Oči – to nam lahko povedo o našem zdravju

Oči lahko razkrijejo ogromno o našem zdravju. Z napredkom sodobne tehnologije so se tako odprle zanimive možnosti neinvazivnih diagnostičnih metod.

Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.
Ekologija & okoljeKanadski strokovnjaki za prehrano ne svetujejo več uživanja mlečnih izdelkov

Kanadski strokovnjaki za prehrano ne svetujejo več uživanja mlečnih izdelkov

MORDA VAS ZANIMA

So mleko in mlečni izdelki nujen del zdrave prehrane? Zaključki kanadskih strokovnjakov so presenetili mnoge. Pred kratkim so bile namreč v Kanadi po dobrih desetih letih objavljene nove nacionalne smernice zdrave prehrane, ki so dvignile precej prahu. Ena najbolj očitnih sprememb je ta, da ne vsebujejo več priporočil glede nujnosti uživanja mleka in mlečnih izdelkov, ki so bila v preteklosti oziroma vse od leta 1942, ko so bile smernice prvič objavljene, stalnica. Strokovnjaki, ki so pripravili nove smernice, so sicer že pred objavo povedali, da tokrat ne bodo več popuščali mlečnim in drugim lobijem, ampak bodo upoštevali predvsem znanstveno relevantne dokaze.

- Oglas -

Kanada

Kdo v resnici financira znanstvene raziskave in kaj to pomeni za končne zaključke?

V preteklosti so bile kanadske smernice zdrave prehrane pogosto oblikovane tudi na podlagi študij, ki so jih financirala različna prehrambna podjetja. Sama raziskava je bila v tovrstnih primerih seveda pogosto zastavljena in izpeljana tako, da je ustrezala interesom teh podjetij, česar pa se dolgo ni posebej problematiziralo. Hkrati pa se dolgo ni razpravljalo o pritiskih – seveda tudi finančnih – na strokovnjake za zdravo prehrano oziroma zdravje nasploh, ki vplivajo na informacije, ki jih ti spuščajo v javnost. Strokovnjaki, ki delujejo v okviru urada za prehransko politiko pri kanadski državni agenciji Health Canada, so se tovrstnim praksam eksplicitno zoperstavili.

Kanadske smernice v preteklosti pogosto kritizirane zaradi podrejanja mlečnim in mesnim lobijem

Pri iskanju dokazov glede vpliva določene prehrane na zdravje kanadski strokovnjaki tokrat niso upoštevali niti ene same raziskave, ki bi jo financirala industrija. Mnogi so to potezo pozdravili z navdušenjem, saj so bile pretekle smernice pogosto kritizirane prav zaradi dejstva, da so bile podrejene vplivom mlečne in mesne industrije. Po drugi strani se seveda pojavlja tudi precej kritik. Razburjeni so predvsem tisti, ki se ukvarjajo s prodajo mleka in mlečnih izdelkov – njihovo združenje je že pred izdajo novih smernic objavilo izjavo, da bi lahko nova priporočila glede zdrave prehrane škodovala prodaji.

Znanstvena potrditev tistega, kar lahko že nekaj let opazujemo v praksi

V povezavi z novimi kanadskimi smernicami se pojavlja tudi mnenje, da ne bodo spremenile kaj veliko, saj predstavljajo zgolj znanstveno potrditev tistega, kar se v zadnjih letih že pospešeno dogaja. Prodaja živalskega mleka v Kanadi – pa tudi v mnogih drugih državah – precej hitro upada, po drugi strani pa se povečuje prodaja rastlinskih napitkov. Nove kanadske smernice glede zdrave prehrane so sicer prinesle še nekaj drugih sprememb. Namesto klasične prehranske piramide so na primer uvedle ponazoritev v obliki krožnika, ki naj bi bila manj abstraktna za laike. Tako naj bi polovico krožnika predstavljala sadje in zelenjava, eno četrtino škrobnati izdelki oz. polnozrnata žita, drugo četrtino pa beljakovine.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×