Zdravilne rastlineČrni bezeg za zdravje in lepo kožo

Črni bezeg za zdravje in lepo kožo

MORDA VAS ZANIMA

Iz cvetov in bezgovih jagod so že od nekdaj izdelovali zdravilne čaje, obkladke, mazila in balzame. Črni bezeg velja za rastlino, ki krepi zdravje, deluje proti respiratornim boleznim in pomirja razdraženo kožo.

- Oglas -

Črni bezeg se v tradicionalnem zdravilstvu uporablja že stoletja. Iz njega izdelujejo pripravke, ki zdravijo vse od artritisa do živalskih tegob. Jagode in cvetove črnega bezga lahko uživamo ali nanašamo lokalno. Že naše babice so vedele, da črni bezeg deluje protibolečinsko, zmanjšuje otekline in deluje proti različnim infekcijam. S pridom so ga uporabljale tudi v kulinariki, saj jedem daje svojstveno aromo. Kaj pa o njem pravijo današnje študije?

Krepi zdravje in dobro počutje

Črni bezeg ima izjemno hranilno moč, saj vsebuje flavonoide – močne antioksidante, ki ščitijo celice pred prostimi radikali. Dokazano je, da redno uživanje hrane, bogate s flavonoidi, pomaga zniževati tveganje za nastanek kroničnih bolezni. Jagode črnega bezga se ponašajo s še višjo vsebnostjo flavonoidov in vitamina C kot borovnice, robide in goji jagode. Vitamin C krepi delovanje imunskega sistema in skrbi za boljšo absorpcijo flavonoidov. Bezgov čaj se uporablja za uravnavanje prebave, zdravljenje edemov in lajšanje glavobolov. Ker ima rahlo odvajalen učinek, pomaga tudi pri zaprtju.

Lahko pomaga pri gripi in prehladu

Preliminarne raziskave kažejo, da bi črni bezeg lahko odpravljal simptome gripe ali prehlada, vendar bodo za to potrebne bolj temeljite raziskave. Znanstveniki so opazili, da se je ob zamenjavi tradicionalne terapije z jemanjem črnega bezga skrajšalo trajanje simptomov gripe ali prehlada. Črni bezeg je zmanjšal tudi zaprtje nosu in vnetje sluznic.

V eni od študij so bolniki z gripo, ki so dobivali bezgov sirup, začutili izboljšanje simptomov štiri dni prej od tistih, ki so jemali placebo. V podobni študiji se je bolnikom z gripo, ki so prejemali bezgov ekstrakt, stanje izboljšalo v 48 urah. Pri več kot četrtini vseh udeležencev so izginili skoraj vsi simptomi, pri več kot polovici pa se je pokazalo očitno izboljšanje. Samo 16 % tistih, ki so prejemali placebo, je poročalo o izboljšanju.

- Oglas -

Pri prehladu si seveda lahko pomagamo tudi z drugimi zdravilnimi rastlinami, zelo priporočljiva pa je ingverjeva marmelada.

Izboljšuje videz kože

Črni bezeg se že od nekdaj uporablja za zdravljenje kožnih tegob – tako pri ljudeh kot živalih. Bezgove cvetove ali liste lahko uporabljamo v kadi ali za izpiranje. Bezeg čisti kožo in lajša bolečine zaradi ran, prask in zvinov. Antocianini v bezgovih cvetovih naj bi izboljšali videz polti in mehkobo kože.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×