0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako sta izgledala sadje in zelenjava nekoč in danes?

Kako sta izgledala sadje in zelenjava nekoč in danes?

MORDA VAS ZANIMA

Danes poznamo veliko vrst sadja in zelenjave, za katere morda niti ne pomislimo, da so včasih izgledali zelo drugače, čeprav se pogosto znajde na našem krožniku. Z križanjem in gojenjem domačih rastlin sta se spremenila tudi okus in oblika plodov. Poglejte si, kako so v današnjem času vsem poznani plodovi izgledali včasih.

- Oglas -

Banane

banana-nekoc

Prve banane naj bi začeli gojiti že pred 7.000 leti, morda celo pred 10 tisoč leti v Papua Novi Gvineji.

Banana, ki jo poznamo danes, je mešanica dveh vrst – Musa acuminata in Musa balbisiana in je precej drugačna od svojih predhodnic, ki nista bili tako sladki, z manj hranilnimi vrednostmi ter veliko večjimi semeni.

Lubenica

lubenica-nekoc

Slika divje lubenice iz 17. stoletja, ki jo je naslikal Giovanni Stanchi nam razkriva, da je ta sočni sadež včasih izgledal zelo drugače. Sestavljajo jo posamezni trikotniki rdečega “mesa”, ki pa ga je precej manj kot v modernih plodovih.

- Oglas -

Korenje

korenje-nekoc

Najstarejše znane korenje zasledimo v 10. stoletju v Perziji in Mali Aziji. To naj bi bilo prvotno vijolične ali bele barve s tankim, viličastim korenom, vendar so izgubili svoj vijolični pigment in postopoma postali rumene barve in nato oranžne barve.

Koruza

koruza-nekoc

Predhodnik danes poznane koruze je rastlina teosinte, ki je bila komaj užitna. Prvič so jo začeli gojiti v 7. stoletju p.n.š. Danes je koruza kat 1000-krat večja, kot je bila, ko so jo začeli gojiti pred 9000 leti. Je tudi slajša in se lažje olupi. Največje spremembe so se zgodile v 15. stoletju, ko so jo začeli gojiti Evropejci.

.

NAJNOVEJŠE