Oči – to nam lahko povedo o našem zdravju

Oči lahko razkrijejo ogromno o našem zdravju. Z napredkom sodobne tehnologije so se tako odprle zanimive možnosti neinvazivnih diagnostičnih metod.

Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.
Zdravje & prehranaKako sta izgledala sadje in zelenjava nekoč in danes?

Kako sta izgledala sadje in zelenjava nekoč in danes?

MORDA VAS ZANIMA

Danes poznamo veliko vrst sadja in zelenjave, za katere morda niti ne pomislimo, da so včasih izgledali zelo drugače, čeprav se pogosto znajde na našem krožniku. Z križanjem in gojenjem domačih rastlin sta se spremenila tudi okus in oblika plodov. Poglejte si, kako so v današnjem času vsem poznani plodovi izgledali včasih.

Banane

- Oglas -

banana-nekoc

Prve banane naj bi začeli gojiti že pred 7.000 leti, morda celo pred 10 tisoč leti v Papua Novi Gvineji.

Banana, ki jo poznamo danes, je mešanica dveh vrst – Musa acuminata in Musa balbisiana in je precej drugačna od svojih predhodnic, ki nista bili tako sladki, z manj hranilnimi vrednostmi ter veliko večjimi semeni.

Lubenica

lubenica-nekoc

- Oglas -

Slika divje lubenice iz 17. stoletja, ki jo je naslikal Giovanni Stanchi nam razkriva, da je ta sočni sadež včasih izgledal zelo drugače. Sestavljajo jo posamezni trikotniki rdečega “mesa”, ki pa ga je precej manj kot v modernih plodovih.

Korenje

korenje-nekoc

Najstarejše znane korenje zasledimo v 10. stoletju v Perziji in Mali Aziji. To naj bi bilo prvotno vijolične ali bele barve s tankim, viličastim korenom, vendar so izgubili svoj vijolični pigment in postopoma postali rumene barve in nato oranžne barve.

Koruza

koruza-nekoc

Predhodnik danes poznane koruze je rastlina teosinte, ki je bila komaj užitna. Prvič so jo začeli gojiti v 7. stoletju p.n.š. Danes je koruza kat 1000-krat večja, kot je bila, ko so jo začeli gojiti pred 9000 leti. Je tudi slajša in se lažje olupi. Največje spremembe so se zgodile v 15. stoletju, ko so jo začeli gojiti Evropejci.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×