizmu. Iz žličke galgantove paste, soka pol limone, žličke medu in skodelice tople vode si lahko pripravimo okusen čaj, ki bo že v kali zatrl vsa morebitna virusna in bakterijska obolenja.

NAJNOVEJŠE