Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Ekologija & okoljeKako zmanjšati količino odpadkov v gospodinjstvu?

Kako zmanjšati količino odpadkov v gospodinjstvu?

MORDA VAS ZANIMA

Morda ste zasledili, da se v zadnjem času vse več govori o »domu brez odpadkov«. Za marsikoga se zdi to praktično nemogoč cilj. Še bolj nemočni pa smo, vsaj na prvi pogled,  ko gre za širše vprašanje onesnaženosti okolja. Vendar ni treba, da pristanete na logiko »vse ali nič«. Že manjše spremembe lahko na dolgi rok pomenijo ogromno, še posebej ko gre za večje število posameznikov, ki poskušajo zmanjšati količino vsakodnevnih odpadkov.

- Oglas -

Naš dom je vsekakor tisti prostor, kjer lahko najlažje začnemo. Kako torej zmanjšati količino odpadkov, ki jih proizvedete v vašem gospodinjstvu? Ponujamo vam nekaj zelo preprostih nasvetov. Majhni koraki lahko sčasoma pomenijo občuten premik na bolje!

Odpadki v gospodinjstvu

Odpovejte se uporabi plastičnih vrečk, ko je to mogoče

Imate navado, da vsakič v trgovini kupite tudi plastično vrečko ali celo več vrečk? Vrečke za večkratno uporabo, na primer iz blaga, so v tem primeru izvrstna rešitev. Morda jo sicer že imate, vendar se vam vedno zgodi, da jo pozabite doma? Kupite zložljivo vrečko in jo dajte v torbico ali v avtomobil. Tako se vam ne bo več dogajalo, da je ne bi imeli pri roki, ko bi jo potrebovali, zaradi česar bi morali kupiti (še eno) plastično vrečko.

Sestavite jedilnik in mu prilagodite svoje nakupovanje

Ogromno težavo, ko gre za količino odpadkov, ki jih proizvedemo v naših gospodinjstvih, predstavljajo zavrženi ostanki hrane. Da bi se temu izognili, vam svetujemo, da vedno oblikujete jedilnik vsaj za en teden vnaprej, preden se odpravite v trgovino. Tako lahko preverite, katere sestavine že imate doma, in nato na podlagi tega sestavite nakupovalni listek.

Naučite se uporabiti ostanke hrane

- Oglas -

Morda že upoštevate pravilo o nakupovanju na podlagi jedilnika, vendar se vam kljub temu občasno dogaja, da hrana ostane. Ker ne veste dobro, kako bi porabili te ostanke, jih morda takoj zavržete – ali pa jih celo shranite za nekaj dni, čeprav verjetno veste, da bodo na koncu pristali med odpadki. V resnici pa lahko veliko teh »ostankov« z nekaj kreativnosti zaživi v povsem novih, okusnih jedeh. Ko se vam torej zgodi, da določena hrana ostane, vedno raziščite možnosti, za kaj vse jo lahko uporabite.

Ko se nekaj poškoduje, razmislite, ali bi bilo možno popravilo

Danes pogosto zavržemo predmete ob najmanjši pomanjkljivosti oziroma težavi in kupimo nove. Vendar bi jih bilo pogosto mogoče dokaj hitro in preprosto popraviti. Če tega ne znate sami, poiščite mojstra, ki bi to lahko naredil namesto vas. To velja med drugim seveda tudi za oblačila. Seveda pa je smiselno, da dajete že ob samem nakupu prednost kvaliteti pred kvantiteto. Morda bo sicer v tistem trenutku cena nekoliko višja, vendar pa lahko na dolgi rok s tem celo prihranite.

Odpovejte prejemanje reklamnih letakov

Naši nabiralniki se lahko zelo hitro zapolnijo z ogromno količino reklamnih letakov. Mnogi jih niti ne prelistajo zares, ampak jih vsakič znova praktično takoj zavržejo. Morda že dolgo odlašate z obiskom pošte, kjer bi si lahko za nizko vsoto priskrbeli nalepko, ki bi poštarja opozorila, da ne želite prejemati teh letakov. Če to drži, je vsekakor čas, da to čim prej opravite. Količina odpadkov, ki jih »proizvedete« v vašem gospodinjstvu, se lahko s tem občutno zmanjša.

Sami izdelujte kozmetiko in čistila

To sicer ni vedno mogoče, vendar v mnogih primerih obstaja ogromno receptov za domačo kozmetiko in čistila, zato se lahko priprave lotite kar sami. Običajno potrebujete le nekaj osnovnih sestavin. Pri čistilih so to na primer kis, soda bikarbona in limona, pri kozmetiki pa kokosovo olje, eterična olja in prav tako soda bikarbona, ki smo jo že omenili. S tem lahko močno zmanjšate količino zavrženih embalaž. Obenem pa to običajno pomeni tudi manjšo izpostavljenost potencialno škodljivim sestavinam, ki jih lahko žal pogosto najdemo v čistilih in kozmetičnih izdelkih s polic trgovin. Veliko receptov za kozmetiko in čistila najdete tudi v naši reviji Bodi eko.

Odsluženo perilo uporabite pri čiščenju

Se vam je raztrgala rjuha ali brisača, vendar šivanje ne bi bilo več možno oziroma smiselno? Tudi v tem primeru ni potrebno, da poškodovani kos takoj zavržete. Raje ga razrežite na manjše krpice, ki jih nato uporabljajte pri čiščenju.

Omislite si steklenico za vodo

Čeprav smo ta nasvet prihranili za konec, pa je to verjetno ena prvih stvari, ki jih je smiselno storiti, če želite zmanjšati svoj doprinos k onesnaževanju okolja. Namesto da zunaj vsakič znova kupite plastenko z vodo, ki jo nato zavržete, raje kupite steklenico za večkratno uporabo, ki jo boste lahko uporabljali tudi več let. S tem boste seveda naredili tudi nekaj dobrega za svojo denarnico, kar sicer velja tudi za mnoge druge ukrepe, namenjene zmanjševanju količine odpadkov v naših gospodinjstvih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×